Kärkikamppailu päättää runkosarjan

Julkaistu: 19.8.2021


Naisten Vaahteraliigan runkosarjaa on jäljellä yksi kierros ja Trojans Women matkustaa Mikkeliin Bouncersin vieraaksi. Trojansilla ei ottelussa ole muuta panosta kuin oman tappiosarakkeen pitäminen nollassa, mutta Bouncersilla on mahdollisuus saada voitolla välieräottelu Mikkeliin.

Trojans olisi muuten sunnuntain ottelussa selvä ennakkosuosikki, mutta varmistettu finaalipaikka, vieraspeli toisella puolella Suomea sekä Bouncersilla varmasti oleva kiinnostus saada välieräottelu kotikentälle tasoittavat puntteja.

Edellisessä kohtaamisessa Trojans vei voiton numeroin 33–6. Melko selvistä numeroista huolimatta joukkueiden etenemät jaardit olivat erittäin lähellä toisiaan. Trojans eteni ottelussa 201 ja Bouncers 189 jaardia. Siihen, että mikkeliläisten reipas eteneminen kentällä ei näkynyt tulostaululla vaikutti olennaisesti se, että Laura Pulkkisen erinomaisen potkupelin ansiosta Bouncers joutui aloittamaan hyökkäysvuoronsa enimmäkseen syvältä omalta alueeltaan. Kun edettävänä on pahimmillaan 90 jaardia, on aika todennäköistä, että liigan kovin puolustus saa laitettua etenemiselle pisteen ennen kuin maalialue alkaa autereisena kangastella silmissä.

Bouncersilla juoksupeli on ollut avain menestykseen

Bouncers antoi kuitenkin ottelussa myrskyvaroituksen, sillä juoksupeli tuotti merkittävän hyvää tulosta. Emilia Kemppi kantoi palloa 125 nettojaardia ja Bouncersin puolustus pakotti Trojansin hankkimaan suurimman osan omista jaardeistaan heittämällä. Trojans sai juosten kasaan vain 36 jaardia. Kauden aikana Trojans on tottunut siihen, että se on pystynyt toimivalla juoksupelillä pakottamaan puolustuksia keskittämään voimia puolustuslinjan taakse, jolloin takakentälle avautuu tilaa ja vastaavasti heittouhka saa vastustajan levittämään puolustuksensa laajemmalle alueelle, mikä helpottaa juoksupelejä.  Viimeksi Bouncers satsasi juoksupelin tukkimiseen ja onnistuikin siinä, mutta turkulaisten onneksi heitetyt pallot löysivät kohteensa ja pysyivät laitahyökkääjien näpeissä.

Trojansin vahvuudet heittopelissä

Kun vastakkain ovat liigan kaksi parasta juoksuhyökkäystä ja kaksi parasta juoksupuolustusta, ottelun ratkaisua pitää etsiä heittopelin puolelta. Siellä etu on selvästi Trojansin puolella. Trojans on tilastoykkönen niin heittohyökkäyksessä kuin -puolustuksessakin ja Bouncers vastaavasti viimeistä edellinen heittäen edetyissä jaardeissa ja viimeinen heittoa vastaan puolustamisessa. Heittopeli on kuitenkin herkkä osa-alue, ja todellisen panoksen puuttuminen voi vaikuttaa Trojansin pelaajien keskittymiseen juuri ratkaisevien sekunninosien aikana, kun pallo pitäisi saada kiinni. Oma roolinsa on silläkin, että etenkään Trojans ei halua paljastaa kaikkia korttejaan hyökkäyskuvioiden osalta, kun finaalipaikka on jo taskussa. Tuli vastaan sitten Bouncers tai Wolverines, vastustajan valmennus zoomailee videoilta taatusti kaikki Trojansin pelivalinnat ja niiden esiintymistiheyden. Niinpä uskallan ennustaa, että Urpolan kentällä nähdään edellistä kohtaamista tasaisempi kamppailu.

Välierä Stadissa vai Mikkelissä?

Välieräottelusta sen verran, että se pelataan runkosarjassa toiseksi sijoittuneen joukkueen kotikentällä. Mikäli Bouncers voittaa, välieräottelu pelataan Mikkelissä. Jos taas Trojans voittaa Bouncersin ja Wolverines voittaa Phoenixin, ovat Bouncers ja Wolverines molemmat kuudessa pisteessä. Mikäli olen tulkinnut SAJL:n kilpailusääntöjä oikein, tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisen järjestyksen ratkomiseen määritellyt kriteerit eivät löydä joukkeille eroa tässä oletetussa tilanteessa, joten pelipaikka ratkeaa kolikkoa heittämällä.

Scroll to top