Naisten Vaahteraliiga käynnistyy sunnuntaina Helsingissä

Julkaistu: 13.5.2022

Kauden 2022 Naisten Vaahteraliiga starttaa Trojans Womenin osalta siitä, mihin viime kausi loppui eli Helsingin Velodromilla vastakkain ovat kauden 2021 finalistit Wolverines ja Trojans.

Vuosi sitten kauden avausottelussa pelasivat samat joukkueet ja silloin Trojans juotti tappion maljasta kitkerää sisältöä kotijoukkue Wolverinesille, jolla oli rikkonaisen off-seasonin myötä aikamoisia käynnistysvaikeuksia yhteispelin suhteen. Lopputulos 0–58 lupaili helsinkiläisille ankeaa loppukautta, mutta kauden mittaan otteet paranivat ja niin vain Wolverines jälleen kerran nähtiin finaalissa.

Trojansin kausi sen sijaan sujui kuin kiskoilla ja ensimmäiset pisteet turkulaisjoukkuetta vastaan tehtiin vasta kolmannessa ottelussa. Koko kauden aikana vastustajat keräsivät vain 13 pistettä. Finaalista tuli kuitenkin jännitysnäytelmä, joka ratkesi vasta viimeisellä minuutilla, ja historiallinen, ensimmäinen mestaruus vietiin aikakirjoihin tuloksella 17–14.

Se historiasta. Nyt tilanne on toinen ja molemmilla joukkueilla on takanaan ehjä talviharjoittelukausi. Viime vuoden kaltaista löylytystä ei pitäisi olla näköpiirissä kumpaankaan suuntaan.

Trojansin mestaruusjoukkue pysyi hyvin koossa

Trojansin mestarijoukkueen pelaajarunko on pysynyt varsin hyvin kasassa. Muutama kova nimi on lähtenyt muualle tai lopettanut, mutta mitään dramaattisia muutoksia ei ole tapahtunut. Peliä rakentaa Jonna Hakkarainen, Laura Pulkkinen ja Lea Kaszas kantavat palloa ja sitä koppaamassa ovat mm. tutut nimet Sari Kuosmanen, Suvi Partanen ja Olivia Tolonen sekä jälleen pelikuntoon palannut Kirsti Nirhamo. Uusia pelaajia on saatu useita ja näytön paikkoja on varmasti tarjolla. Hyökkäyksen linjassa sentteri Ninni Mäkisen ympärillä on tuttua porukkaa. Paluumuuttajana nähdään turkulaisille tuttu Suvi Mäntyniemi, joka välillä kävi pelaamassa Tampere Saintsissa. Tulijoiden joukkoa täydentää vielä neljä muuta linjapelaajaa, joista osa sijoittuu hyökkäykseen ja osa puolustukseen.

Puolustuksessa kovia taklauksia jakavat edelleenkin Essi Saastamoinen ja Hilkka Rahkonen. Viime kaudella syötönkatkoja solkenaan poimineella Trojansin takakentällä nähdään taas Olga Wasenius, Hanna Ropanen, Oona Tuomi ja Taru Riskilä. Linja on kokenut jonkin verran muutoksia, mutta Jenni Kuosa ja Emilia Ropanen kokeneina pelaajina pitävät paketin kasassa ja uusien pelaajien on helppo oppia talon tavoille.

Trojansin valmennustiimi on sekin keskeisiltä osiltaan sama kuin viime kaudella ja mitaleita lähdetään jahtaamaan jälleen kokenee Pauli Ojasen johdolla.

Wolverinesilla takana vaihteeksi ehjä harjoituskausi

Wolverinesin verkkosivuilla olevan rosterin perusteella useampikin kokenut pelaaja on laittanut hartiasuojat naulaan, mutta todella viime kauden avainpelaajaa myös jatkaa joukkueessa. Wolverinesin rosterissa on perinteiseen tapaan porukkaa kuin Kiiston Bingossa, joten uusia tulijoita on laskujeni mukaan jopa pari enemmän kuin lähteneitä. Pekka Lamminsalon ammattitaitoisessa valmennuksessa uusista pelaajista nousee takuuvarmasti uusia vastuunkantajia.

Jos nähtävillä olevien kokoonpanojen perusteella pitäisi jonkinlaista ennakkoarviota sunnuntain ottelusta sanoa, mikä tietysti on koko otteluennakon tarkoitus, ehkä suurin kysymysmerkki leijuu Wolverinesin hyökkäyspelin yllä.  Jo useana vuotena hyökkäyksen tukipilari, Tytti Kuusinen, on viime kauden tapaan alkukauden pelaamassa ulkomailla. Tänä vuonna Yhdysvalloissa. Myös

Kiira Kesä-Heino näyttäisi puuttuvan rosterista. Näyttääkin vahvasti siltä, että Mari Jääskelä vastaa pääasiassa helsinkiläisten juoksuhyökkäyksestä.

Pelinrakentaja Pia Kosonen on saanut kirittäjäkseen Kotka Eaglesista tulleen Essi Söderholmin. Laitahyökkäjistä Emmi Järnin ja Jenni Kankaan nimiä ei löytynyt pelaajaluettelosta, mutta tuskinpa pallot koppaamatta jää, sen verran monta WR-nimikkeellä varustettua pelaajaa rosterissa on.

Puolustus on pysynyt aika hyvin kasassa, linjassa on hiukan vaihtuvuutta, mutta esimerkiksi takakenttä näyttäisi jatkavan kokonaan samassa muodossa kuin viime kaudella. Se onkin tärkeää, kun Trojansin arsenaalin on palannut lukemattomia kulmapuolustajia polttanut Kirsti Nirhamo.

Kauden ensimmäinen ottelu on aina pieni arvoitus. Treenit ovat treenejä, mutta tosipelissä vasta nähdään missä oikeasti mennään, kun nopeutta on vielä ångströmin verran enemmän ja taklaukset viedään loppuun asti.

Wolverines Ladies–Trojans Women Käpylän Velodromilla sunnuntaina 15.5. kello 12.00

Scroll to top