Northern Lights juoksi Trojansin kumoon

Julkaistu: 8.6.2024

 

Oulu Northern Lights järjesti tämän vuoden Naisten Vaahteraliigan suurimman yllätyksen käymällä nappaamassa pisteet hallitsevalta Suomen mestarilta, Turku Trojansista vieläpä näiden kotikentällä. Loppuun asti huiman jännitysnäytelmän loppunumerot niukkaakin niukemmat 28–29.

Trojans lähti otteluun yllättävän pienellä rosterilla. Etenkin puolustuksesta puuttui iso joukko aloittavia pelaajia, etenkin linjasta ja keskikerroksesta. Hyökkäyksessä poissaoloja oli vähemmän. Ottelu alkoi Trojansin vakuuttavalla hyökkäysvuorolla, jossa pääasiassa Laura Pulkkisen juoksut kuljettivat kotijoukkuetta läpi kentän joutuisasti. Pulkkinen myös viimeisteli iltapäivän ensimmäisen maalin ja potkaisi siihen myös onnistuneesti lisäpisteen.

Oulun vastaus ei yltänyt maalialueelle asti, mutta pelinrakentaja Nea Törmäsen omat juoksut tuntuivat uppoavan hyvin Trojansin puolustukseen. Stoppi menoon tuli kuitenkin Trojansin 35 jaardin linjalla, jossa yritykset loppuivat kesken.

Trojans kuljetti omalla vuorollaan palloa kymmenellä pelillä 46 jaardia. Viimeisessä pelissä Lea Kaszas löysi heitollaan maalialueen oikeasta reunasta Ida Östringin, jolle maali oli Vaahteraliigauran ensimmäinen. Pulkkinen potkaisi lisäpisteen ja kotiyleisön kannalta peli vaikutti kulkevan juuri oikeaan suuntaan Trojansin johtaessa 14–0.

Laura Pulkkinen oli juoksutuulella. Jaardeja kertyi kaikkiaan 102.

Oulun juoksut alkavat tehota

Fiilikset muuttuivat kuitenkin nopeasti, sillä Northern Lights tarvitsi vain viisi yritystä päästäkseen omalta 23 jaardin linjalta toiseen päätyyn. Aino Lepojärvi, Oona Yliuntinen ja pelinrakentaja Törmänen itse, kantoivat palloa 77 jaardia eli yrityskohtainen keskiarvo oli huimat 15,4 jaardia. Lisäpistepotkun potkaisi Annika Kyröläinen ja tilanne kaventui lukemiin 14–7. Samalla päättyi ensimmäinen neljännes.

Trojansin hyökkäys ei pystynyt vastaamaan, vaan kulki enemmän taaksepäin kuin eteen ja joutui kolmen epäonnisen yrityksen jälkeen turvautumaan lentopotkuun. Punttia seurasi pitkä oululaisten hyökkäysvuoro, jonka aikana palloa kannettiin omalta 27 jaardin tasalta läpi kentän Trojansin päätyyn asti. Satu Laamanen, Lepojärvi ja Törmänen oli nyt se trio, joka palloa kainaloissaan kiikutti eteenpäin. Tällä kertaa Törmänen oli se, joka viimeisenä koski palloon ennen tuomarien maalin merkiksi suorittamia voimisteluliikkeitä. Kyröläisen lisäpistepotku sisään ja peli oli tasan 14–14.

Ida Östring tekee juuri tällä nimeomaisella hetkellä uransa ensimmäisen maalin Naisten Vaahteraliigassa.

Kotijoukkue sai pallon hyvässä kenttäasemassa lähellä keskikenttää, noin 40 jaardin tuntumassa. Pulkkisen ja Matilda Berndtssonin juoksuilla ja yhdellä Lotta Wulffin kiinniotolla päästiin jo 17 jaardin päähän maalista, mutta sitten epäonnekas aloitussyöttö lipui Kaszasin yli ja tilanteessa oli myös selkään blokkaus, joten Trojans olikin yhtäkkiä 45 jaardia tavoitteestaan. Puoliaika lähestyi ja jotain oli tehtävä. Jotain myös tehtiin, nimittäin kikkapeli, jossa Kaszas pakitti ja heitti sivusuunnassa pallon Lotta Wulffille, joka ei lähtenytkään juoksemaan, vaan linkosi pallon kaikessa hiljaisuudessa syvälle ehtineelle Laura Pulkkiselle, joka pääsi varsin vapaasti juoksemaan pallon maaliin. Onnistuneen lisäpistepotkun jälkeen kotijoukkue otti taas johdon lukemin 21–14. Northern Lights pelasi pelikellosta loput kymmenen sekuntia laskemalla polven tatamille ja joukkueet pääsivät siirtymään tauolle.

Helen Wicht kampeamassa Aino Lepojärveä tekoruoholle. Jenna Hietala arvioi suorituksen puhtautta taustalta.

Vuorovedolla loppuun asti

Kolmas neljännes alkoi Northern Lightsin hyökkäysvuorolla ja oululaiset jatkoivat siitä, mihin olivat ensimmäisellä puoliskolla jääneet. Vahva juoksupeli, jossa sentterin selän takana Nea Törmänen teki pallon kanssa silmänkääntötemppuja ja jakoi pallon jollekin keskushyökkäjistään tai piti sen itse. Trojansin puolustukselta kului juuri ratkaiseva sekunti sen selvittämiseen, kenelläpallo on, jonka aikana peliväline oli jo liikkunut kentällä vähintään viisi jaardia. Niinpä uusiin yrityksiin vaadittavat kymmenen jaardia tulivat kerta toisensa jälkeen täyteen ja lopulta vastaan tuli maalialue. Niin tälläkin kertaa. Maalintekijänä jälleen Törmänen itse ja Kyröläisen potkulla peli oli taas tasan.

Pallon tarkka sijainti on arvoitus, jota ratkaisemassa on Ninni Mäkisen #64lisäksi Oona Yliuntinen #9, jolla saattaa olla asiasta salattua rajatietoa.

Maalia seurannut turkulaisten hyökkäysvuoro tuntui kestävän ikuisuuden, mutta lopputulos oli laiha. Matkaa tosin taittui melkein 59 jaardia, mutta kun sitä olisi pitänyt taittua 60. Nimittäin Trojansin hyökkäys kyykkäsi jaardin päähän maalista. Nyt, kun lopputulos on tiedossa, voidaan arvuutella, jäikö Trojansin voitto juuri tämän jaardin päähän. Ehkä, ehkä ei. Sillä Trojansin puolustuksen onnistui myös pysäyttää oululaisten hyökkäys. Omalta ykköseltä lähtenyt vuoro päättyi Trojansin neljällekympille. Sen aikana vaihtui myös neljännes.

Ariadna Tinoco nappasi kiinni pallon ja sai heti paljon kavereita, joilla tuntuu olevan palava kiinnostus juuri edellä mainittua puhallettavaa lelua kohtaan.

Trojans toi toiselle puoliskolle laitahyökkääjäkaartiin Sunelle Coetzeen ja hän olikin avainasemassa seuraavassa Trojansin hyökköysvuorossa. Pulkkinen ja Berndtsson toivat kotijoukkuetta oululaisten kenttäpuoliskolle ja seuraavaksi Kaszas heitti pitkän siivun Coetzeelle. Turkulaiset siirtyivät jo uuteen kenttäasemaan, kun sivurajalta alkoi kuulua protestointia. Oulu ilmoitti pyytäneensä aikalisää ennen yrityksen alkua, mutta tieto ei ollut kantautunut päätuomarin korviin. Vihellys sivurajalta kuului kyllä katsomoon, mutta peli käynnistyi samaan aikaan. Neuvonpidon jälkeen Trojansin onnistunut peli vedettiin takaisin. Suvi Partanen pelasti tilanteen tuomalla kiinniotollaan uudet yritykset ja hetkeä myöhemmin myös Coetzee sai hyvityksensä, sillä hän koppasi Kaszasin pitkän heiton maalialueella vieden taas Trojansin johtoon. Pulkkisen potkulla höystettynä numerot nyt 28–21.

Carla Blanca Lasheras #5 haluaisi opettaa Lea Kaszasille flamencoa, mutta Lea ei tartu tarjoukseen.

Hiuksia nostattava loppuratkaisu

Peliaikaa oli enää jäljellä runsaat puolitoista minuuttia ja Pulkkisen potkaisema aloituspotku onnistui erinomaisesti pakottaen oululaiset aloittamaan omalta 16 jaardin linjaltaan. Homma näytti siis hyvältä turkulaisittain. Ensimmäisen juoksuyrityksen onnistui Kia Kavander torppaamaan, mutta Northern Lightsin aikalisän jälkeen Nea Törmäsen pitkä heitto iski sananmukaisesti kuin salama kirkkaalta taivaalta. Oona Yliuntinen koppasi pallon ja edessä oli puoli kentänmittaa tyhjää tilaa. Maalin jälkeen Northern Lightsin päävalmentaja Joonas Taina päätti pelata upporikasta tai rutiköyhää ja valitsi kahden pisteen lisäpisteyrityksen. Toisaalta, kun juoksupeli oli koko päivän toiminut kuin Buick, lopputulos oli aika varma. Niin kuin olikin. Juoksu keskeltä läpi toi kaksi pistettä ja niiden turvin vieraat siirtyivät 29–28 johtoon.

Trojansille jäi vielä minuutti ja yksi sekunti peliaikaa, mikä riittäisi kyllä Lea Kaszasin kaltaiselle heittokoneelle ja hyväkätisille laitahyökkääjille. Muutama onnistunut heitto toikin Trojansia eteenpäin, mutta sitten Oona Yliuntisen nappaama syötönkatko lopetti kotijoukkueen pyristelyn ja peli päättyi vierasvoittoon jo mainituin lukemin 29–28.

Ottelun parhaina palkittiin Trojansin Laura Pulkkinen ja Northern Lightsin Nea Törmänen. Puolustuksesta on syytä nostaa Veera Anttila, joka keräsi eniten taklauksia 7,5. Hyökkäyksessä Lea Kaszas heitti palloa jälleen hyvillä prosenteilla onnistuen 11 kertaa 19 yrityksestä eli 58 % onnistumisprosentilla.

Tällä kertaa Nea Törmänen antaa pallon jollekin toiselle. Veera Anttila #76 kuvassa vasemmalla on jo levittänyt kätensä siihen malliin, että tähän väliin mahtuisi juuri sopivasti yksi pelinrakentaja.

Päävalmentajan kommentit

Trojansin päävalmentaja Tuomas Mankki nosti rehdisti hattua oululaisten hyvälle suoritukselle:

”Kirpaiseva tappio meille, ja ansaittu voitto Oululle. Pelin flow kääntyi hyvin nopeasti sellaiseksi, että hyökkäykset kuljettivat palloa tasaisesti ja jokainen puolustuksen stoppi oli kullan arvoinen. Tässä Oulu onnistui kerran meitä useammin pysäyttäessään meidät goal linella. Lopussa heidän #9 Yliuntinen teki upeat yksilösuoritukset molemmin puolin palloa ja ratkaisi ottelun.”

”Ottelu osoitti mielestäni hyvin sen, että jenkkifutis on pohjimmiltaan taklaamista, blokkaamista ja fyysistä taistelua yksittäisistä jaardeista. Molemmissa tämän kauden tappioissamme olemme hävinneet tällä saralla. Pyrimme seuraavan parin viikon aikana kehittämään näitä perusasioita ja toivottavasti saamme paranneltua myös joitain loukkaantumisia, joita meillä on ollut alkukaudella useita. Tappiosta huolimatta olen tyytyväinen meidän nuorten pelaajien esiinmarssista toista viikkoa putkeen, ja hatunnosto myös vielä Oulun suuntaan.”

Ottelu oli tilastojen valossa pitkälti hyökkäysten juhlaa. Trojans eteni kaikkiaan 329 jaardia ja Northern Lights 422. Odotetusti oululaisten jaardeista suurin osa tuli juosten, 343. Trojansilla jaardit jakautuivat 138 juosten ja 191 heitoin.

Trojansin seuraava ottelu on vierasottelu Helsinki Wolverinesia vastaan 30.6. Käpylän velodromilla.

Scroll to top