Ja Suomen mestari on…

Julkaistu: 2.9.2022

 

Naisten Vaahteraliigan loppuottelussa, lauantaina 3.9.2022, pelaavat viime vuoden tapaan Trojans Women Turusta ja Wolverines Ladies Gold Helsingistä. Vantaan Myyrmäellä pelattava finaali alkaa kello 13.00.

Kauden 2022 Naisten Vaahteraliigassa nähtiin useita tasaisia otteluita, mutta jälleen oli kaksi joukkuetta selvästi ylitse muiden. Helsinki Wolverines pelasi tappiottoman runkosarjan ja Turku Trojans hävisi vain Wolverinesille. Kolmanneksi sijoittunut Tampere Saints onnistui hetkittäin haastamaan ennakkoluulottomilla otteillaan kärkiparia, mutta voittoihin asti ei ne eivät kantaneet ja niin loppuotteluun päätyivät viime vuoden tapaan Trojans ja Wolverines.

Tässä otteluennakkojutussa vertaillaan paljon viime kautta ja tätä kautta, mikä ei ole aivan ongelmatonta, sillä viime kaudella joukkueita oli vain neljä ja tällä kaudella kuusi. Otteluita oli siis tällä kaudella enemmän ja myös Saintsin vahva paluu liigaan vaikuttaa tilastoihin. Ehkä vertailu kuitenkin antaa paremman puutteessa jotain viitteitä.

Erilaiset lähtökohdat

Vaikka samat joukkueet ovat taas vastakkain, on tilanne joukkueiden osalta hiukan erilainen. Viime kaudella Wolverines aloitti kautensa yskähdellen, mutta paransi kauden aikana otteitaan tarjoten silloin voitosta voittoon edenneelle Trojansille niin kovan vastuksen finaalissa, että peli ratkesi vasta aivan viime sekunneilla.

Tällä kaudella taas Wolverines on ollut se joukkue, joka on alusta asti ollut mittari muiden tekemiselle. Eniten runkosarjassa tehtyjä pisteitä, keskiarvolla 43,7 per ottelu, ja toiseksi vähiten sitä vastaan tehtyjä pisteitä, 9,4 per ottelu, on tilasto, joka antaa aika vähän eväitä vastustajille.

Trojanskin on pelannut läpi kauden tasaisesti ja pistekeskiarvo ottelua kohden ovat lähes tarkalleen samat kuin viime vuonna. Turkulaiset ovat tehneet keskimäärin 31,1 pistettä ja vastustajat sitä vastaan 8,2 pistettä. Jos mukaan laskettaisiin myös välieräottelut, jotka molemmat voittivat päästämättä itse pistettäkään, tilastot kaunistuisivat vielä hieman.

Wolverines muuttui heittämällä vaarallisemmaksi

Moneen aikaisempaan kauteen verrattuna Wolverinesin heittopeli on kohentunut huomattavasti. Kun viime kaudella Wolverines eteni heittopeleillä ottelua kohden vain 42,5 jaardia onnistuen 36,1 % heitoistaan, eteni vuoden 2022 Wolverines tuplasti tuon määrän eli 88,9 ja liigan kovimmalla onnistumisprosentilla 46,7 %. Kun vielä puretaan hiukan Wolverinesin heittotilastoja huomataan, että heitoista noin kaksi kolmannesta lähti Essi Söderholmin kädestä onnistumisprosentilla 52,1 %. Onnistuneilla Essin heitoilla etenemistä tuli keskimäärin 17 jaardia eli ei ollenkaan huonosti.

Edellisestä hehkutuksesta huolimatta, juoksu on kuitenkin edelleen helsinkiläisten pääasiallinen etenemismuoto. Runkosarjassa etenemistään 4161 jaardista peräti 3272 tuli juoksemalla ja pelatuista peleistä juoksupelien suhde heittoihin oli 439–122 eli prosentteina 80/20 ja sama oli pyöreästi myös edettyjen jaardien suhde juoksupelien eduksi. Ottelua kohden juosten edetyistä 327 jaardista voidaan silti ainakin osittain kiittää myös tehostunutta heittopeliä, kun vastustajat eivät ole voineet keskittyä pelkästään juoksujen pysäyttämiseen.

Trojansin puolustus antaa mahdollisuuden voittaa

Trojansin päävalmentaja Pauli Ojaselle puolustus on sydäntä lähellä, vaikka toimiikin hyökkäyksen koordinaattorina. Väkivahva linja, nopeasti peliä lukevat linebackerit sekä liikkuva ja varmakätinen takakenttä on muodostanut vastustajan hyökkäyksille esteen, jota ei tälläkään kaudella ole kovin usein ohitettu. Trojansia vastaan on tällä kaudella tehty vähiten pisteitä, kymmenessä ottelussa yhtensä vain 82 eli keskimäärin yksi maali ja kaksi lisäpistettä per ottelu.

Lähes ilmatiivis puolustus on antanut ottelusta toiseen joukkueelle mahdollisuuden voittaa, kun pelit eivät ole menneet molemminpuoliseksi pisteidentekokilpailuksi.

Vastustajan etenemillä jaardeilla mitattuna Wolverinesin puolustus on liigan ykkönen keskimäärin 169,2 jaardilla. Trojansin vastaava luku on vain 11,8 jaardia suurempi eli lauantaina vastakkain ovat selvästi kaksi liigan kovinta puolustusta.

Monikärkinen hyökkäys tarjoaa säätövaraa 

Trojansin hyökkäys ei perustu yhteen selvästi muita tehokkaampaan osa-alueeseen. Etenemistä tapahtuu niin juosten kuin heittäenkin. Jos toinen ei tuota tulosta, voidaan käyttää toista. Tämä piirre on pitänyt turkulaisjoukkueen suoritustason korkeana tällä kaudella silloinkin, kun joko keskushyökkääjiä tai laitahyökkääjiä on puuttunut kokoonpanosta.

Valmennukselle tämän tyyppinen hyökkäys antaa mahdollisuuksia reagoida ottelun aikana eteen tuleviin tilanteisiin muuttamalla hyökkäyksen painopistettä. Kun sateessa pallo on liukas kiinniotettavaksi, toimiva juoksupeli pitää pelin liikkeessä ja jos vastustaja saa juoksun tukittua, voidaan heitoilla päästä eteenpäin ja avata tilaa myös juoksuille.  

 

Naisten Vaahteraliigan loppuottelu Vantaan Myyrmäen jalkapallostadionilla lauantaina 3.9.2022 kello 13.00 alkaen.

Scroll to top