Saints–Trojans Women lauantaina Tampereella

Julkaistu: 17.6.2022

Liigan tehokkain heittojoukkue Saints kohtaa liigan kovimman heittopuolustuksen lauantaina Pyynikillä kello 12 alkavassa ottelussa.

Tulevana viikonloppuna pelattava Naisten Vaahteraliigan viides kierros päättää ensimmäisen puoliskon runkosarjasta eli kaikki joukkueet ovat silloin pelanneet kaikkia muita sarjan joukkueita vastaan. Kierrokselle lähdettäessä Helsinki Wolverines johtaa puhtaalla pelillä, toisena oleva Trojans on hävinnyt vain helsinkiläisille. Näillä kahdella joukkueella on ainoina maaliero plussan puolella. Kolmantena tasapisteissä ovat Tampere Saints ja Mikkeli Bouncers. Saints on hävinnyt Wolverinesille ja Bouncersille. Bouncers on kokenut tappiot helsinkiläisille ja Trojansille.

 

Saintsin syömähammas on heittopeli

Tampere Saintsin heittopeli on liigan laadukkainta, kun mittarina ovat heitoin edetyt kokonaisjaardit, ottelua kohden edetyt jaardit, heittoyritykset, heittojen onnistumisprosentti sekä heitoista tehdyt maalit. Tähän mennessä Saintsin kaikista hyökkäyksen yrityksistä 60 % on ollut heittopelejä ja 40 % juoksupelejä ja kaikista edetyistä jaardeista 77 % on syntynyt heitoista. Yhtä dramaattinen on yritystä kohden edettyjen jaardimäärien vertailu. Juoksupelit ovat tuottaneet keskimäärin 2,7 jaardia, mikä tarkoittaa, että pelkästään juoksemalla ei uusia yrityksiä saa kolmella yrityksellä kasaan. Heittopelien tuottavuus on ollut 6,8 jaardia per heitto, mikä on liigan toiseksi paras tulos heti Trojansin 7,5 jaardin jälkeen. Juoksupelit kulkevat pääasiassa Lilian Nuutisen kautta.

Saintsin pelinrakentaja Emilia Räty on ollut tarkka ja onnistunut tasan puolessa heittoyrityksistään eli onnistumisprosentti on liigan korkein, komeat 50 %. Lotta Ahonen ja Suvi Mikkonen ovat olleet Rädyn heittojen pääasiallisia kohteita tai ainakin he ovat eniten ottaneet niitä kiinni, Ahonen 22 ja Mikkonen 19. Lotta Ahosen kiinnitotoilla edetyt jaardit, keskimäärin 98,8 per ottelu, sisältävät vinkin etsiä kentältä pelaajaa numero 4 aina, kun Räty näyttää valmistautuvan heittämään.

 

Tamperelaisilla tasainen puolustus

Saintsin puolustus kokonaisuutena on liigan keskitasoa. Tamperelaisia vastaan on tehty keskimäärin 31,8 pistettä per ottelu, mikä on aika paljon, itse asiassa toiseksi eniten ja jaardeja vastustajat ovat koonneet ottelua kohden 277,5. Heittopuolustus on toiminut liigan kolmanneksi parhaiten, kun mittarina on ottelukohtaiset jaardimäärät, ollen se Saintsilla 103,2. Juosten Saintsin vastustajat ovat onnistuneet etenemään 5,1 jaardia per yritys. Tehokkain taklaaja Saintsin puolustuksessa on ollut LB Sarina Forsblom, joka on tilastonelonen. Syötönkatkoissa liigan kärkipaikan jakaa Veera Jalava kahdella interillään.

 

Trojans heittää ja juoksee 

Kuten niin monesti on tullut todettua Trojansin osalta, se on hyökkäyksen sveitsiläinen linkkuveitsi tai Leatherman-monitoimityökalu. Siitä löytyy kaikki keinot, joilla palloa liikutetaan kentällä vastustajan kenttäpäädyn suuntaan. Tehokas heittohyökkäys, toimiva juoksupeli, ykkösluokan potkaisija, liigan parhaat lentopotkut – siinä tasapainoisen hyökkäyksen ainesosat.

Pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen tehokkuusluku (pass efficiency) 143,3, on ylivoimaisesti liigan korkein. Laskukaava on monimutkainen, mutta se ottaa huomioon jaardit per yritys, heittojen onnistumisprosentin sekä maalit ja syötönkatkot per yritys. Hakkaraisen ilona on laaja kaarti erinomaisia laitahyökkääjiä, joista mainittakoon tällä kertaa Suvi Partanen, joka on liigan tilastoissa toisena edetyissä jaardeissa.

Trojansin juoksupeli kärsi hieman alkukaudesta Laura Pulkkisen loukkaantumisesta, mutta viime ottelussa hän oli taas elementissään. Tuuraajat tekivät kuitenkin hyvää työtä ja takasivat sen, että juoksu-uhka oli todellinen. Linja on tehnyt hyvää työtä niin pelinrakentajan suojelemisessa kuin juoksulinjojen luomisessa ja blokkaamisessa.

 

Trojansin puolustus parantaa koko ajan

Viime kaudella täysin ilmatiivis puolustus on tällä kaudella parantanut otteitaan peli peliltä. Liigan kuudesta ahkerimmasta taklaajasta kolme on Trojansin pelaajaa, Essi Saastamoinen, Oona Tuomi ja Hilkka Rahkonen. Nopea pelinluku on yksi menestyksen avaimista, toinen on oikeaoppinen taklaustekniikka, joka ei ole mitään hippaleikkiä, vaan ottaa pallonkantajalta vauhdin pois heti.

Trojansin puolustuksen linja on tukkinut tehokkaasti vastustajan juoksupelejä ja hyppinyt pelinrakentajan silmille. Vastustajan etenemiskeskiarvo on juuri alle kriittisen 3,3 jaardin eli 3,2 jaardia per yritys.

 

Ratkaisun avaimia

Kun vastakkain asettuvat joukkueet, joista toinen on edennyt ottelua kohden melkein 250 jaardia ja toinen taas on antanut vastustajille vain vajaat 37 jaardia per ottelu, on aika helppo ennustaa, että molempien tilastot tulevat kärsimään. Saints tuskin etenee 250 jaardia Trojansia vastaan, mutta taatusti enemmän kuin 37 jaardia.

Trojansin on voittaakseen hankaloitettava Saintsin heittopeliä ratkaisevalla tavalla. Suunnitelmaa B ei varsinaisesti ole, koska juoksupeli on tamperelaisilla ollut aika niukkaa. Toinen keino on pyrkiä pitämään Saintsin hyökkäys pois kentältä saamalla oma hyökkäys toimimaan. Tasapainoisilla pelivalinnoilla tamperelaisten puolustus pakotetaan pysymään varpaillaan. Hakkaraisen omat juoksut voivat olla yksi iso ase, koska niissä heittomuodostelma pakottaa puolustuksen varautumaan pitkään heittoon, mikä avaa etukentälle tilaa edetä juoksemalla.

Saintsin saumat ovat heittopelien onnistumisessa. Jos Räty onnistuu puhkomaan reikiä Trojansin takakenttään, pakottaa se Trojansin levittämään puolustustaan ja jokunen juoksukin voi silloin onnistua. Puolustuksessa Saintsin on oltava aggressiivinen ja pyrittävä rikkomaan turkulaisten pelien ajoitukset jo linjassa.

Ottelu Tampere Saints–Turku Trojans Women Pyynikin kentällä lauantaina kello 12.00.

 

 

Scroll to top