Äärimmäisen tasaisena alkanut Trojans Womenin ja Tampere Saintsin välinen ottelu oli kahden neljänneksen jälkeen lukemissa 21–20. Puoliajalla Trojansin tekemät justeeraukset sulkivat tamperelaisten maalihanat samalla, kun hyökkäys tehtaili pisteitä. Lopputulos 48–20 (21–20).
Trojans oli saanut jo poissaolleiden listalta takaisin mukavasti pelaajia, mutta keskushyökkääjä Laura Pulkkinen ei vielä kantanut palloa, vaikka olikin pelikamoissa sivurajalla. Yhden lisäpistepotkun Laura kävi potkaisemassa, mutta muuten pallon kantamisesta vastasivat Lea Kaszas, Ainara Olmedo ja Petra Pölkki.
Ottelu alkoi Saintsin lyhyenä annetulla potkulla, jonka Sari Kuosmanen varmasti vangitsi näppeihinsä. Trojansin alku oli hiukan varovainen ja ensimmäinen hyökkäysvuoro nuupahti nopeasti. Tamperelaiset sen sijaan olivat hereillä ensihetkistä alkaen. Juoksuja ja heittoja sekoitellen, mutta pääasiassa juuri Emilia Rädyn heitoilla edeten, Saints liikutti palloa pelottavalla tehokkuudella kohti Trojansin maalialuetta. Hyvällä ajoituskuviolla Räty lopulta löysi heitollaan juuri sopivasti pallon lentoradan päästä Suvi Mikkosen, joka vei vieraat 6–0 johtoon. Anne Rasilahti koetti juosta kaksi lisäpistettä maalin höysteeksi, mutta Trojansin puolustus torpedoi suunnitelman ohjaamalla Rasilahden kohteliaasti, mutta määrätietoisesti makuuasentoon hyvissä ajoin ennen maalilinjaa.
Tamperelaisten onside-potku päätyi jälleen Kuosmasen käsiin, eikä Saintsin kannalta tämä arpa voittanut vieläkään. Vierasjoukkueen tarjoama kylmä suihku heti ottelun alkuun karisti unihiekat pois turkulaistenkin silmistä ja Jonna Hakkaraisen ensimmäinen heitto oli jo tavoittaa pitelijästään irtautumassa olleen Jutta Luhtalan tai tavoittikin, mutta Saintsin Veera Jalava löi pallon Luhtalan käsistä ennen kuin tämä oli ehtinyt saada pelivälineen täydellisesti hallintaan. Seuraavaksi palloa tarjoiltiin Lea Kaszasille, joka oli huippuvedossa. Maisema vaihtui ja pallo kulki kohti tamperelaispäätyä. Kun tarpeeksi oli juostu, aukeni Hakkaraiselle tilaa löytää Suvi Partanen kentän keskeltä muutaman jaardin päässä maalista. Tasoitusta ei vielä tullut, mutta se roikkui jo ilmassa. Kunnian tasoituksesta otti itseoikeutetusti Lea Kaszas, jonka kainalossa pallo oli puolesta kentästä enimmäkseen kulkenutkin. Lea pujahti lähes koskematta linjan keskeltä ja Emilia Ropanen täydensi maalisuorituksen onnistuneella lisäpistepotkulla. Tilanne 7–6 kotijoukkue Trojansille.
Saints jatkoi omalla hyökkäysvuorollaan samalla reseptillä kuin edelliselläkin eli Emilia Räty laittoi palloa ahkerasti ilmaan. Aluksi homma toimi käsikirjoituksen mukaan, mutta Trojansin Oona Tuomi ei sitä käsikirjoitusta noudattanut, vaan päätti improvisoida ihan oman juonenkäänteen katkaisemalla Rädyn heiton. Trojans sai pallon ja Kaszas kiikutti jälleen palloa vauhdilla kohti kentän kaakkoispäätyä, jos ilmaisu sallitaan. Neljännes päättyi Trojansin ollessa noin 16 jaardin päässä Saintsin maalialueesta.
Pisteitä vuorovedolla
Toisen neljänneksen alkuun saatiin aikamoinen soppa. Kaszas sai pallon ja juoksi vastustamattomasti pallon kentän vasenta laitaa pitkin maalialueelle. Kaikki paikalla olleet olivat varmasti siinä uskossa, että syntyi maali. Ilmeisesti kuitenkin yksi tuomareista oli puhaltanut pilliin Kaszasin juoksun aikana. Sääntöjen mukaan ennenaikaisen vihellyksen tapahtuessa peli pelataan uudestaan siten, että peli jatkuu kohdasta, jossa pallo oli vihellyksen sattuessa. Tilanne oli Trojansin kannalta valitettava, kun pelistä syntyi maali, eikä kukaan vihellystä selvästikään ollut kuullut, koska kaikki kentällä pelasivat tilanteen loppuun asti. Säännöt ovat kuitenkin säännöt ja niin maalia ei hyväksytty. Kolmas yritys oli heitto Jutta Luhtalalle, mutta sen Saints onnistui torjumaan ja vuorossa oli neljäs yritys. Trojans päätti sen pelata ja hyvä niin, sillä Lea Kaszas toimi oikeuden jumalattaren välikappaleena tuoden nyt kotijoukkueelle hetkeä aikaisemmin mitätöidyn maalisuorituksen. Lisäpistepotkun onnistumisesta ei ollut epäselvyyttä, sen hoiteli Emilia Ropanen tyylillä haarukkaan. Tilanne 14–6.
Saints ei pystynyt kuittaamaan Trojansin johtoa omalla vuorollaan, mutta eipä onnistunut kotijoukkuekaan sitä kasvattamaan, vaan päätyi punttaamaan pallon taas tamperelaisille, jotka aloittivat draivinsa syvältä omalta alueelta. Tuomareille sattui jälleen pieni kupru, kun Saintsille tuomittiin ensin virhe laittomasta pelaajasta alakentällä ja Trojansin leirissä heiteltiin melkein jo sombreroja ilmaan. Pian kuitenkin kävi ilmi, että tuomaristo oli katsonut vääriä viivoja ja rangaistus hylättiin. Hyvä tietysti niin, mutta kotijoukkue joutui nyt orientoitumaan uudelleen, kun vieraiden hyökkäys jatkuikin. Trojans näytti saavan juonesta taas kiinni ja Saintsilla oli neljäs yritys omalla kolmevitosella. Tilanne ei Emilia Rätyä kuumottanut, vaan hän vapautti kylmän viileästi pitkällä heitollaan Lotta Ahosen, joka pinkoi kolmea Trojans-puolustajaa pakoon aina maalialueelle asti. Onnistunut kahden pisteen lisäpistepeli toi ottelun tasatilanteeseen 14–14.
Saintsin lyhyen avauspotkun nappasi tällä kertaa Suvi Partanen ja Trojans pääsi aloittamaan hyökkäyksensä hyvästä paikasta, kun peliaikaa oli jäljellä 4:17 ennen puoliaikaa. Jälleen draivin hahmo oli Lea Kaszas, joka pitkällä pinkaisulla toi pallon 23 jaardin päähän Saints-maalista. Iltapäivän ensimmäisen heitosta syntyneen maalin toi kotijoukkueelle muutamaa peliä myöhemmin Jutta Luhtala. Lisäpistepotkulla koristeltuna Trojans siirtyi 21–14 johtoon.
Vaikka neljännestä oli jäljellä enää kaksi minuuttia, vielä nähtiin yksi pistesuoritus ennen taukoa. Siitä vastasi Tampere Saints, joka ei aikaillut kuittinsa kanssa. Jälleen sama parivaljakko Räty–Ahonen toteutti samankaltaisen pelin kuin edellisellä hyökkäysvuorolla ja peli kaventui lukemiin 21–20. Lispistepeli ei onnistunut, mutta sen sijaan maalia seurannut onside-aloituspotku tuotti vihdoin tamperelaisten toivoman tuloksen. Peliaikaa oli vielä runsas minuutti, mutta kotijoukkueen onneksi Saints ei enää päässyt juhlimaan pisteitä ja joukkueet lähtivät viettämään taukoa.
Trojans uusin kujein kentälle
Trojansin päävalmentaja Pauli Ojanen kertoi ottelun jälkeen, että puoliajalla muutettiin hiukan heittopuolustusta ja hyökkäyksen kanssa sovittiin, että jokainen nostaa piirun verran tasoaan. Näin myös tapahtui, sillä toisella puoliskolla Trojansin pukukopin ovesta asteli kentälle huomattavasti terävämmin tilanteisiin menevä joukkue.
Trojansin puolustus osoitti heti, että heittopeleillä ei enää heitä vastaan juhlita ja pysäytti Saintsin ensimmäisen draivin lähes lähtötelineisiinsä. Hyökkäyskään ei aikaillut, vaan Lea Kaszasin voimin tulostaululle saatiin nopeasti ”äksöniä”. Kaikkia keskushyökkääjien kikkoja käyttäen Kaszas taiteili itsensä maalialueella ja Trojansin turvallisempaan 27–20 johtoon, jota Emilia Ropanen vielä yhdellä lisäpisteellä kaunisteli.
Kotijoukkueen puolustus jatkoi tylyä linjaansa ja niputti taas Saintsin hyökkäyksen tarjoten omalle joukkueelleen mahdollisuuden työllistää tulostaulunhoitajaa. Sitä duunia ei tarvinnut pitkään odottaa, kun Lea Kaszas viimesteli jo päivän neljännen maalinsa jälleen pitkän oikeaa laitaa nuolleen juoksupelin päätteeksi. Ropasen lisäpistepotku sisään ja taululle ilmestyi uusia numeroita, 35–20.
Ratkaisun makua
Saintsin hyökkäyksellä oli suuria vaikeuksia saada peliään uomiinsa. Onnistunut aloituspotku pakotti tamperelaiset aloittamaan syvältä omalta alueeltaan ja virheiden myötä etenemisen suunta oli väärä eli kohti omaa maalia. Lopulta Saintsin pyristely päättyy Kirsti Nirhamon nappaamaan syötönkatkoon, jonka myötä Trojans pääsi omaan draiviinsa noin kymmenen jaardin päässä Saints-maalista. Tässä vaiheessa ei tarvittu Tarot-kortteja tai kristallipalloa ennustaakseen, että mustapaitainen pelaaja nostelee kohta käsiään maalialueella. Näin tapahtuikin ja se pelaaja oli Jonna Hakkarainen, joka piti pallon itse ja syöksyi linjan keskeltä läpi. Tällä kertaa Saintsin puolustus sai lisäpistepotkussa kättään väliin ja johtolukemiksi kirjattiin 41–20.
Saints näytti nyt saavan hyökkäyksensä toimimaan, kun myös juoksupelit alkoivat tuottivat tulosta. Trojansin puolustus oli kuitenkin selvästi päättänyt, että Saintsin sarakkeeseen ei pisteitä enää merkitä. Jo 20 jaardin linjalle päässyttä vierasjoukkuetta työnsivät komeasti taaksepäin peräti 11 jaardia Hanna Heinonen ja Linnea Lindfors. Siitä ei Saints enää päässyt uusiin yrityksiin maalialueesta puhumattakaan.
Viimeisellä neljänneksellä nähtiin vielä yksi pistesuoritus. Siitä vastasi Trojansin pelinrakentaja Jonna Hakkarainen, joka luki mestarillisesti Saintsin puolustusmuodostelmaa, otti pallon ilman kutsuja ja pinkaisi läpi hölmistyneen tamperelaislinjan avoimeen maastoon ja omalta 32 jaardin tasalta aina maaliin asti. Lisäpistepotkuun kentälle ilmestyi Laura Pulkkinen, joka ei erehtynyt ja tilanteeksi saatiin jo 48–20.
Eiköhän se ole siinä
Peliaikaa oli vielä yli 10 minuuttia ja Saints palautti Trojansin avauspotkun maaliin, mutta palautuksessa ollut takaapäin estäminen nollasi sen tilanteen. Saints pääsi kuitenkin uhkaamaan Trojansin maalialuetta, mutta jälleen turkulaisten puolustus muuttui täysin hermeettiseksi seinäksi, josta ei vain päässyt läpi. Trojans alkoi pelata kelloa kuluttavia juoksupelejä, kun peliaikaa oli jäljellä alle kuusi minuuttia, ja alkoi näyttää myös siltä, että Saints tyytyi kohtaloonsa, sillä heilläkin juoksupelien määrä lisääntyi ja kellon annettiin käydä reilusti loppuun ennen pelien aloittamista. Lopulta kello osoittikin nollaa ja historiaan jäävät lukemat 48–20.
Ottelun parhaina palkittiin Saintsin Suvi Mikkonen ja Trojansin Essi Saastamoinen. Raadin tehtävä oli varmasti vaikea, sillä molemmissa joukkueissa oli useita hyviä ehdokkaita.
Jo aiemmin tekstissä mainittujen lisäksi on syytä nostaa esille ruotsalaisvahvistus Amanda Littorin, joka dominoi puolustuksen linjaa. Erityismaininta myös aina vastustajaan ensimmäisten joukossa ehtineelle Linnea Lindforsille, joka on farmisopimuksen myötä lainassa Helsinki Roostersista. Koko joukkue suoritti korkealla tasolla ja tässä voisi mainita jokaisen nimeltä.
Ikävämpi asia on takakentän näkyvän pelaajan Olga Waseniuksen loukkaantuminen. Viikolla selviää, miten pahasta vammasta on kyse. Onneksi edessä on nyt liki kuukauden tauko naisten MM-kisojen vuoksi.
Numerot eivät kerro kaikkea
Sanotaan se nyt suoraan: Tampere Saints on vaikea vastustaja. Se on hyvin valmennettu, siinä on taitavia pelaajia, ja joukkue ei pelaa aina perinteisten konventioiden mukaan. Saintsin taipumus pelata kaikki aloituspotkut lyhyinä onside-potkuina on aina jonkinlaista hasardia, etenkin vastaanottavalle joukkueelle. Vaikka toisessa vaakakupissa on potkaisevan joukkueen kannalta vastustajan erinomainen kenttäasema hyökkäysvuoron alkuun, on kuitenkin palkintona väikkyvä pallon saaminen itselle monin verroin houkuttelevampi. Onhan lähtökohtana kuitenkin se, että vastaanottava joukkue saa pelivälineen itselleen. Sunnuntain ottelussa Saints potkaisi neljä onside-potkua, joista yhden he saivat haalittua itselleen. Yksi neljästä eli 25 % onnistumisprosentti on aika hyvä. Sellaisilla ”oddseilla” pelaisin lottoa koko palkallani silmääkään räpäyttämättä.
Toinen epäortodoksinen tendenssi oli neljänsien yritysten pelaaminen kenttäasemasta riippumatta. Tampereen valmennus on epäilemättä tilastoja katsomalla ja taskulaskinta näppäilemällä tullut siihen tulokseen, että risk and reward -suhde on tässäkin sen verran hyvä, että koko ottelun tarkastelujaksolla jäädään riittävän usein plussan puolelle.
Jenkkifutis on siitä hieno peli, että se todellakin on ruohokenttien shakkia, jossa valmennus ja pelaajat pyrkivät koko ajan lukemaan ja ennakoimaan vastustajan aikeita. Ensimmäisellä puoliskolla näytti siltä, että Saints voi hyvinkin viedä ottelussa voiton. Tällä kertaa Trojans onnistui kuitenkin korjaamaan omaa peliään juuri sen verran, että Saintsin vaarallinen heittopeli saatiin aisoihin. Se ei kuitenkaan muuta miksikään sitä, että seuraavassa kohtaamisessa, mikäli sellainen nähdään, tilanne on taas uusi.
Runkosarjaa on jäljellä vielä yksi kierros, mutta välieräjoukkueet ovat jo selvillä, samoin kotiedut. Wolverines ja Trojans pelaavat välieräottelunsa kotikentällä, Saints ja Bouncers vieraissa. Trojansin viimeinen runkosarjaottelu on Bouncersia vastaan ja se pelataan sunnuntaina 21.8. kello 18.00 alkaen.