Oulu taisteli, mutta Trojans Women jatkaa tappioitta

Julkaistu: 4.6.2023

Kirsti Nirhamo oli hurjassa iskussa. Sukset jalassa hän jättäisi koko alppimaajoukkueen yskimään puuterilunta. Jenkkifutiskentällä tosin suksista olisi vain haittaa.

Trojans jatkoi voittoputkeaan tuulisella yläkentällä kukistamalla Oulu Northern Lightsin 48–28. Kotijoukkue oli marssimassa paljon selvänumeroisempaan voittoon, mutta nosti jalan kaasulta liian aikaisin ja oululaiset pääsivät mukaan peliin. Kongi pelasti Trojansin. 

Näin alkukaudesta joukkueilla on niukalti videomateriaalia toisistaan, joten kaikkia juonia ei yhdestä tai kahdesta videosta vielä saa ongittua selville. Tiedä sitten, johtuiko siitä, mutta Northern Lights pääsi heti ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan yllättämään Trojansin puolustuksen. Toki tiedossa on varmasti ollut, että tämäkin oululaisjoukkue, kuten kaikki aikaisemmatkin aina 1980-luvulta, Tim Johnsonin ajoista lähtien, on vahvasti tukeutunut option- eli valintapeleihin. Silti ne onnistuivat haukkaamaan melkoisia siivuja Trojansin hallitsemasta kenttäpuoliskosta. 

Oulu maalaa, Trojans kuittaa

Ensimmäinen Oulun hyökkäysvuoro johtikin oranssipaitaisten ilkamointiin Trojansin maalialueella. Pelinrakentaja Nea Törmänen oli Trojansin 34 jaardin linjalta alkaneessa pelissä antavinaan pallon keskushyökkääjälle, mutta pitikin pallon itse ja pinkaisi edessään hyvin avautuvaa väylää pitkin aina maalialueelle asti. Lisäpistepotkun suoritti onnistuneesti Annika Kyröläinen. Kotiyleisö tuskin ehti saamaan hyvää asentoa yläkentän lehtereillä, kun tulostaulun lamput hehkuivat vierasjohtoa 0–7.

Trojansille tarjoutui maksaa potut pottuina heti oululaisten aloituspotkun palautuksessa. Oululaisille tyypilliseen tapaan potku annettiin lyhyenä ja pomppivana, mutta Suvi Väisäsen silmä-käsi-koordinaatio oli kunnossa ja hän poimi poukkoilevan pallon kuin kypsän tomaatin ja paineli peliväline kainalossaan vaivattoman näköisesti läpi koko kentän, päätyyn asti. Lisäpistepeli käynnistyi potkun yrityksenä, mutta pallo tuotti pitelijänä toimineelle Lea Kaszasille tepposet ja jäi lappeelleen maahan. Kokenut kettu ei tästä hätkähtänyt, vaan improvisoi salamannopeasti tilanteesta kahden pisteen yrityksen. Essi Saastamoinen oli heti kartalla ja hakeutui vapaaksi maalialueelle, jonne Lean heitto kohta tulikin. Pallo numerolle yhdeksän ja tulostauluun numero kahdeksan eli tilanne 8–7 kotijoukkue Trojansille. 

Suvi Väisäsen askelmittari ei meinannut pysyä perässä. Sen verran hurja oli Suvin vauhti kentällä.

Pallonmenetykset myrkkyä Northern Lightsille

Niin hyvin kuin Northern Lightsin valintapelit ensimmäisellä hyökkäysvuorolla toimivatkin, niihin on silti leivottu sisään vaarallisen epäonnistumisen mahdollisuus. Kun palloa heitellään sivusuunnassa täydessä vauhdissa juosten, mitä tahansa voi sattua. No, ehkä ei nyt ihan mitä tahansa, mutta ainakin sellaista, että pallo putoaa myös vastustajan vapaasti tavoiteltavaksi. Näin juuri kävi oululaisten toisen hyökkäysvuoron aluksi. Törmäsen ”viime tingan heitto” keskushyökkääjälle ennen taklatuksi joutumistaan jäi torsoksi ja turkulaisten Kaisla Honkaniemi oli valppaasti ensimmäisenä pallon päällä. Trojansille hyökkäysvuoro huippupaikasta.

Trojans juoksutti ensin Suvi Väisästä hyvällä menestyksellä, mutta sitten näytti eteneminen tyssäävän. Lea Kaszas lähti kiertämään aloituslinjaa pitkin kohti kentän oikeaa laitaa ja alkoi näyttää siltä, että se suunnitelma on tuhoon tuomittu. Kaszasin maltti oli tälläkin kertaa valttia ja aivan viime hetkellä ennen aloituslinjan ylittymistä Lea heitti pallon maalialueen reunaan hiipineelle Suvi Partaselle, joka teki kiinnioton, joita moni on saanut ihailla NFL-otteluiden hidastuksista. Vain varpaiden kärjet vielä pelikentän puolella pitäen Suvi koppasi pallon ja kaatui sitten kentän ulkopuolelle. Tuomari oli paraatipaikalla toteamassa kiinnioton olevan sääntöjen mukainen ja kädet heilahtivat pystyyn touchdownin merkiksi. Lisäpistepotkun suoritti varmasti haarukkaan Emilia Ropanen ja Trojans lisäsi johdokseen 15–7.

Oululaisten seuraavakin hyökkäysvuoro päättyi pallonmenetykseen, kun Nea Törmäsen yksi harvoista heittoyrityksistä päätyi Trojansin Sara Inkilän käsiin. Trojansin hyökkäys alkoi kuitenkin hiukan kangerrella, kun Northern Lights oppi tukkimaan Väisäsen juoksuväyliä. Kolmannella yrityksellä Kaszas kuitenkin piti yhdessä Suvi Partasen kanssa kotijoukkueen hyökkäyksen elossa tyylikkäällä heittopelillä, jossa Partanen poimi kahden puolustajan välistä pallon ja hankki Trojansille uudet yritykset. Heti seuraavalla yrityksellä Väisänen kantoi pallon 25 jaardin linjalta maaliin. Emilia Ropanen tykitti lisäpisteen ja peli oli 22–7, eikä ensimmäisellä neljänneksellä enää tehty pisteitä. 

Toisen neljänneksen edettyä kolme minuuttia Ainara Olmedo lisäsi Trojansin johtoa lukemiin 28–7. Lisäpistepotkussa palloa ei saatu aseteltua potkua varten paikoilleen, joten enempää pinnoja ei taululle merkitty. Suurin osa toista neljännestä kului pitkissä draiveissa, joista oululaiset eivät pisteille asti päässeet, mutta aivan neljänneksen lopussa Kaszas ruokki jälleen Suvi Partasta, joka koppasi maalialueen vasemmasta laidasta harppuunaheiton ja siirrätti onnistuneen lisäpisteen potkaisseen Ropasen kanssa tulostaulun digitaalit osoittamaan numeroita 35–7, jotka jäivät palamaan tuomari vihellettyä puoliajan alkaneeksi. 

Ainara Olmedo yrittää karistaa liian innokkaita faneja niskastaan. ”No escribo autógrafos”, hän yrittää viestittää, mutta sanoma hukkuu semanttiseen hälyyn.

Trojans näyttää menevän menojaan

Kolmas neljännes alkoi samoissa merkeissä, mihin toinen päättyi. Trojansilta vahvaa hyökkäyspeliä, jossa Ainara Olmedon juoksut sekä Kirsti Nirhamon koppaamat Kaszasin heitot vuorotellen viipaloivat oululaisten kenttäpuoliskoa. Toisinto toisen neljänneksen päättäneestä maalisuorituksesta eli Kaszasin heitto maalialueen vasempaan laitaan Suvi Partaselle lisäsi Trojansin johtoa taas kuudella pisteellä. Emilia Ropanen ei erehtynyt lisäpistepotkussa ja tilanne jo 42–7.

Trojansin valmennus alkoi jo antaa peliaikaa niille, jotka eivät sitä vielä olleet saaneet, mutta se ei menoa haitannut. Seuraavalla hyökkäysvuorolla Trojans eteni jälleen maalialueen porteille, josta pallon kantoi viivan yli jälleen Ainara Olmedo. Lisäpistepotku jäi piippuun, joten tilanne taululla 48–7.

Oulun Nea Törmänen #12 on saanut kirittäjäkseen Oona Tuomen #27. Olga Wasenius #31 ja Kaisla Honkaniemi #5 seuraavat tilanteen kehittymistä valmiina liittymään kongaletkaan.

Northern Lights syttyy taistelemaan

Kaiken järjen mukaan peli alkoi olla taputeltu, mutta oululaiset olivat asiasta eri mieltä. Kun kolmatta neljännestä oli jäljellä noin neljä minuuttia, Nea Törmänen onnistui karkaamaan Trojansin puolustukselta juosten noin 67 jaardin matkan turkulaisten maalialueelle. Lisäpisteen potkaisi sisään Annika Kyröläinen ja tilanne kaventui lukemiin 48–14. Ei mitään hätää, ajatteli varmasti moni niin kentän laidalla kuin katsomossakin, mutta hommahan ei jäänyt tähän.

Trojans eteni omalla hyökkäysvuorollaan hyvin, kunnes se äkkiä pysähtyi 37 jaardin päähän oululaismaalista. Lentopotku meni pitkäksi ja vieraat pääsivät aloittamaan 20 linjalta. Jälleen Oulun juoksu kulki ja viimeisen neljänneksen alkaessa Northern Lights oli jo 34 jaardin päässä turkulaisten maalista. Puolitoista minuuttia myöhemmin Annika Kyröläinen tuuletti maalia ja potkaisi myös lisäpisteen sisään. No niin, 48–21. Onhan siinä vielä eroa, mutta ei se vielä siihenkään loppunut. 

Trojans ei saanut pitää palloa kuin yhden yrityksen ajan, kun Oulu sai sen taas. Jenni Suorsa riisti pallon Ainara Olmedon käsistä Trojansin 43 jaardin linjalla ja tilanne alkoi vaikuttaa turkulaisittain jo painajaismaiselta. Nea Törmäsen kainalossa pallo liikkui ja maisema vaihtui, kunnes Trojans sai rivinsä järjestykseen. Loppumatkaa tahkottiinkin hetken aikaa, mutta oululaisten pistesuoritus alkoi koko ajan näyttää ilmeisemmältä ja sellainen myös tuli. Törmänen oli tämänkin maalin tekijä omalla juoksullaan ja lisäpisteen potkaisi 100 % onnistumisprosentilla Annika Kyröläinen. Tilanne 48–28, neljännestä vielä puolet jäljellä ja Oululta tulossa jälleen onside-potku. Yläkentän katsomon penkit alkoivat tuntua yllättävän kovilta. 

Suvi Partanen vastaanottaa paketin. Niitä toimitettiinkin hänelle kuin jouluna lahjoja.

Nyt olisi heittopelistä hyötyä

Trojans onnistui kuitenkin saamaan takaisin sen peli-ilmeen, joka sillä oli 75 % ajan ottelusta. Kentälle marssitettiin myös takaisin ”ykkösketjun” pelaajia. Näiden avulla Trojans etenikin kentän läpi muutamalla pelillä. Maalialue ja sen myötä tilanteen laukaiseva maali oli enää yhden Bilteman kuvaston leveyden päässä, mutta sinne ei enää päästy. Aloitussyöttö lähti korkeana, eikä Kaszas siihen yltänyt, oululaiset tulivat hanakasti linjasta läpi ja haalivat pallon ensimmäisenä itselleen. Lähtöasema oli huono, mutta aikaa vielä 3.41. Se ei kuitenkaan riittänyt enää enempiin pistesuorituksiin, koska Northern Lightsin työkalupakista puuttuu kokonaan heittopeli, jota tällaisiin tilanteisiin tarvittaisiin kipeästi. Oulu eteni 32 jaardin päähän Trojansin maalista, kunnes peliaika hupeni loppuun. Trojans kuittasi kolmannen perättäisen voittonsa ja sen myötä kaksi sarjapistettä. 

Ottelun parhaina palkittiin pelinrakentajat, kolme maalia juossut Nea Törmänen ja neljä maalia heittänyt Lea Kaszas.

Lea Kaszas #7valittiin Trojansin MVP:ksi. Neljä touchdownia heitoista ja koko joukko muita upeita suorituksia takasivat sen kevyesti.

Mitä ottelusta jäi käteen?

Jos jonkinlaista analyysiä ottelusta koettaa laatia, niin Trojansin osalta voisi siteerata Lea Kaszasia, joka Ruutu+-kanavan haastattelussa sanoi, että tähän asti puolustus on kannatellut hyökkäystä ja antanut mahdollisuudet voittaa, nyt oli hyökkäyksen vuoro tehdä samoin. Hyökkäys nimittäin tehtaili maaleja ja kun joukkue tekee 48 pistettä, voitto on erittäin todennäköinen. Puolustus ei missään nimessä pelannut huonosti, mutta Northern Lightsin pelityyli ei vain oikein istunut Trojansin aggressiiviseen puolustusstrategiaan. Valintapeleissä blitzaajat helposti pelaavat itsensä ulos ja päätyvät juoksemaan vastustajien perässä. Turhan usein takakentän kevytrakenteisemmat pelaajat päätyivät yrittämään täyteen vauhtiin päässeiden pallonkantajien pysäyttämistä.

Northern Lights sai pelistä varmasti paljon itseluottamusta. Vaikka takaa-ajo alkoi siinä vaiheessa, kun Trojans oli jo nostanut jalkaa kaasulta, se ei vähennä suorituksen arvoa, sillä se pakotti Trojansin yrittämään alkuperäisen peli-ilmeen palauttamista, eikä kotijoukkue ihan siinä onnistunut. Oulun valmennus reagoi hyvin Trojansin löysäilyyn ja iski kimppuun kuin sika limppuun tehden pelistä jännittävän. Rohkenen väittää, että jos Oululla olisi edes jossain määrin uskottava heittouhka, joukkue sementoisi paikkansa korkeimmalla sarjatasolla saman tien. Ennustan myös, että Northern Lightsin ja Tampere Saintsin ottelu 10.6. tulee olemaan todella mielenkiintoinen.

Trojansin seuraavat ottelut ovat vierasotteluita ja ensimmäinen niistä on 18.6. pelattava Wolverines–Trojans. 

Scroll to top