Naisten Vaahteraliiga käyntiin finalistien kohtaamisella

Julkaistu: 4.5.2023

Naisten Vaahteraliiga pyörähtää käyntiin lauantaina 6.5. Turun urheilupuiston yläkentällä viime kauden finalistien, Trojansin ja Wolverinesin, ottaessa yhteen kello 17.30 alkaen.

Samat joukkueet kohtasivat edellisen kerran 3.9. viime vuonna, kun Vantaan Myyrmäen stadionilla panoksena oli Naisten Vaahteraliigan mestaruus. Paljon on kuitenkin tapahtunut tuon ottelun jälkeen, ja vaikka molemmissa joukkueissa on paljon tuolloinkin kentällä olleita, moni asia on myös muuttunut.

Yksi suurimmista on päävalmentajien vaihtuminen kummassakin joukkueessa. Trojans Womenin valmennustiimiä pitkään johtanut Pauli Ojanen jäi tauolle valmennushommista ja Wolverinesin, niin ikään pitkäaikainen päävalmentaja Pekka Lamminsalo, siirtyi Wolverinesin miesten joukkueen peräsimeen. Trojansin päävalmentajaksi valittiin uransa pelaajana loppuotteluun lopettanut Jonna Hakkarainen, Wolverinesia taas vetää Elina Kero. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta Turun urheilupuiston yläkentällä tehdään upeaa suomalaista jenkkifutishistoriaa, kun ensimmäistä kertaa korkeimmalla sarjatasolla kohtaavat joukkueet, joiden päävalmentaja on nainen.

Myös pelaajistossa on tapahtunut muutoksia. Uransa lopettaneiden tilalle on syksyn ja talven aikana tullut tavalliseen tapaan uusia harrastajia, mutta suurimpia joukkueiden voimasuhteisiinkin mahdollisesti vaikuttavia tapahtumia ovat olleet offseasonin aikana sattuneet sarjapaikasta luopumiset. Niiden myötä moni kokenut ja motivoitunut pelaaja jäi ilman pelipaikkaa, ja hakeutui muihin seuroihin, myös Trojansiin ja Wolverinesiin. Se, miten tämä näkyy voimasuhteissa, selviää vasta kentällä. Otteluennakko ei siis perustu kovin tukeviin faktoihin, mutta peilataan silti hiukan tulevaa ottelua viime kauden kohtaamisiin.

Wolverines hallitsi runkosarjaa

Trojans ja Wolverines kohtasivat Naisten Vaahteraliigassa kauden 2022 aikana kaikkiaan kolme kertaa. Kauden avausottelussa Helsingissä Wolverines otti revanssin edellisen vuoden finaalitappiosta viemällä voiton lukemin 14–0. Heinäkuun alussa pelattuun kotiotteluunsa Trojans lähti vakaasti hakemaan kuittausta avaustappiolleen, mutta jälleen Wolverines oli väkevämpi ja vei pisteet mukanaan 22–6 voitolla. Wolverines veikin runkosarjan vakuuttavasti ilman tappioita. Kolmas joukkueiden kohtaaminen tapahtuikin sitten loppuottelussa, jossa Trojans sai kaiken loksahtamaan paikalleen ja vei mestaruuden. Kenttätapahtumiin nähden Trojansin voitto oli yllättävänkin selvänumeroinen 23–0.

Tilastollisesti Wolverines oli ykkösenä 13:ssa kategoriassa ja Trojans kymmenessä, kun tilastoituja peliin liittyviä osa-alueita oli kaikkiaan 30. Viime kaudella, kuten monella aikaisemmallakin kaudella, Wolverines luotti etenemiseen maata pitkin. Kaikista pelatuista yrityksistä 78 % oli juoksupelejä. Trojansilla juoksupelien ja heittopelien suhde oli noin 60/40 %

Uusia kasvoja seurattavaksi

Yleisölle ehkäpä näkyvin muutos Trojansin osalta on se, että peliä ei olekaan enää rakentamassa tuttu Jonna Hakkarainen. Jonnan kädenjälki kuitenkin näkyy varmasti hänen seuraajissaan, sillä hän on aktiivisesti talven aikana valmentanut peräti kolmea pelinrakentajaa. Hän on sparrannut pelinrakentajan tontilla jo pelanneita Lea Kaszasia ja Raisiosta Turkuun tullutta Ronja Sulinia sekä vihkinyt pelinrakentamisen saloihin nuorta Lotta Wulffia, joten QB-osasto on melkoisen hyvässä hantissa.

Keskushyökkääjätkin ovat Trojansissa hyvin edustettuina. Ykkösnyrkki Laura Pulkkista vauhdittamassa ovat viime kaudelta tutun Ainara Olmedon lisäksi Matilda Berndtsson ja Suvi Väisänen. Heittopeleihin uusiksi kohteiksi ovat tulleet kokeneet Tiia Jansen ja Noora Railonmaa. Uusia tuttavuuksia ovat Ariadna Tinoco ja Sirkku Lehtamo. Hyökkäyksen linjaan on saatu Anna Suominen Raisiosta sekä Edona Haddad.

Puolustuksessa Hilkka Rahkosen jättämää tonttia tulevat täyttämään Mikkelistä tullut Niina Sutinen ja Lohjaa edustanut Sara Inkilä. Takakentällä nähdään uusina kasvoina Hilma Kuitunen ja Jenna Hietala Lohjalta sekä Helen Wicht Roostersista. Puolustuksen linjaa vahvistaa Raisiosta siirtynyt Veera Miettunen.

Wolverines edelleen kova

Wolverinesin kokoonpano näyttää tänäkin vuonna vahvalta. Peliä rakentaa monitoiminainen Essi Söderholm, jonka heittojen kohteina nähdään tälläkin kaudella Emmi Järn ja Jenni Kangas. Palloa kantavat Mari Jääskelä ja Anna Martola, joten sekin osasto on kunnossa. Linjakin on suurimmaksi osaksi pysynyt koossa ja vahvistuksia on saatu Kotkan suunnasta.

Puolustuksessa linja vaikuttaa hyvin pitkälti samalta kuin viime kaudella. Joukkueessa toiseksi eniten taklauksia kerännyt Anni Alanko jatkaa tänäkin vuonna. Tännekin vahvistuksia on tullut varsin hyvin muista joukkueista. Linebacker-osastolla Tiina Möttönen ja Janika Nikander ahkerimpina taklaajina ovat edelleen kokoonpanossa. Takakenttä sen sijaan näyttäisi rosterin perusteella menneen koko lailla uusiksi.

Mitä on odotettavissa

Se, mitä lauantaina yläkentällä nähdään, tulee olemaan hiukan arvoitus. Totaalista täyskäännöstä tuskin kumpikaan joukkue tekee aiempaan tyyliinsä, joten Essi Söderholm varmasti ojentelee palloa ahkerasti Mari Jääskelälle ellei sitten juokse itse. Söderholmin heittokäsi on kuitenkin tarkka, joten ennustan hiukan totuttua enemmän heittoja.

Trojansissa uusi pelinrakentajakuvio saattaa hiukan vaikuttaa pelivalintoihin. Periksiantamattomana ja taitavana pallonkantajana tunnettu Lea Kaszas pakottaa helsinkiläiset pysymään varpaillaan, sillä jokainen heittopeli kätkee sisäänsä juoksupelin mahdollisuuden. Ronja Sulin pelinrakentajana taas laittaa palloa reilusti ilmaan, joten nähtäväksi jää, kumpi peliä lauantaina rakentaa.

Pitkään ei tarvitse odottaa, sillä Naisten Vaahteraliigan avausottelu pelataan siis tulevana lauantaina 6.5. kello 17.30 Turun urheilupuiston yläkentällä. Tämä kannattaa nähdä!

Scroll to top