Saints–Trojans-otteluennakko

Julkaistu: 9.5.2024

Trojans Women matkustaa lauantaina 11.5. Tampereelle, jossa se kohtaa avausottelunsa oululaisia vastaan suurinumeroisesti voittaneen Saintsin. Heittopainotteisten joukkueiden kohtaaminen enteilee runsasmaalista ottelua.

Trojans voitti avausottelussaan Helsinki Wolverinesin 28–14 kolmen maalin syntyessä Lea Kaszasin heitoista. Vahva oli Tampere Saintsinkin heittouhka, kun vuoden tauon jälkeen pelinrakentajaksi palannut Emilia Rätyjakeli palloa ahkerasti ilmateitse Saintsin voitto-ottelussa Oulu Northern Lightsia vastaan.

Trojansin avausottelun vastustajaa voi kuitenkin pitää kovempana, olihan Wolverines viime vuoden toinen finalisti ja iso osa avainpelaajista on edelleen kokoonpanossa. Wolverines onnistui pitämään turkulaisten juoksut hyvin kurissa, ja kun kotijoukkueen heittopeli oli ottelun alussa hiukan hermostunutta, vieraat johtivat ottelua parhaimmillaan 14–0. Trojansin onneksi heittopeli alkoi kulkea toisen neljänneksen lopulla ja etenkin toisella puoliskolla. Kirsti Nirhamo ja Tiia Jansen keräsivät eniten kiinniottoja ja Jansenille merkittiin kaksi maalia ja kaksi lisäpistettä. Juoksupeli ei kuitenkaan pystynyt saamaan isoja pelejä helsinkiläisten vahvaa linjaa vastaan muutamaa Laura Pulkkisen pidempää siivua lukuun ottamatta. Siinä onkin Trojansilla kehittämisen paikka, sillä Saintsin puolustuksen linja esitti varsin hyviä otteita oululaisia vastaan.

Northern Lights ei ollut vajaalukuisena aivan yhtä hyvä mittari tamperelaisten iskukyvystä, mutta kaikesta silti näki, että etenkin heittopeli on taas Emilia Rädyn myötä palannut Saintsin syömähampaaksi. Yhteispeli Lotta Ahosen ja Unna Törmäsen kanssa tuotti näyttäviä tuloksia, eikä vastuksella sitä arvioitaessa ole suurta merkitystä. Pitkät ajoituskuviot ovat vaikeita ketä vastaan tahansa ja Saintsilla homma toimi. Juoksupeli kulki sekin mallikkaasti. Mitä taas puolustukseen tulee, ottaen huomioon Northern Lightsin kevyehkön pelivalikoiman, oululaisten 13 pistettä tuntuu hiukan paljolta, joten Saintsin puolustus on vielä pienoinen kysymysmerkki. Heittopuolustusta ei edes kunnolla koeteltu, sillä oululaisten heittopeli ei tälläkään kaudella ole kovin suuri uhka.

Lauantain ottelussa tullaan suurella todennäköisyydellä näkemään paljon palloa ilmassa, ellei sitten aivan ihmeitä tapahdu. Räty–Ahonen-akseli pyritään varmasti aktivoimaan jo varhaisessa vaiheessa ottelua. Se pakottaa Trojansin satsaamaan syvän heittouhkan puolustamiseen, mikä avaa Saintsille juoksutilaa. Trojansin pitää parantaa pelinopeuttaan puolustuksessa ja päästä kiinni peleihin jo varhaisessa vaiheessa. Aistien tulee myös olla valppaita huomaamaan Rädyn mahdolliset omat juoksut joko suunnitellusti tai etenkin tilanteissa, joissa vapaita kiinniottajia ei löydy ja puolustus on vetäytynyt torjumaan heittoa.

Mikäli Kirsti Nirhamo on pelikunnossa, Trojansin heittopelien skooppi laajenee ratkaisevasti, sillä pitkien heittopelien uhka leijuu koko ajan ilmassa. Tiia Jansen ja Suvi Partanen ottavat koppeja tiukoissakin paikoissa ja rookie-rissu Sunelle Coetzee osoitti omaavansa hyvät kädet, joten hän tulee olemaan Trojansin jokerikortti. Heittopelien onnistuminen edellyttää kuitenkin juoksu-uhkan muodostamista. Sen luominen lankeaa hyökkäyslinjan sekä etenkin Laura Pulkkisen ja Matilda Berndtssonin harteille. Unohtaa ei sovi Lea Kaszasin yllättäviä omia juoksujakaan.

Saints–Trojans ottelu kertoo paljon liigan oletetun kärkikolmikon keskinäisistä voimasuhteista ja antaa osviittaa siitä, mitä on odotettavissa tulevilla kierroksilla.

Ottelu Tampereella, Pyynikin kentällä alkaa lauantaina kello 13.00.

Scroll to top