Perjantai-illan pelissä panoksena finaalipaikka

Julkaistu: 1.8.2023

Naisten Vaahteraliiga on edennyt välierävaiheeseen ja perjantain iltapelissä Trojans Women kohtaa Oulu Northern Lightsin kello 19.00. Voittaja etenee loppuotteluun, jossa vastaan tulee joko Tampere Saints tai Helsinki Wolverines.

Trojansin ja Northern Lightsin lähtökohdat otteluun ovat toistensa vastakohdat. Trojans voitti ja Northern Lights hävisi kaikki ottelunsa. Keskinäiset kohtaamiset menivät turkulaisille 48–28 ja 39–10. Numeroiden valossa Trojans on siis selkeä ennakkosuosikki otteluun. On kuitenkin syytä panna merkille, että kaikista liigan joukkueista Trojans tuntui olevan Northern Lightsille sopivin vastustaja. Trojansia vastaan Lights teki yhteensä 38 pistettä. Muita joukkueita vastaan se sai kasaan yhteensä vain puolet siitä. Wolverinesia vastaan 19 ja Saintsia vastaan pyöreät nolla pistettä. Pelkkä ilmaantuminen paikalle ei siis voittoon riitä, vaan töitä on tehtävä.

Täydelliset vastakohdat

Joukkueet ovat paitsi sarjasijoituksensa osalta, myös pelityyliltään kuin yö ja päivä tämän vuoden Naisten Vaahteraliigassa. Northern Lights ei alkukaudesta heittänyt juuri lainkaan ja vasta lopussa alettiin palloa laittaa myös ilmaan. Kauden aikana oululaiset saivat onnistumaan vain kuusi heittoa, joilla etenemistä tuli 64 jaardia. Skaalan toisessa päässä on juuri Trojans, joka heitti 138 kertaa ja heitoista 63 % osui kohteeseensa eli kappalemäärinä esitettynä 87 onnistunutta heittoa, joilla karttui 981 jaardia. Kun puhutaan juosten edetyistä jaardeista, osat vaihtuvat. Trojans eteni juosten 676 jaardia eli vain hiukan yli sata jaardia per ottelu. Northern Lights taas keräsi jaardeja 1062 eli 187,3 jaardia ottelua kohden.

Revontulet ovat taivaalla, mutta Northern Lights pysyttelee maan pinnalla

Northern Lightsin hyökkäyksen pelisuunnitelmassa Nea Törmäsellä on keskeinen rooli. Niinhän pelinrakentajalla kuuluukin, mutta Törmäsellä valtuuksia on vielä tavallistakin enemmän johtuen joukkueen harjoittamista option- eli valintapeleistä. Valintapelien luonteen vuoksi Törmänen on myös joukkueensa paras etenijä 446 jaardillaan, jolla hän pitää koko liigan etenijätilaston neljättä sijaa hallussaan. Silloin, kun Törmänen päättää antaa pallon jollekin muulle, se on useimmiten Satu Laamanen. Myös Annika Kyröläinen ja Annika Mäki ovat saaneet toimia pallopostinkantajina ihan huomattavassa määrin, mutta yli 60 prosentissa juoksuyrityksistä pallo on ollut joko Törmäsen tai Laamasen kainalossa.

Heittopeleissä selkeää ykköskohdetta heitoille ei oikein tilastojen valossa voi nimetä, kun onnistuneita heittoja on ollut vain kuusi. Näistä kolme on tullut Oona Yliluntisen käsiin, kaksi Annika Mäelle ja yksi Kati Pulakan kopattavaksi.

Oululaisten puolustus on jäänyt tällä kaudella pahasti vastustajien jyräämäksi niin maata pitkin kuin ilmateitsekin. Neljä syötönkatkoa puolustus on kuitenkin onnistunut nappaamaan samoin neljä vastustajan rähmäystä on päätynyt oululaisten haltuun. Taklaajatilastoissa Lightsin puolustajat ovat kuitenkin korkealla. Peräti neljä oululaista on kymmenen ahkerimman taklaajan joukossa; Jenni Suorsa, Kati Pulakka, Laura Halme ja Riikka Pietikäinen.

Trojansin pakista löytyy työkaluja joka lähtöön

Trojansin vahvuudet ovat aggressiivisessa ja nopeasti reagoivassa puolustuspelissä sekä hyökkäyksen monipuolisessa pelivalikoimassa. Vaikka juoksupeli ei loukkaantumisten takia ole tällä kaudella ollut yhtä tehokas kuin parina viime vuonna, on Suvi Väisänen silti komeasti etenijätilaston kakkosena Wolverinesin Mari Jääskelän takana ja ennen Saintsin Emma Kammosta ja Oulun Nea Törmästä. Juoksupeli on riittävän vahvaa, jotta puolustukset eivät voi keskittyä pelkästään heittopelin eliminoimiseen.

Loppukaudesta tuli lisää jobinpostia loukkaantumisten muodossa, mutta Matilda Berndtsson ja Ainara Olmedo ovat hyvin pitäneet keskushyökkäjien pelipaikat hoidossaan.

Lea Kaszasin heittopeli on tämän vuoden liigassa aivan omilla kymmenluvuillaan lähes kaikilla mittareilla. Ottelukohtainen jaardikeskiarvo on 100 jaardia enemmän kuin toisena olevalla Wolverinesin Essi Söderholmilla ja onnistumisprosentti 64 % on liigan selvästi korkein 13,2 prosenttiyksikon erolla seuraavaan. Iso kiitos kuuluu hyökkäyksen linjalle, joka on antanut Kaszasille aikaa heittää ja säkityksiäkin on koko kaudella tullut vain kaksi.

Laitahyökkääjien kärkikolmikko Kirsti Nirhamo, Tiia Jansen, Suvi Partanen on kärkikolmikko myös koko liigassa, kun puhutaan kiinniottojen määrästä. Jokaisella on omat vahvuutensa, mikä tarjoaa Kaszasille monenlaisia mahdollisuuksia. Mainittakoon myös, että Suvi Partanen on liigan eniten pisteitä tehnyt pelaaja, 10,8 pisteen keskiarvolla ottelua kohden. Unohtaa ei sovi myöskään Emilia Ropasta, joka on tehnyt eniten lisäpisteitä potkaisemalla.

Puolustuksessa Essi Saastamoinen on liigan taklaajatilaston ykkönen ja Oona Tuomi sen kolmonen. TOP10:ssä on myös Kaisla Honkaniemi. Syötönkatkoissa ovat kunnostautuneet Sara Inkilä ja Hanna Ropanen. Puolustuksen linja on liikkuva ja se on myös aiheuttanut vastustajille rähmäyksiä varsin tehokkaasti.

 

Voiton avaimia tarjolla

Perjantain ottelussa oululaiset tarvitsevat nopeasti positiivisia onnistumisia, mikäli mielivät kampittaa Trojansin kotikentällään. Ensimmäisessä kohtaamisessa nähtiin toisella puoliskolla, että Lights pystyy tehtailemaan pisteitä nopeastikin, mikäli vastustaja ei ole ihan terävimmillään. Trojansin taas pitää säilyttää hermokontrolli ensimmäisestä minuutista viimeiseen, ja ennen kaikkea valmistautua otteluun huolellisesti. Puhtaalla pelillä hoidettu runkosarja voi helposti tuudittaa petolliseen itsevarmuuteen, joten on syytä muistuttaa tämän tästä itselleen, että jokainen ottelu alkaa 0–0 tilanteesta ja aikaisemmista voitoista ei saa mitään bonuksia tähän peliin.

Naisten Vaahteraliigan välieräottelu Turku Trojans Women – Oulu Northern Lights Naiset perjantaina 4.8. Turun urheilupuiston yläkentällä kello 19.00 alkaen.

Scroll to top