Urheilijan elämä ei koostu pelkästä fyysisestä suoriutumisesta omassa urheilulajissaan. Siksi valmennus kiinnittää yhä enemmän huomiota ihmisen psykofyysissosiaaliseen kokonaisuuteen.
Menestyviä urheilijoita ei tehdä enää vain lajitreeneissä, vaan huomiota on kiinnitettävä kokonaisuuteen, aina ihmisen arkisista valinnoista lähtien. Jos esimerkiksi ihmissuhteissa on vaikeuksia ja unenlaatu on heikkoa, suoriutuminen arkisissa toimissa heikkenee. Myös opitut ajattelumallit vastoinkäymisissä voivat joko olla voimaannuttavia tai merkittävästi toimintakykyä heikentäviä.
Tänä vuonna Trojans Womenin joukkuelääkäri Nora Forsbacka teki joukkueen pelaajille terveyskyselyn, jonka pohjalta hän ja päävalmentaja Pauli Ojanen päättivät mielen valmennuksen olevan erinomainen lisä treeneihin juuri ihmisen kokonaisuutta ajatellen. Parhaat suoritukset saadaan esille, kun kaikki ominaisuudet ovat terävimmillään. Ojasen mukaan urheilussa keskitytään paljon fysiikkaan ja tekniikkaan, vaikka iso osa tapahtuu kuitenkin pään sisällä, josta käskyt lihaksistollekin lähtevät.
Joukkueelle valikoitui yhteistuumin mielen valmentaja, Hanna Pitkäsen. He totesivat yhteistuumin, että Pitkäsellä olisi paljon annettavaa sekä joukkueelle että valmentajille. Pitkänen on entinen ampumaurheilija, ja on sitä kautta tietämättään elänyt samanlaisia hetkiä radalla kuin pelaajat kentällä. Yksi laukaus/yritys kerrallaan edeten kohti lopputulosta. Mikä tahansa yrityksen lopputulos onkaan, sekä ampujan että jenkkifutiksen pelaajan on unohdettava se ja mentävä jo kohti seuraavaa. Puhutaan siis todellakin elämisestä tässä hetkessä – ei menneessä, eikä tulevassa.
Pitkänen pitää joukkueelle etäharjoituksia Zoom-sovelluksen välityksellä. Trojans Womenille on tullut pelaajia myös Kuopiosta, joten tällaiset etäharjoitukset ovat isona apuna myös siinä, että hekin kotiutuvat Trojansiin entistä paremmin. Valmennus sisältää luentoja erinäisistä aiheista, joista joukkueen kanssa on yhteistuumin päätetty sekä niihin liittyviä konkreettisia mielitreenejä. Aiheina ovat olleet mm. erilaiset persoonallisuudet joukkueessa sekä itsetuntemus ja itsemyötätunto. Valmennussuhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, joten osallistujia koskee vaitiolovelvollisuus. Siksi etäharjoitus on turvallinen paikka osallistua ja keskustella avoimesti.
Kuten urheilussakaan, ei mielen harjoittelussakaan ole oikotietä onneen, vaan esimerkiksi uudet ajattelumallit vaativat harjoittelua ja etenemistä askel kerrallaan, välillä taaksekin päin. Päävalmentaja Ojanen uskoo, että pitkällä tähtäyksellä joukkue tulee saamaan mielen valmennuksesta todella paljon apua. Jo nyt Ojanen on havainnut pieniä asioita, jotka ovat helpottaneet treenaamista. ”Tavoitteemmehan on parantaa jokaisen pelaajan ja valmentajan itsetuntemusta sekä löytää asioita, jotka voisivat helpottaa omaa tekemistä. Lisäksi tavoitteena on huomata niitä asioita, joilla on todella merkitystä ja tehdä niihin pikkuhiljaa muutoksia”, Ojanen summaa.
Hanna Pitkänen on eläköitynyt urheilija sekä kasvava mielen valmentaja. “On ollut hienoa päästä yhteistyöhön tällaisen upean lajin sekä mainioiden persoonien kanssa. Troijattarien tarinassa hienoa on se, että prosessi pohjautuu terveyskyselyn tuloksiin. On mahtavaa, että lähdetään ottamaan askeleita kohti parempaa hyvinvointia ja luotetaan sen tuovan tulosta myös kentällä. Tällöin mielestäni marssijärjestys on oikea. Urheilijuus suomalaisessa yhteiskunnassa vaatii melkoisen määrän itseohjautuvuutta, vahvaa tahtoa ja sitoutumista tavoitteisiin. Hyvinvointi ja ihmisen kokonaisvaltainen ymmärtäminen on kentille tervetullutta muutosta. Sitä muutosta haluan olla luomassa Mielitreenien kautta”, ynnää itse ammattiurheilijana toiminut Pitkänen.
Hanna Pitkänen on Trojans Womenin kanssa yhteistyössä läpi kauden. Mikäli yksilö- tai joukkuevalmennus kiinnostaa, älä epäröi olla yhteydessä Pitkäseen.
Mielen valmentaja Hanna Pitkänen
+358 503 048 211 | mielitreenit@gmail.com
www.mielitreenit.fi