East City Giantsin oma Air Show kaatoi Trojansin

Julkaistu: 4.7.2023

Vahvaksi heittojoukkueeksi tiedetty Helsinki East City Giants tarjosi katsojille ja kotijoukkueelle näyttävän ilmasirkuksen. Trojanskin esitti useita hienoja suorituksia, mutta pisteet vei ECG. Lopputulos 14–45.

ECG aloitti pisteiden teon heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan. Nooa Kurjen kolme tarkkaa heittoa viipaloivat Trojansin puolustuksen ja vieraat juhlivat kuutta pistettä. Lisäpiste jäi saamatta, kun potku osui vasempaan tolppaan ja kimposi ulos.

Trojansin oma hyökkäys teki ranskalaisen visiitin kentällä ja lentopotkun jälkeen ECG jatkoi, mihin edellisellä kerralla oli jäänyt eli vahvan heittopelin siivittämään etenemiseen. Nooa Kurki tavoitti laitahyökkääjänsä keskeltä kenttää muutaman jaardin päästä maalilinjasta ja tällä oli aikaa värittää suoritustaan komealla uimahypyllä maalialueelle. Hyppytuomarit eivät pisteitä antaneet, mutta tulostaululle niitä loihdittiin kuusi lisää. Tällä kertaa lisäpisteitä haettiin pelaamalla ja siinä onnistuttiinkin, kun heittopeli löysi kohteensa hiukan turhankin helpon näköisesti. Tilanne 0–14.

Trojanskin väläytti osaamistaan

Trojans ei aikaillut omalla kuitillaan, sillä heti ensimmäisellä yrityksellä pelinrakentaja Petrus Virtanen tavoitti laitahyökkääjä Virtasen, nimittäin Justuksen, pitkällä heitolla, jonka jälkeen edessä oli vain tyhjä kiitorata maalialueelle. Lisäpistepotkun potkaisi varmasti, ”rahat takaisin, jos ei onnistu -takuulla” Veeti Katainen. Tulostaulun numerot alkoivat jo miellyttää kotiyleisön silmää, kun omankin joukkueen sarakkeessa alkoi tapahtua. Tilanne 7–14.

Trojansin puolustus alkoi saada yhä paremmin juonesta kiinni ja maalia seuranneella helsinkiläisten hyökkäysvuorolla nähtiin pelinrakentajan säkityskin ja pallonriisto. Trojans pääsi yrittämään hyvästä kenttäasemasta neljällä heittopelillä tasoitusta, mutta ECG:n takakenttä oli hereillä ja yritykset loppuivat kesken. Pelin tasoittuminen näkyi siinä, että kaksi seuraavaa hyökkäysvuoroa päättyivät lentopotkuihin.

ECG ottaa etumatkaa

Ottelun siirryttyä toiselle neljännekselle ECG sai taas heittopelinsä rullaamaan ja tulostakin syntyi, ja jälleen heittopelistä. Kaksi napakkaa heittoa kentän oikealle laidalle kuljettivat vierasjoukkuetta joutuisasti eteenpäin ja jälkimmäinen jopa maalialueelle asti. Lisäpistepotku meni haarukkaan ja numerot taululla osoittivat lukemia 7–21.

Ennen puoliaikaa nähtiin vielä yksi helsinkiläisten maali, jota edelsi pitkä heittoralli. Tällä kertaa maali syntyi lyhyellä heitolla keskelle maalialuetta. Lisäksi nähtiin kummaltakin joukkueelta yksi syötönkatko. Tauolle mentiin numeroissa 7–28.

Tasainen kolmas neljännes

Ensimmäisen puoliskon lopussa Trojansin juoksupeli alkoi löytää reittejä ECG:n puolustuksen läpi. Arttu Blomqvist kiertopeleillä ja Akseli Pohto linjan keskeltä saivat ajoittain lupaavia onnistumisia. Hyvä veto oli myöskin ottaa lentopotkuja potkaisemaan Veeti Katainen. Vaikka pelinrakentajan käyttäminen potkaisijana saattaakin pitää vastustajan varpaillaan siltä varalta, että tulossa olisikin peli, on toisessa vaakakupissa huomattavasti pidemmät potkut sekä pelinrakentajan suojaaminen miltään turhilta kolhuilta, joihin potkaisija helposti altistuu, kun potkut potkaistiin yleensä aivan linjan läheltä.

Kolmas neljännes oli tasainen, eikä kumpikaan joukkue saanut pistesuorituksia. Neljänneksen kohokohtiin kuului Anselmi Siltalan Trojansille poimima syötönkatko ja vastaavasti ECG:n Eemeli Hassisen nappaama katko.

Helsinkiläiset kaunistelevat numeroita

Viimeisellä neljänneksellä helsinkiläisten heittopeli alkoi taas tuottaa Trojansille vaikeuksia. Nooa Kurki tavoitti Oliver Kuntun turkulaismaalin tuntumassa ja Kunttu onnistui luikahtamaan maalilinjan yli koskematta ja Hassinen viimeisteli tihutyön lisäpistepotkullaan. ECG karkasi nyt 35–7 johtoon.

Petrus Virtanen alkoi tässä vaiheessa löytää taas pitkillä heitoillaan mustapaitaisia pelaajia, etenkin Oskari Suoniemeä. Trojansin päästyä iskuetäisyydelle, Virtasen tarkka harppuunaheitto täyttä vauhtia keskellä kenttää kohti maalialuetta juoksevalle Suoniemelle tuotti kotijoukkueelle kaivatun kavennusmaalin. Lisäpistepotkun toimitti haarukkaan varmasti Veeti Katainen.

Helsinkiläisillä oli kuitenkin vielä virtaa jäljellä numeroiden kaunistelemiseen ja niinpä neljänneksen lopussa nähtiin vielä yksi maali, jossa Kurki tavoitti Terho Vainion, sen päälle kahden pisteen lisäpistepeli sekä Trojansille sattunut safety, jotka yhdessä muodostivat loppunumerot 14–45.

Raportista puuttuu useita ECG:n maalintekijöitä, koska videolta keltaisten numeroiden tunnistaminen valkoiselta pohjalta osoittautui äärimäisen hankalaksi. Mikäli ECG:llä on listaa maalintekijöistä, täydennän ne mielelläni artikkeliin.

Yhteenveto

East City Giantsin hurja heittoruletti oli Trojansille sunnuntaina liikaa. Linjasta lähteneet harvat juoksupelit Trojansin puolustus hoiteli varmasti, mutta nopeajalkaiset ja varmakätiset laitahyökkääjät viimeistelivät Nooa Kurjen heitoista maaleja kovalla prosentilla. Trojansin hyökkäys ei pystynyt ylläpitämään riittävän tehokasta juoksu- tai heittopeliä. Linja antoi hyvin aikaa Petrus Virtaselle etsiä vapaita kiinniottajia, mutta ECG:n vartiointi oli niin tiukkaa, että niitä ei vain löytynyt. Juoksupelit tyrehtyivät nopeasti linjan tasalle muutamaa valopilkkua lukuun ottamatta.

Peli oli silti lupauksia herättävää ja sarjan selvästi kovinta joukkuetta vastaan pystyttiin ajoittain pelaamaan varsin tasaväkisesti. Isot pelit vastustajalta pois, taklauksiin enemmän varmuutta ja juoksuissa blokit paremmin kohdalleen, niin hyvä tulee.

Turun urheilupuiston yläkentällä nähtiin sunnuntaina upea urheilutapahtuma. Päällisin puolin se oli vain yksi monista runkosarjan otteluista, mutta sen taustat tekivät siitä ainutlaatuisen. Sunnuntaina yläkentän tekonurmella nähtiin osoitus siitä, että amerikkalaisella jalkapallolla on Suomessa jo pitkä upea historia, josta lajia seuraavat voivat olla ylpeitä. Samat seurat kohtasivat nimittäin samalla kentällä ensimmäisen kerran tasan 40 vuotta sitten 2.7.1983. Vuonna 1979 perustettu East City Giants on Suomen vanhin amerikkalaisen jalkapallon seura ja myös Trojans kuuluu vanhimpiin edelleen toimiviin seuroihin aloitettuaan vuonna 1982.

Trojansin miesten seuraava ottelu on 9.7. sunnuntaina pelattava Trojans–Kuusankoski Cowboys. Ottelu alkaa kello 13.00.

Scroll to top