Puolenvälin tilastotälli – NVL

Julkaistu: 29.6.2023

Naisten Vaahteraliiga on nyt puolessavälissä, jos mittariksi otetaan otteluiden määrä. Joukkueilla tosin on hiukan eri määrä otteluita pelattuna. On kuitenkin hyvä hetki tehdä pieni välikatsaus.

Trojans Women johtaa sarjaa, Se on pelannut jo neljä otteluaan kaikkiaan kuudesta runkosarjaottelusta ja voittanut ne kaikki. Saattaa ehkä tuntua jännityksen kannalta hiukan latistavalta, mutta Trojans tulee sijoittumaan runkosarjassa vähintään toiseksi eli on selvää, että välieräottelussa Trojansilla on kotietu jo varmistettuna. Runkosarjan voittoon on muista joukkueista mahdollisuus enää Tampere Saintsilla. Se edellyttää kaikkien jäljellä olevien otteluiden voittamista samalla, kun Trojans häviää loput ottelunsa.

Helsinki Wolverines on sarjassa toisella sijalla yhdellä voitolla ja kolme ottelua pelattuna. Hiukan erikoisesti kaksi niistä on Trojansia vastaan ja voitto on tullut Oulu Northern Lightsista. Saints on samassa pistemäärässä, mutta kolmantena, koska Wolverines on pelannut kahdesti paremman voittoprosentin omaavaa joukkuetta vastaan eli Trojansia. Viimeisenä eli neljäntenä on sarjanousija Oulu, jolla on kolme tappiollista ottelua takanaan.

Sunnuntaina 2.7. Helsingissä pelattava Wolverines–Saints-ottelu tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen sarjan voimasuhteiden kannalta, sillä sen jälkeen kaikki ovat pelanneet ainakin kerran kaikkia vastaan.  Jos pitäisi arvioida tuon ottelun asetelmia, ja miksipä ei pitäisi, tehtävä ei ole aivan helppo.

Wolverines–Saints kertoo paljon

Tamperelaisten pelaamissa kahdessa ottelussa oli eri pelinrakentajakin, mikä on sanellut hiukan pelivalintojakin, joten Saintsin paikan määrittely liigassa on niiden perusteella ollut hankalaa. Saints pelasi tasaisen pelin Trojansia vastaan häviten vain 8 pisteellä ja löylytti Oulun, joka taas oli hangoitellut hyvin vastaan Trojansin käsittelyssä. Wolverines on pelannut kaksi kertaa Trojansia vastaan häviten ensimmäisen selvemmin, mutta toinen kamppailu oli tasainen. Oululaiset sinnittelivät puolet ottelusta helsinkiläisiä vastaan mutta hävisivät lopulta selvästi.

Jos lasketaan Wolverinesilta jälkimmäinen eli tuoreempi kohtaaminen Trojansin kanssa sekä Northern Lights -ottelun pisteet, ovat helsinkiläiset tehneet näitä vastaan yhteensä 60 pistettä, kun Saintsin vastaava saldo on 70 pistettä. Wolverinesia vastaan samat joukkueet tekivät 39 pistettä ja Saintsia vastaan 22. Tämän hiukan epätieteellisen laskentamallin perusteella Saints olisi suosikki otteluun.

Jos katsotaan koko liigan tähänastisia tilastoja, huomataan, että Saintsin juoksu/heitto-suhde on 72 %–28 % kun taas Wolverinesilla se on 62 %–38 %. Molemmat panostavat enemmän juoksupeleihin, mutta helsinkiläiset yrittävät heittopelejä hiukan useammin. Oleellisempi luku on ehkä kuitenkin näillä peleillä saatavat tehot. Juoksupelit ovat tuottaneet tamperelaisille keskimäärin 269 jaardia per ottelu, kun helsinkiläisten vastaava tilasto näyttää 154,3 jaardia. Jälleen on paikallaan varoituksen sana, sillä Wolverinesin tilastoissa on kaksi Trojansin kohtaamista, joista ensimmäisessä Wolvot etenivät vain 15 jaardia juosten, mutta toisessa jo 179. Jos mukaan lasketaan vain jälkimmäinen peli, puntit tasoittuvat oleellisesti. Silloin helsinkiläisten keskiarvo on 224 tamperelaisten 269 vastaan. Heittojaardeissa joukkueet ovat aika lailla tasoissa, sillä Wolverines on edennyt 75,3 ja Saints 93,5 jaardia per ottelu. Näitä tilastoja taas hämärtää se tosiseikka, että tilastoja ovat olleet tekemässä neljä eri pelinrakentajaa. Ehkäpä voidaan todeta, että heittopeli on joukkueilla suunnilleen samalla tasolla. Onnistumisprosentitkin ovat 36,4 ja 38,9.

Puolustuksessa molemmat joukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Juoksuyritystä kohden vastustajat ovat edenneet hyvin niukasti, 2,8 ja 2,4 jaardia ja heittopeleissä yritystä kohden puolustukset ovat pitäneet vastustajat 5,1 ja 4,9 jaardissa. Laskettaessa vain onnistuneet heitot, lukemat ovat 10,1 ja 8,9.

Taas tuli paljon lukuja. Nyt tarvittaisiin TL/DR-versiota eli too long, didn’t read suomeksi kai LP/EL eli ”liian pitkä, en lukenut”. Se tulee tässä.

TL/DR

Vastakkain ovat ensisijaisesti vahvaan juoksupeliin luottavat joukkueet. Wolverinesilla palloa kantaa enimmäkseen Mari Jääskelä, Saintsilla kantotehtävät ovat jakautuneen Emma Kammosen, Miina Laukkasen ja Lillian Nuutisen välille. Pelinrakentajista Wolverinesin Essi Söderholm on suurempi uhka pallon kantajana kuin Saintsin Emmi Kolehmainen.

Heittopeleissä Wolverinesin pääasialliset vastaanottajat ovat Aino Helskyaro ja Emmi Järn, Saintsilla selkeä ykkönen on Lotta Ahonen. Palloja tulee myös keskushyökkääjille, mutta pitkät heitot tulevat Ahoselle, joka on tehnyt viisi maalia.

Ottelun tulevat ratkaisemaan linjat ja sekä puolustuksen keskikerros. Saintsin pitää päästä kiinni Jääskelään varhaisessa vaiheessa, sillä nopeana juoksijana ja täyteen vauhtiin kiertopelissä päästessään, hän on vaikea pysäytettävä. Saintsin Kammonen ja Nuutinen ovat enemmän voimajuoksijoita ja siten puolustuksen linjan heiniä, mutta jokerikortti on nuori Miina Laukkanen, jolla on kokoa ja vauhtia. Hänen taltuttamisensa voi jäädä linebackerien huoleksi ja myös hän on täydessä vauhdissa hankala taklattava. Saintsin pelit kehittyvät hiukan hitaasti ja siinä on Wolverinesilla iskun paikka.

Kun juoksu on se, mitä ensisijaisesti koetetaan pysäyttää, voi satsaus yllättäviin heittoihin olla avain voittoon. Näinkin vähän heittävillä se voi tosin olla myös rasvattu tanko kadotukseen, jos heitot päätyvät vääriin osoitteisiin.

Mielenkiintoinen ottelu siis tulossa. Katsottavissa Ruutu + -kanavalta.

Scroll to top