Sateenkestävä Trojans Women haki pisteet Tampereelta

Julkaistu: 18.6.2022

Sateinen sää ei tuntunut häiritsevän Trojansia, joka pisteiloitteli Tampereelta voiton kotiin. Saintsin pelätty heittopeli ei lähtenyt lentoon ja ottelu päättyi selviin numeroihin 6–53.

 Lähtöasetelma otteluun oli, että Saints heittää ja niin myös Trojans mutta turkulaiset myös juoksevat. Sateisena valjennut päivä heitti heti varjon Saintsin mahdollisuuksille yllättää hallitseva mestari, eikä se varjo väistynyt oikeastaan koko ottelun aikana. Saintsin otteissa oli havaittavissa myös hiukan ennakkojännitystä, joka purkautui harmillisina haparointeina, jotka näkyivät tulostaululla asti.

 

Trojansilla vahva alku

 Ottelu käynnistyi kotijoukkueen aloituspotkulla, joka oli mallia ”onside kick” eli pallo potkaistiin lyhyenä, ihanteellisesti vain noin 10 jaardin mittaisena, jonka matkan kuljettuaan pallon on molempien joukkueiden vapaasti tavoiteltavissa. Sateisella säällä aivan erinomainen valinta. Tamperelaisten taipumus harrastaa tällaisia potkuja ei ehkä tullut aivan yllätyksenä Trojansille, mutta siitä huolimatta märkä pallo, joka ei ole pallon muotoinen, aiheutti märällä tekonurmella aikamoista hämminkiä. Trojansin pelaajat putosivat pallontavoittelukisassa jatkosta jo alkuerissä, mutta turkulaisten onneksi märkä peliväline oli liian liukas myös tamperelaisille, jotka onnistuivat tunaroimaan sen ulos kentältä, jolloin se tuomitaan vastaanottavan joukkueen omaksi. Lisäksi oltiin puolessa kentässä, karvan verran Saintsin kenttäpuoliskolla, joten Trojans sai ensiluokkaisen kenttäaseman korvaukseksi uintiliikkeiden tekemisestä kuivalla maalla pallontavoittelutarkoituksissa.

Trojansin hyökkäys esitteli heti repertuaariaan laajalla skaalalla edeten sekä juosten että heitoin. Loppumatka maalialueelle pallo taittoi pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen kainalossa ja tulostaululle saatiin heti säpinää. Lisää näppäiltävää tarjosi Laura Pulkkinen, joka kenkäisi lisäpisteen haarukkaan ja taululta voitiin lukea numerot 0–7 vierasjoukkueen hyväksi.

Saintsin ensimmäinen hyökkäysvuoro käynnistyi murheellisesti, kun juoksupelissä kotijoukkue menetti pallon heti muutaman askeleen jälkeen Trojansin Olga Waseniuksen riistettyä pelivälineen Lilian Nuutiselta suoraan vauhdista. Vieraat pääsivät edellistäkin paremmasta paikasta yrittämään johdon kasvattamista, kun edellä mainittu insidenssi tapahtui Saintsin 41 jaardin linjalla.

Trojans ei tarvinnut kuin kaksi peliä siihen, että pallo oli jälleen Saintsin maalialueella. Hakkarainen esitteli heittokättään, mikäli joku sen vahvuutta ja tarkkuutta katsomossa tohti epäillä. Korkeassa kaaressa ilmaan kiskaistu pallo laskeutui kuin kauko-ohjattuna maalialueelle ehtineen Jutta Luhtalan käsien ulottuville, eikä Jutalla ollut vaikeuksia kopata sitä varmasti haltuunsa. Pulkkinen pamautti pallon pystypuiden välistä ja peli oli Pyynikin katsomossa sadetta pitävien tamperelaisten järkytykseksi jo 0–14.

 

Saints väläyttää osaamistaan

Saints ei kuitenkaan ollut luopunut tuumaakaan voittohaaveistaan. Kotijoukkue lähti rakentamaan uutta nousua juoksupelin kautta ja se tuntuikin toimivan varsin hyvin. Pelinrakentaja Emilia Räty ja keskushyökkääjä Emma Kammonen toivat palloa sopivin siivuin kohti turkulaisten kenttäpuoliskoa. Pieni kauhunhetki koettiin, kun Rädyn ja Lilian Nuutisen ajatukset eivät kohdanneet ja Räty päätyi ojentamaan pallon näkymättömälle keskushyökkääjälle, jolloin pallo mätkähti nurmen pintaan. Hilkka Rahkonen Trojansista oli tikkana paikalla ja otti orvon pallon haltuunsa. Näytti siltä, että Trojans saa taas pallon kesken tamperelaisten hyökkäyksen, mutta Saintsin sivurajalta protestoitiin vahvasti tuomiota ja saatiinkin rajatuomarin välityksellä toimitettua muulle tuomaritiimille väkevä vastalause tapahtumien johdosta. Kävi ilmi, että ennen pallosta erkanemistaan Rädyllä kävi polvi maassa eli pelin olisi tullut päättyä siihen. Veikkaan, että asiaan ei kukaan olisi kiinnittänyt huomiota, jos Nuutinen olisikin saanut pallon, mutta pääasia, että oikeus toteutui ja Saints sai jatkaa hyökkäystään. Sekavuus jatkui kuitenkin heti seuraavassa pelissä. Räty laittoi nyt palloa ilmaan, mutta sen poimi aivan Suvi Mikkosen nenän edestä Trojansin Lea Kaszas. Pallon ollessa ilmassa tuomari oli kuitenkin puhaltanut pilliin, joten tämäkin pallonriisto jäi toteutumatta.

Saatuaan pallon taas itselleen Saintsin hyökkäys jatkoi vahvaa esitystään, mutta eteneminen pysähtyi turkulaisten 40 jaardin linjalle. Viimeisellä yrityksellään Räty osoitti, miksi hän on useammankin pelinrakentajatilaston kärkinimi. Kylmähermoinen heitto syvälle edenneelle Suvi Mikkoselle oli tarkka ja Mikkonen karisti Trojansin takapuolustajat kintereiltään harppoen palloineen maaliin asti. Peli kaventui kuitenkin vain lukemiin 6–14, kun lisäpistepelissä palloa kantanut Räty saatiin kiinni ennen maaliviivaa.

Saintsin hyvä ote jatkui myös aloituspotkussa, joka annettiin jälleen lyhyenä. Trojansin eturivi ei saanut palloa haltuunsa ja se pomppasi kohti tamperelaisia, jotka taltuttivat poukkoilevan pallon. Saints sai loistavan tilaisuuden pelin tasoittamiseen. Trojansin puolustus oli kuitenkin oppinut Saintsin temput ja laittoi ovet kiinni. Juoksu ei enää edennyt ja kolmannella yrityksellä Hanna Ropanen antoi enteitä tulevasta lyömällä maahan Rädyn heiton Suvi Mikkosen edestä, eikä syötönkatkokaan ollut kaukana. Mikkonen sai hiukan kolhuja pallontavoittelutilanteessa ja siirtyi hetkeksi sivurajalle huilaamaan. Saints ei enää saanut otetta ja yritysten loputtua Trojans sai taas hyökkäysvuoron.

 

Kolmosta silmään

Trojans löysi vaihdelaatikostaan uuden vaihteen ja kentällä alkoi tapahtua. Ensin Laura Pulkkinen juoksi parikymmentä jaardia Saintsin 27 jaardin tasalle ja heti perään Lea Kaszas lähti kuin raketti kohti kentän vasenta kulmaa. Kaikki muut kentällä olleet olivat kuin hidastetusta filmistä verrattuna Kaszasiin, jonka liikkuminen toi mieleen Matrix-elokuvien ”bullet time” -efektin. Maalialue tuli lopulta vastaan ja Trojansin johto kasvoi lukemiin 20–6. Lisäpisteyritys tyrehtyi ohi liitäneeseen aloitussyöttöön.

Pulkkisen hyvä aloituspotku pakotti Saintsin aloittamaan syvältä ja Essi Saastamoinen vielä taklasi pallonkantajan ensimmäisessä pelissä kolme jaardia taaksepäin. Tästä ei Räty saanut piiskattua joukkuettaan uusiin yrityksiin ja Saints turvautui lentopotkuun. Trojans ei sitä palauttanut, ja peli alkoi puolen kentän tuntumasta. Heti ensimmäisessä yrityksessä hyökkäysmuodostelmassa ovat peräkkäin Kaszas ja Pulkkinen, joista jälkimmäinen sai pallon ja Kaszas yhdessä hyökkäyksen hienosti pelanneen linjan kanssa raivasivat edestä pois pelaajia, jolloin Pulkkiselle avautuu valtatie maalialueelle asti. Lisäpistepelissä oli jälleen ongelmia aloitussyötön kanssa, joten taululle hahmottuivat lukemat 6–26.

Saintsin seuraavakin hyökkäysvuoro lähti epäonnisten tähtien alla liikkeelle. Avauspotku syvälle ja palautuksen pysäytti kaksikko Essi Saastamoinen ja Oona Tuomi. Jälleen tamperelaiset näyttivät jäävän telineisiin. Ensimmäinen neljännes, jossa oli ollut tapahtumia enemmän kuin monessa kokonaisessa ottelussa, vaihtui viimein toiseksi.

Saints oli pahassa pinteessä, mutta Rädyn uhkarohkea heitto syvältä omalta alueelta neljännellä yrityksellä tavoitteli Lotta Ahosta. Ahonen tönäisi viime hetkellä tilanteessa hyvin mukana olleen Hanna Ropasen sivuun ja poimi kopin, jolla kotijoukkue sai uudet yritykset. Ropanen taisi hiukan sisuuntua tästä, sillä kun Räty hetken päästä jälleen neljännellä yrityksellä yritti tavoittaa heitollaan Ahosta, Ropanen maksoi potut pottuina ja noukki tällä kertaa pallon Ahosen nenän edestä ja taisi heittää pienen one-linerin Ahoselle.

 

Ja vielä lisää löylyä

Trojans ei pysty Ropasen hankkimaa hyökkäysvuoroa hyödyntämään, sillä hyvä eteneminen päättyi pallonmenetykseen Hakkaraisen oman juoksun päätteeksi. Hakkarainen oli kuitenkin tuonut pallon jo Saintsin kuuden jaardin linjalle, joten tamperelaiset joutuivat lähtemään hyökkäykseensä tukalahkosta asemasta.

Hyvän alun jälkeen Saintsin hyökkäys takkuaa ja omalla kahdellakympillä ollaan jälleen neljäs ja pitkä tilanteessa. Räty yrittää kylmäpäisesti heittoa Katariina Kiviniemelle, mutta joko hän juoksee kuvionsa pitkäksi tai Räty jättää heittonsa vajaaksi, sillä pallon treffipaikalla on sinipaitojen sijaan kukapa muukaan kuin Hanna Ropanen. Hanna toimittaa pallon paluupostissa maalialueelle asti ja Trojansin johto vain kasvaa. Lisäpistepotkussa ei tälläkään kerralla saada onnistumista, joten tilastoijien läppäriin naputellaan numerot 6–32.

Saintsin hyökkäys teki lyhyen visiitin kentällä ja kohta Trojans oli taas pallon kahvassa. Saints hangoitteli tällä kertaa hyvin vastaan, mutta niin vain tämäkin hyökkäysvuoro päättyi maaliin, kun Laura Pulkkinen pujotteli kentällä näytösluonteisesti läpi tamperelaispuolustuksen. Aloitussyöttökin saatiin napsahtamaan taas paikoilleen ja Pulkkinen merkkautti nimiinsä myös lisäpistepotkusta myönnettävän pisteen. Puoliajalle mentiin aika tylyissä 6–39 lukemissa.

 

Jalkaa kaasulta, muttei kokonaan

Kolmannella neljänneksellä peli oli hyvin Trojansin hallussa, mutta kaikesta näki, että kovin terävyys oli jo poissa, olihan joukkueella 33 pisteen johtoasema, jonka menettäminen oli toki mahdollista, mutta edellyttäisi jo raamatullisiin mittasuhteisiin yltäviä ihmetekoja.

Saints aloitti hyökkäyksellä ja vahvasti Nuutisen juoksuihin satsaten onnistui etenemään aina Trojansin 37 jaardin tasalle asti, mutta siellä nousi valkoinen seinä eteen. Saints oli muutamasta neljännestä yrityksestä selviytynyt, mutta nyt Saastamoinen, Kaszas ja Riia Koskelainen ehtivät Rädyn kimppuun jo linjan takana ja uudet yritykset jäävät saamatta.

Trojansin hyökkäys ei saanut heittoja osumaan kohdilleen, joten pallo iskettiin Laura Pulkkisen käteen. Laura laittoikin pystyyn uuden pujottelunäytöksen, jossa vasta seitsemäs vastaan tullut Saints-puolustaja onnistui saamaan hänet pysähtymään. Se tapahtui kuitenkin vasta Saintsin 30 jaardin linjalla eli etenemistä kertyi yli 30 jaardia.

Kirsti Nirhamo poimi välissä tyylikkäästi kopin, jonka jälkeen Pulkkinen jatkoi esitystään rikkoen taklauksen toisensa jälkeen ja toi pallon jo Saintsin maalialueen porteille. Viimeiset 8 jaardia olivatkin sitten hankalampi pala, mutta neljännellä yrityksellä Hakkaraisen lennokas toss-heitto jo vauhtiin ehtineelle Lea Kaszasille varmisti sen, että taululle saatiin tapahtumia myös kolmannella neljänneksellä. Lisäpistepotkun Kaszasin maaliin potkaisi Pulkkinen vuorenvarmasti haarukkaan.

 

Numeroiden kaunistelua

Saintsin hyökkäys ei saanut samanlaista tuulta purjeisiinsa kuin neljänneksen alussa ja lisäksi draivi päättyi Hanna Ropasen poimimaan syötönkatkoon, jo kolmanteen samassa ottelussa. Hanna näytti, että häntä ei kannata ärsyttää, sillä muuten käy näin.

Saints onnistui kuitenkin nyt ensimmäistä kertaa ottelussa pysäyttämään Trojansin hyökkäyksen, mikäli rähmäystä ei oteta lukuun. Saintsin yritykset jäivät silti piippuun ja viimeiselle neljännekselle siirryttäessä Trojans sai pallon kotijoukkueen 30 jaardin korvilta. Olivia Tolosen hyvä kiinniotto oli tämän hyökkäysvuoron kohokohta, sillä muuten eteneminen oli kitsasta. Pelitilanne oli varmasti niistänyt jo kovimman pelihalut ja sateisessa säässä lämmin pukukoppi alkoi jo väikkyä monen mielessä.

Trojans vaihtoi pelinrakentajaksi Lea Kaszasin, kun jäljellä oli noin neljä minuuttia peliaikaa. Heti ensimmäisellä kosketuksellaan palloon tällä tontilla Lea heitti harppuunaheiton Sari Kuosmaselle, joka nappasi varmasti pallon sinipaitaisten puolustajien meren keskeltä. Kaszasin osaamispaletti on laaja ja pelinrakentajana hänellä on Hakkaraisen tapaan aina uhkana omat juoksut. Tälläkin kertaa nähtiin, kuinka suoraan aloitussyötöstä vauhtiin pinkaiseva QB varastaa puolustukselta juuri sen ylimääräisen sekunnin, jonka se tarvitsisi pelin tunnistamiseen. Kun Kaszasin vauhdilla varustettu sen nappaa, on puolustus auttamattomasti myöhässä ja pallo jo matkalla kohti maalialuetta. Näin nytkin eli Kaszasin kolmas maali syntyi, kun peliaikaa oli jäljellä enää 2:08. Pulkkinen potkaisi lisäpisteen ja päädyttiin loppulukemiin 6–53.

Ottelun parhaina palkittiin Saintsin Suvi Mikkonen ja Trojansin Essi Saastamoinen.

 

Muutama ajatus ottelusta

Tämä otteluraportti alkaa jo olla Tolstoin Sodan ja Rauhan mittainen, mutta loppuun vielä muutama hajanainen ajatus.

Saints on parhaimmillaan yllätysvalmis joukkue, jota ei pidä ottaa kevyesti, vaikka nyt tukkaan tulikin suurinumeroisesti. Olosuhteet olivat joukkueen pelityyliä vastaan ja alku jäätävän hankala. Emilia Räty heittää palloa vaivattoman näköisesti, eikä pelkää iskuja. Laitahyökkääjät Ahonen ja Mikkonen ovat pallovarmoja ja pitävät katseen pallossa loppuun asti, mikä mahdollistaa kiinniotot vaikeissakin paikoissa. Eniten parannettavaa on puolustuksella, jonka taklaukset olivat liian usein vain kädellä kurottelua. Seuraavassa kohtaamisessa Saintsilla on paljon todistettavaa, joten Trojansin on oltava valppaana.

Trojansille onnistumisia tuli kaikilla osa-alueilla. Kuten päävalmentaja Pauli Ojanen Ruutu+-lähetyksen puoliaikahaastattelussa sanoi, ”nyt toimii”. Sateisessa säässä Trojansin vahvuudet myös pääsivät oikeuksiinsa. Tasapainoinen hyökkäyspeli takaa, että ainakin jokin osa-alue toimii, vaikka taivaalta sataisi nauloja. Nyt juoksupelit olivat se kivijalka, jonka varaan pystyi varaamaan, vaikka heitotkin toimivat yllättävän hyvin sateisella Pyynikillä. Laakereille ei voi silti jäädä lepäämään, sillä kuten Essi Saastamoinen omassa haastattelussaan totesi, kaikki joukkueet kehittyvät pitkin kautta, joten töitä on tehtävä kovempaa kuin muut.

Trojansin seuraava ottelu on kauden ensimmäinen kotiottelu nyt, kun yläkentän remontti on valmistunut. Juhannustauon jälkeen, lauantaina 2.7. Raisio West Coast Phoenix äänekkäine kannattajineen saapuu Trojansin vieraaksi kello 19.00 alkavaan iltaotteluun.

Scroll to top