Naapurit nurmella: Trojans Women vs. West Coast Phoenix

Julkaistu: 11.8.2021


Lauantaina Turun urheilupuiston yläkentällä kohtaavat liigan ääripäät, mutta sarjasijoituksilla ei ole suurta merkitystä, kun kyseessä on paikalliskamppailu, jossa lataus on aina normaalia kovempi.

Turku Trojans Womenin ja Raisio West Coast Phoenixin välisiä kamppailuja ei vielä ole niin paljon, että kohtaamisista voitaisiin puhua klassikkoina, legendaarisina, eeppisinä tai edes perinteisinä, mutta ehkä vielä jonain päivänä näin on. Siitä huolimatta kahden naapurikaupungin joukkueen pelaaminen vastakkain herättää jo nyt erityisiä tunteita. Jos ei muusta syystä, niin ainakin siitä, että katsomosta kuuluu myös vastustajan kovaäänistä kannustusta. 

Tauon jälkeen tositoimiin

Joukkueet pääsevät kohtaamaan toisensa levänneinä, sillä edellisestä ottelusta on kummallakin pari viikkoa. Phoenix kävi lauantaina 31.7. Mikkelissä testaamassa sarjakakkosen eli Bouncersin kuntoa todeten sen vielä aavistuksen verran omaansa kovemmaksi. Kotiintuomisina ei ollut sarjapisteitä, sillä Bouncers vei ottelun numeroin 42–22. Raisio teki kuitenkin ottelussa enemmän pisteitä kuin missään aiemmassa kamppailussa ja muutenkin peli näytti paremmalta kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. 

Trojans pelasi sunnuntaina kotonaan Helsinki Wolverinesia vastaan ja sai pidettyä sarjapisteet yläkentällä 21–7 voitolla. Turkulaisjoukkueen esitys oli muuten ehjä, mutta etenkin hyökkäyksessä jäi ainakin muutama maali syntymättä pienen huolimattomuuden seurauksena. Olennainen opetus ottelusta kuitenkin oli havainto, että Wolverines on saanut alkukaudesta pahasti kangerrellutta pelivalmiuttaan paremmaksi ja varsinkin puolustus on tiivistynyt huomattavasti. 

Trojans ja Phoenix kohtasivat kuukausi sitten Naisten Vaahteraliigan toisella kierroksella Raisiossa Kerttulan kentällä. Siinä ottelussa Trojans piti kotijoukkueen lähes täydellisesti pihdeissään sallien etenemistä kaiken kaikkiaan vain 36 jaardia. Samalla Trojansin hyökkäys eteni ottelussa liki neljä kentänmittaa. Siihen nähden Raision 0–27 tappiota voi pitää jopa melko siedettävänä numeroiltaan. 

Tilastot ovat tiivistettyä todellisuutta

Sarjan ohitettua puoliväliin ja kaikkien joukkueiden kohdattua toisensa vähintään kertaalleen ilmestyivät myös liigan viralliset tilastot. Ne tarjoavatkin mielenkiintoista luettavaa, kunhan muistaa, että ne ovat lopultakin vain tilastoja. 

Tilastot vahvistavat sen, minkä on voinut todeta ihan silmämääräisestikin eli West Coast Phoenix satsaa kaikista liigan joukkueista eniten heittopeliin. Yhteensä 105 heittoyrityksestä noin joka kolmas on löytänyt kohteensa ja näillä kiinniotoilla raisiolaiset ovat edenneet 491 jaardia. Onnistuneilla heittopeleillä on siis edetty keskimäärin 14 jaardia eli takakenttää on pommitettu huolella. Pelinrakentaja Ronja Sulinin heitot ovat suuntautuneet melko tasaisesti kolmikolle Tiia Jansen, Noora Railonmaa ja Sanni Heikkinen.

 

Juoksupelitilastoissa Phoenix on viimeisenä kaikilla mittareilla. Keskeisin niistä on edetyt jaardit juoksuyritystä kohden. Se on Raisiolla 2,1 jaardia eli pallon laittaminen ilmaan on elinehto uusiin yrityksiin pääsemiselle. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Phoenixin juoksupeliä tarvitsisi ottaa vakavasti. Päinvastoin. Keskushyökkääjä Emmi Karru on yksi liigan liukkaimpia ja nopeajalkaisimpia pallonkantajia, jos hän vain saa riittävästi tilaa päästäkseen täyteen vauhtiin. 

West Coast Phoenixin heittopuolustus on toiminut varsin hyvin, tilastojen mukaan toiseksi parhaiten liigassa, sallien vastustajien edetä heittämällä keskimäärin 89,5 jaardia ottelua kohden. Juoksupelien pysäyttäminen sen sijaan on ollut raisiolaisille hankalampaa. Vastustajat ovat kantaneet palloa otteluissa keskimäärin 282 jaardia. Phoenixin puolustuksessa ylivoimaisesti eniten taklauksia, yhteensä 33,5, on kerännyt LB Aino Joro. Hänen jälkeensä muu puolustus onkin tilastoissa tasaisena joukkona. Takapuolustajista voidaan mainita Sini-Sofia Näreinen, jolla on takakentän pelaajista eniten taklauksia, yhteensä 21.

Trojans hallitsee tilastoja, mutta pelit pelataan kentällä

Trojans Women löytyy useimpien joukkuetilastojen kärjestä, mutta sen ei pidä antaa tuudittaa ketään sellaisen harhan valtaan, että tuleva ottelu olisi jollain tavalla selvä ja taputeltu. Amerikkalainen jalkapallo on laji, joka perustuu yhteistyöhön ja jossa jokainen lenkki on yhtä tärkeä. Niinpä kaiken pitää onnistua nimenomaan pelipäivänä, eikä aiemmista tilastoista saa tukea tuleviin kaksinkamppailuihin. That’s why they PLAY the games, kuuluu vanha sanonta. Tappion jälkeen tilastoja voi lähinnä käyttää saunan sytykkeinä.

Kun nyt tilastoja kuitenkin ryhdyttiin syynäämään, niin vertailun vuoksi Trojansin hyökkäys on ollut tänäkin vuonna tasapainoinen yhdistelmä heitto- ja juoksupelejä. Juoksupelejä on ollut kappalemääräisesti hiukan enemmän, 132–88 mutta vastaavasti heittopeleillä on edetty nettojaardeilla mitattuna aavistuksen verran paremmin 646–558. Sen verran lähellä nuo luvut kuitenkin ovat muihin joukkueisiin verrattuna, että voidaan puhua melkein fifty-fifty-hyökkäyksestä. ainakin saavutetun etenemisen osalta. 

Trojansin pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen heittojen onnistumisprosentti on liigan korkein, 45,3 %, ja Trojansin yhdellä heitolla edetyn matkan keskiarvo, 16,6 jaardia. Laitahyökkääjistä Hakkaraisen heitoista ovat tällä kaudella päässeet eniten nauttimaan Suvi Partanen ja Janna-Jemina Seiles, mutta suurimman määrän kiinniottoja on kuitenkin merkkauttanut keskushyökkääjä Lea Kaszas, jonka kopeista enin osa on tapahtunut aivan aloituslinjan tuntumassa ja edetyt jaardit ovat tulleet kiinnioton jälkeisillä juoksuilla. 

Siitä päästäänkin sopivasti Trojansin etenemiseen maata pitkin. Jo mainittu Lea Kaszas on kerännyt juoksuillaan 304 nettojaardia ja Laura Pulkkinen 160 nettojaardia. Lisäksi Hakkarainen on omilla juoksuillaan merkkauttanut 77 jaardia hyvää. 

Puolustus on ollut tällä kaudella Trojansin kivijalka. Turkulaisjoukkuetta vastaan on neljässä ottelussa tehty vain 13 pistettä. Ei keskimäärin, vaan yhteensä. Vastustajat ovat edenneet keskimäärin 100,2 jaardia per ottelu eli yhden kentänmitan verran. Näistä heittäen 23,5 ja juosten 76,8 jaardia. Heittopeli ei siis ehkä ole varmin veto Trojansia vastaan. Eniten tähänastisista vastustajista palloa sai vietyä eteenpäin Bouncers, 186 jaardia, joista 179 tuli nimenomaan juosten.

Trojansin puolustuksen tehokaksikon taklausten osalta muodostavat linebackerit Hilkka Rahkonen ja Essi Saastamoinen. Nopeus, hyvä pelinluku sekä aggressiivisuus ovat kolme keskeistä ominaisuutta, jotka tekevät Hilkasta ja Essistä liigan kaksi kovinta taklaajaa. Heittopuolustuksen taklaajakuningattaria ovat Evi Laajapuro ja Oona Tuomi, ja ehdottomasti pitää mainita myös, että syötönkatkotilastoissa kolmea kärkipaikkaa pitävät Trojansin Olga Wasenius kolmella sekä Hanna Ropanen ja Oona Tuomi kahdella syötönkatkolla. 

Joukkueita vertailtaessa voidaan vielä todeta, että West Coast Phoenix pelaa kaikki lisäpisteyrityksensä kahden pisteen yrityksinä, kun taas Trojans useimmiten potkaisee yhden pisteen lisäpisteyrityksen. Phoenix myös käyttää hanakasti neljännet yritykset pelaamiseen, ellei joukkue sitten ole syvällä omalla kenttäpuoliskollaan. Samaan hengenvetoon on todettava, ettei myöskään Trojansin päävalmentaja Pauli Ojanen ole yltiöpäiseen varovaisuuteen taipuvainen, vaan  Trojansiltakin voi odottaa riskialttiita pelejä. Seikka, joka saa tämän jutun kirjoittajan usein repimään kentän laidalla hiuksiaan. 

Mikäli mitään uusia kokoontumisrajoituksia ei tule, lauantaina kuullaan yläkentän katsomossa voimakasta kannustusta molemmille lounaissuomalaisille joukkueille ja nähdään mielenkiintoinen paikalliskamppailu. Ottelu alkaa kello 13.00.

Otteluisäntänä OP Turun Seutu. 

OP Turun Seutu on yksi OP Ryhmän suurimmista osuuspankeista ja toimialueensa johtavia pankkeja. Tarjoamme ainutlaatuisen pankki- ja vakuutuspalveluiden kokonaisuuden helposti saman katon alta. Kattavien mobiili- ja verkkopalveluiden lisäksi palvelemme 10 palvelupisteessä toimialueellamme. Pankkimme palvelee Turun, Raision, Kaarinan, Naantalin ja Paraisten kaupunkien sekä Liedon, Ruskon ja Vehmaan kuntien alueella. Pankissamme työskentelee noin 210 finanssialan ammattilaista.

Otteluun on Osuuspankin omistaja-asiakkailla vapaa pääsy esittämällä lipunmyynnissä Osuuspankin pankkikortin, jossa on merkintä omistaja-asiakkuudesta tai todentamalla edun mobiilisovelluksesta. 

Scroll to top