Naisten Vaahteraliigan kärkikamppailu sunnuntaina

Julkaistu: 20.7.2021

Naisten Vaahteraliigan kärkiottelu pelataan sunnuntaina 25.7. Turun urheilupuiston yläkentällä, jossa kohtaavat liigan kaksi tappiotonta joukkuetta, Turku Trojans Women ja Mikkeli Bouncers. Aloituspotku potkaistaan kello 18.00.

Sekä Trojans että Bouncers aloittivat kautensa voitoilla Helsinki Wolverinesista ja Raisio West Coast Phoenixistä. Trojans nollasi hallitsevan Suomen mestarin numeroin 58–0 ja Bouncersin voittonumerot Wolverinesista olivat 38–16. Raisiolaiset joutuivat taipumaan sarja-avauksessa Mikkelille 0-30 ja viikkoa myöhemmin Trojans kävi kuittaamassa Kerttulan kentältä kaksi sarjapistettä numeroin 27–0. Tulevan sunnuntain ottelun voittaja nousee siis sarjataulukossa kuuteen pisteeseen, kun sarja on puolessa välissä ja jokaisella vielä kolme ottelua jäljellä. 

Trojansin puolustus on betonia

Trojans on tehnyt kahdessa ottelussa muhkeat 85 pistettä, eikä sitä vastaan ole onnistuttu tekemään yhtään pistettä. Trojansin puolustus onkin ollut hyytävän kovassa iskussa sallien vastustajien edetä kahdessa pelatussa ottelussa ainoastaan 95 jaardia ja se pitää sisällään sekä juosten että heittäen edetyt jaardit. Palloa kantamalla Wolverines ja Phoenix saivat yhteensä kasaan 32 jaardia. Heittopeleillä pallo on liikkunut 63 jaardia. 

Paketointialan ammattilaiset mielipuuhassaan.

Puolustuksen kova ydin on linebacker-osastolla. Äärimmäisen aggressiiviset ja nopeat Essi Saastamoinen ja Hilkka Rahkonen tuntuvat ehtivän aina ensimmäisinä palloa hallussa pitävän vastustajan kimppuun, eivätkä heidän otteensa ole millään muotoa hellävaraisia. Jenni Kuosa täydentää hyvin tätä voimakaksikkoa. Puolustuksen linja on imitoinut tehokkaasti tiilimuuria tehden vastustajien juoksupeleistä vaivalloista. Puolustuksen takakentällä ahnaita käsipareja riittää ja alkukauden tehokkain syöttöjen katkoja on ollut Oona Tuomi, joka on kahdesti toimittanut poimimansa pallon myös maaliin. 

Kokenut ja monipuolinen hyökkäyskoneisto

Trojansin hyökkäys on edennyt kentällä tehokkaasti sekä juosten että heittämällä. Itse asiassa molemmilla menetelmillä tarkalleen yhtä paljon, 359 jaardia eli yhteensä 718 jaardia. Hyökkäysyrityksistä juoksupelejä on kuitenkin enemmän, kaikkiaan 67,5 % eli pallon siirtyessä sentteriltä pelinrakentajalle, heittopelin todennäköisyys on 32,5 %. 

Trojansin pelinrakentaja Jonna Hakkarainen on ollut jo pitkään Suomen varmimpia heittäjiä. Tämän kauden heittojen onnistumisprosentti on 53,8 eli 39 heittoyrityksestä 21 on päätynyt tarkoitettuun kohteeseen. Lukema on kova, kun ottaa huomioon, että Hakkaraisen usean kauden suosikkikohde Kirsti Nirhamo on ollut poissa kentiltä koko alkukauden. Hakkaraisen tarjoiluista ovatkin tällä kaudella päässeet nauttimaan pääasiassa Janna-Jemina Seiles, Suvi Partanen ja Sari Kuosmanen. 

Trojansin hyökkäys palvelee monipuolisesti maalla, merellä ja ilmassa – jaa no ei merellä sentään.

Juoksupeleissä pallonkantovastuun ovat jakaneet Lea Kaszas ja Laura Pulkkinen, jotka erityyppisinä keskushyökkääjinä ovat täydentäneet hyvin toisiaan. Päävalmentaja Pauli Ojanen on voinut pelitilanteen mukaan valita voimajuoksija-Pulkkisen tai pujottelija-Kaszasin. 

Bouncersin hyökkäys juoksee ja puolustus tukkii ilmatilan

Mikkeli Bouncers on sekin ollut tehokas hyökätessä ja myös puolustuspeli on toiminut hyvin. Kahden ottelun saldo on 68 tehtyä pistettä ja 16 päästettyä. Bouncersin hyökkäyspeli on painottunut Trojansia enemmän maata pitkin etenemiseen sillä keräämistään 589 jaardista juoksupelit ovat tuoneet mikkeliläisille hyvää 458 jaardin edestä. Heittopeleihin Bouncers on turvautunut 24 kertaa ja näistä 9 on onnistunut eli onnistumisprosentti on ollut 37,5 %.

Emilia Kemppi näkee horisontissa maalialueen, eikä päästä sitä silmistään.

Bouncersin pelinrakentajana on pääasiassa toiminut Carola Lindholm, jonka heittojen vastaanottajina on kahdessa ottelussa nähty seitsemän eri pelaajaa. Keskushyökkääjistä eniten pallon kanssa on ollut kosketuksissa Emilia Kemppi. Myös Noora Koponen on ollut juoksupeleissä tehokas. 

Mikkelin puolustus on pitänyt vastustajien jaardimäärät kurissa sallien näiden edetä juosten 271 jaardia ja heittäen vain 103. Bouncersilla on siis ollut ilmaherruus vastustajan hyökkäyksen ollessa kentällä. Niina Sutinen ja Laura Pekkarinen ovat kunnostautuneet taklaajina, mutta yleisesti ottaen taklaukset ovat jakautuneet varsin tasaisesti puolustuspelaajien kesken. 

Nopea Noora Koponen jättää vastustajat lukemaan kokonumeroita kengänpohjista.

Näihin ottelu ratkeaa

Trojansin kannalta voiton avaimet ovat Bouncersin tehokkaan juoksupelin pysäyttämisessä. Puolustuksen pitää päästä käsiksi Emilia Kemppiin ja Noora Koposeen heti aloituslinjan tasalla ja mielellään jopa sen takana, sillä Kemppi on vikkeläliikkeinen ja Koponen pitkäjalkaisena vauhtiin päästyään todella vaikea pysäytettävä. Vaikka Bouncersin heittopeli ei ole ollut häikäisevää, se on kuitenkin riittävän tehokasta, mikäli toimiva juoksu-uhka pakottaa Trojansia satsaamaan puolustajia boksiin. Hankaluutta tuottaa myös selkeän ykköslaiturin puuttuminen eli jonkun pelaajan ”pin-pointtaaminen” ja erikoisvartiointiin laittaminen ei ole mahdollista. Mikäli vastustaja saadaan pysymään pois tulostaululta, Trojansin hyökkäyksen urakka helpottuu merkittävästi. Tasapainoinen hyökkäys löytää todennäköisesti sopivat lääkkeet, joiden turvin taululle saadaan uusia numeroita. 

Bouncersin resepti voittoon on samankaltainen, mutta pelkkä juoksun ottaminen pois ei riitä. Tasapainoisesti hyökkäävää joukkuetta vastaan tepsii yleensä vain aggressiivinen paineen luonti, jolloin heittopeleihin ei jää aikaa ja juoksupeleissä blokit eivät ehdi kehittyä. Trojans on siitä hankala joukkue, että pelinrakentaja Hakkaraisen peliäly ja kokemus ovat sillä tasolla, että hän pystyy kehittämään hajalle menevistä peleistäkin ad hoc jotain järkevää ja nopeajalkaisena vähintäänkin karkaamaan itse tukalista tilanteista. Hyökkäyspuolella Bouncersin voiton avain on juoksupelin toimivuus. Jos matkamittarissa numerot tikittävät, homma on kuosissa ja maalialue tulee väistämättä jossain vaiheessa näkökenttään. 

Otteluisäntänä Luotone Oy

Lauantain ottelun isäntänä toimii Luotone ja mies yrityksen takana, Janne Uoti, tulee suorittamaan ottelun alun kolikonheiton. 

Luotone Oy:n Janne Uoti on rahoituskonsultin roolissa pyrkinyt korona-aikana auttamaan yrityksiä turvaamaan tarvittavat rahoitukset sekä yrittäjälähtöisesti huolehtinut, että yritykset pysyvät jatkossakin vaikeina aikoina elinkelpoisina. Uotilla on perinpohjaista kokemusta useista eri rahoitusinstrumenteistä. Esimerkkeinä vaikkapa monelle hieman tuntemattomammat Leader-rahoitus, ELY ja Business Finland sekä EU:n rakennerahastot (ESR, EAKR). Luotone on nyt toista vuotta Trojansin matkassa!

Scroll to top