Trojansin nettisivu-uudistus

Pieni askel ihmiskunnalle, iso digiloikka troijalaisille

Julkaistu: 18.5.2020

Kun puhutaan troijalaisista ja internetistä kaikkien tietotekniikasta perillä olevien silmät kapenevat. Tämä tarina ei sisällä kuitenkaan ainuttakaan virusta tai haittaohjelmaa, vaan kertoo siitä, miten Turku Trojansin nettisivut saatiin pahalta näyttäneen katastrofin jälkeen siirrettyä nykyaikaan. 

Trojansin nettisivut ovat kokeneet aikamoisen kasvojenkohotuksen tai oikeastaan voidaan puhua jopa muodonmuutoksesta. Uudistuksen arkkitehtina toimi Trojansin yhteistyökumppanin, Luotone Oy:n Janne Uoti. Tämä tarina itsessään on jo kertomisen arvoinen, joten aloitetaan, kuten tarinat on tapana aloittaa, aivan alusta.

Trojansin vanhat nettisivut julkaistiin 2004 kesällä, ja ne toimivat suhteellisen moitteettomasti aina viime kesään asti eli aika tarkalleen 15 vuotta. Tuona aikana niille oli kertynyt valtava määrä tietoa, jota käytännössä minkään muun amerikkalaisen jalkapallon seuran nettisivuilta ei ollut löydettävissä. Kokoonpanoja, otteluraportteja, valokuvia, haastatteluja. Sitten tapahtui jotain, mitä voi luonnehtia vain sanalla katastrofi – sivut lakkasivat toimimasta ja näytti pitkään siltä, että koko uutisarkisto on lopullisesti menetetty.

Ongelmat johtuivat siitä, että silloinen palveluntarjoajamme oli päivittänyt palvelimensa uusiin ja Trojansin kieltämättä jo melko vanha sivusto ei enää keskustellut uuden palvelinprotokollan kanssa. Ainoa vaihtoehto oli rakentaa sivut kokonaan alusta asti.

Ratsuväki rientää apuun

Trojansin johtokunnassa päätettiin nopeasti aloittaa uusien sivujen tekijän etsiminen ja katseet suunnattiin omaan jäsenistöön. Sieltä löytyikin useampia kontakteja, joista sopivimmaksi osoittautui Luotone Oy, jonka nokkamiehellä Janne Uotilla tuntui olevan selkeä tiekartta kohti Trojansin uutta digitaalista tulevaisuutta.

Janne Uotin yritys Luotone Oy on tehnyt paljonkin nettisivuja eri yrityksille ja yhteisöille, mutta sen varsinainen pääprojekti liittyy puolustusvoimiin, mihin viittaa jo yrityksen nimikin. Kyseessä ei nimittäin ole hassusti kirjoitettu sukunimi Luotonen, vaan pieni ampumatarvikeaiheinen sanaleikki. Luoti kirjoitettuna LUOT1 on yhtä kuin luot one. Annetaan Jannen itse kertoa taustastaan.

Janne Uoti, Luotone Oy
Janne Uoti

Luotone ja Trojans – turkulaista synergiaa

Puolustusvoimilla on tosiaan iso rooli niin omassa yrityksessäni kuin myös Trojansin kanssa tehtävässä yhteistyössä. Tein 10 vuotta uraa puolustusvoimissa, mm. rauhanturvatehtävissä Libanonissa. Juuri siellä tutustuin Jenni Kuosaan, jonka kouluttajana olin toiminut hänen varusmiespalvelunsa aikana. Jennistä tuli Libanonissa myös työkaverini, ja hän tulisi olemaan linkki minun ja Trojansin välillä, vaikka tuolloin Jenni ei ollut vielä jenkkifutispalloon koskenutkaan. Pikakelaus syksyyn 2019. Jenni on nyt Trojansin naisten Vaahteraliigajoukkueen keskeisiä hahmoja ja kuultuaan Trojansin nettisivutarpeista, hän muisti minut, otti yhteyttä ja kysyi, haluaisiko Luotone aloittaa yhteistyön Trojansin kanssa. Asiaa ei tarvinnut kahta kertaa miettiä. Ystävää pitää aina auttaa, eikä kahden turkulaisen organisaation välistä synergiaakaan kannata sivuuttaa. 

Luotonen ensisijainen missio ei varsinaisesti ole tehdä kotisivuja, vaan digitalisoida puolustusvoimien rynnäkkökivääriammunnat. Tämä polku on osoittautunut, kuten yrittäjyys yleensä, mielipuoliseksi. Onneksi yrittäjä itse on puolustusvoimien koulima ”combat engineer”, ja pioneeriaselajin yksi motoista kuuluukin, ”läpi harmaan kiven”. 

Janne Uoti, kuva Libanonista
Janne Uoti on tehnyt pitkän uran puolustusvoimissa ja on toiminut myös Libanonissa rauhanturvatehtävissä.

Yritys kuitenkin palvelee kaikkiin digitalisaatioon liittyvissä asioissa, ja jos oma aika tai resurssit eivät riitä hankkeen läpiviemiseen, verkostoista löytyy ratkaisut erilaisiin murheisiin. Näihin kuuluvat esimerkiksi rahoitukset, projektijohtaminen, verkkosivuhankkeet ja mobiilisovellukset.

Puolustusvoimissa on usein tilanteita, joissa opetettava asia ei ole kouluttajallekaan tuttu ja siihen pitää perehtyä nopeasti. Äksiisin eli toistojen kautta asiasta muodostuu rutiini – ei vain koulutettaville, mutta myös kouluttajalle itselleen. Tämä tuli mieleen Trojansin verkkosivustoa rakennettaessa. Alussa termit kuten WR, RB tai, DB kummastuttivat, mutta viimeistään Katsojan Opasta kootessa alkoi jo tuntua siltä, että tässähän voisi toimia vaikka tulevan kauden erotuomarina.

Trojansin sivusto käy ja kukkuu

Täysin uudistuneet Trojansin nettisivut saatiin takaisin verkkoon maaliskuun lopulla.  Ulkoasu vastaa nyt tämän päivän vaatimuksia eli ne skaalautuvat täydellisesti myös mobiililaitteilla katsottaviksi. Vuosien saatossa verkkosivujen funktiokin on muuttunut aika tavalla. Vielä 15 vuotta sitten nettisivut olivat ainoa sähköinen informaatiokanava seuran ulkoiselle viestinnälle. Sen myötä sivusto paisui vuosien saatossa aika raskaaksi rakennelmaksi, jossa tuntui aina olevan jotain päivittämätöntä tietoa. Tänä päivänä suurin osa nopeasta viestinnästä on siirtynyt sosiaalisen median alustoille ja verkkosivu on lähinnä pysyvän perustiedon lähde. 

Nopeaa tietoa ja arkiston aarteita

Trojansin sivuilla on kuitenkin ollut aina paljon informaatiota, emmekä halunneet sivuista pelkkää silmäkarkkia tai nopeasti läpiselailtavaa kuvakirjaa. Sivut on suunniteltu niin, että yleiskuvan saa nopeasti ja perustiedot löytyvät helposti, mutta asioista kiinnostuneille sieltä on kuitenkin löydettävissä myös paljon taustatietoja. Katsojan opas neuvoo uudelle lajista kiinnostuneelle mitä jenkkifutiksessa oikein yritetään, vanhoista kokoonpanoista voi tarkistaa kuka oikein pelasikaan vuoden 2003 mestarijoukkueessa ja uutisarkistosta voi kaivaa esille jenkkivahvistusten haastatteluja tai otteluraportteja.  Kuvagalleriassa on valokuvia 18 vuoden aikana pelatuista otteluista ja historiaosio valottaa Trojansin historian lähes 40 vuoden ajalta. 

Sisältöä syötetään jatkuvasti lisää, mutta jo nyt voit käydä tutustumassa Trojansin sivuihin. Jos huomaat heti jotain, mikä kaipaa parannusta tai sinulla on hyviä ideoita siitä mitä sivuilta tulisi löytyä, anna meille palautetta sivuilta löytyvän lomakkeen kautta. 

Scroll to top