Taipumaton Trojans Women triplamestaruuteen

Julkaistu: 13.8.2023

Trojans otti kolmannen perättäisen mestaruutensa voittamalla finaalissa kolmannen perättäisen kerran Helsinki Wolverinesin. Äärimmäisen jännittävässä loppuottelussa ratkaisu tapahtui vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä. Trojans voitti mestaruuden lukemin 8–7.

Ottelun ensimmäinen neljännes oli tasainen, kuten oli ennakkoon odotettavissakin. Wolverines oli saanut juoksuhyökköykseensä vahvistusta ja se tuntui suorastaan lentävän kentän poikki Trojansin maalialueen tuntumaan. Ei kuitenkaan maalialueelle asti, sillä Trojansin kivikova puolustus laittoi stopin etenemiselle ja pakotti helsinkiläiset yrittämään kenttäpotkumaalia. Se ei kuitenkaan onnistunut ja Trojans aloitti hyökkäyksensä syvältä oman maalin läheisyydestä. 

Trojans oli saanut takaisin pari ottelua sitten loukkaantuneen Suvi Väisesen keskuhyökkääjän tontille ja tulosta alkoi heti syntyä. Nyt oli Trojansin vuoro liikuttaa palloa pitkin kenttää. Kirsti Nirhamo oli heti alusta asti aivan liekeissä ja poimi palloja Lea Kaszasin heitoista ja puolustajista piittaamatta. Trojansinkin eteneminen päättyi ennen Wolverinesin maalialuetta. Käytännössä koko ensimmäinen neljännes kului näiden kahden hyökkäysvuoron aikana. 

Toisen neljänneksen aluksi Wolverines oli jälleen pääsemässä koettamaan Trojansin puolustuksen kestämistä ja oli edennyt lähelle 20 jaardin linjaa, kun palloa kantanut Mari Jääskelä pudotti pelivälineen, ja ensimmäisenä siihen ehti Amanda Littorin Trojansilta. Hyökkäyssuunta vaihtui ja Trojans toisti saman, minkä helsinkiläiset hetkeä aikaisemmin, eteni parinkymmenen jaardin päähän maalialueesta, mutta kuitenkaan sen pidemmälle pääsemättä. 

Syötönkatkojen kavalkadi

Puoliaika oli jo lähestymässä, mutta vielä nähtiin kosolti tapahtumia. Trojans pysäytti helsinkiläisten hyökkäyksen ja pääsi hätyyttelemään Wolverinesin maalialuettä. Kaszasin heiton maalialueelle kuitenkin katkaisi nimenomaan maalialueella Nirhamon käsien edestä Nelli Malk. Kovin pitkään ei Wolverines puhallettavan lelun hallussapidosta päässyt nauttimaan, sillä hetkeä myöhemmin Oona Tuomi katkaisi Essi Söderholmin heiton. Peliaikaa oli enää 14 sekuntia, mutta vielä nähtiin syötönkatko. Nyt oli helsinkiläisten Janika Nikanderin vuoro plokata hyppysiinsä peliväline. Kolme syötönkatkoa 40 sekunnin sisällä lähenee jo jonkinlaista ennätystä. Tauolle poistuttiin tilanteessa 0–0.

Kolmas neljännes jatkui samalla puolustusten viitoittamalla linjalla. Molempien joukkueiden hyökkäykset kävivät kentällä koettamassa maalintekoa, mutta aina vastustajan puolustus veti pidemmän korren, joskus nopeammin, toisinaan taas viimeistään ennen maalialuetta.

Ratkaisu viimeisellä neljänneksellä

Viimeistäkin neljännestä jauhettiin tasaisissa merkeissä ilman pistesuorituksia pitkälle. Vasta, kun koko ottelussa oli peliaikaa vain reilut kaksi minuuttia Essi Söderholm löysi heitollaan Anna Martolan aivan vapaana. Pahaksi onnekseen hän astui sivurajalle ennen maalialuetta, eikä maalia vielä tullut. Wolverines pääsi kuitenkin erinomaiseen kenttäasemaan ja kahta peliä myöhemmin nähtiin ottelun ensimmäinen maali Tytti Kuusisen tekemänä. Vahva juoksu hiukan keskilinjan vasemmalle puolelle onnistui ja tilanteeksi saatiin 6–0 Wolverinesille. Kuusinen potkaisi vielä lisäpisteenkin haarukkaan ja johdoksi saatiin 7–0.

Maalia juhlittiin jo ottelun ratkaisuna, mutta peliaikaa oli vielä 53 sekuntia. Ensimmäiset kaksi Kaszasin heittoa eivät menneet perille, mutta kolmannella löytyi Suvi Partanen ja Trojans pääsi uusiin yrityksiin. Peliaikaa oli kuitenkin enää 34 sekuntia. Heittoruletti jatkui ja toinen samanlainen heitto Partaselle sai jälleen mittakepit liikkumaan. Kirsti Nirhamon kiinniotolla päästiin jo 38 jaardin päähän maalista, mutta kellokin oli jo ehtinyt näyttämään 18 sekuntia. Seuraavaksi kokeiltiin kikkapeliä. Ensin Kaszas ojensi pallon Nirhamolle, tämä antoi suunnanvaihtopelissä sen Ronja Sulinille, joka heitti pallon Lea Kaszasille. Hyvä idea, mutta Wolverinesin takapuolustajat saivat lyötyä pallon maahan. Peliaikaa jäi jäljelle enää 9 sekuntia. Nyt alkoi olla jo kiire. 

Tämän jännittävämpää ei voi olla

Pitkä Kazasin heitto kentän vasemmalle sivustalle tavoitti Kirsti Nirhamon vain noin viiden jaardin päässä maalista. Nopea aikalisäkutsu ja valmennus mietti millä keinolla jäljellä olevan kahden sekunnin aikana pallo saataisiin maalialueelle. Helsinkiläiset ottavat heti perään oman aikalisänsä ennen kuin päästään asiaan. Kaszas pakittaa pari askelta ja laittaa nopean heiton ilmaan. Pallo lentää maalialueen keskelle, jossa Tiia Jansen sieppaa sen kahden Wolverines-puolustajan edestä maalin arvoisesti. Tilanne 7–6 ja edessä lisäpistepeli. 

Trojansin valmennus päätti pelata samantien voitosta jatkoaikojen sijaan ja Trojansin hyökkäys asettui pelaavaan muodostelmaan hakemaan kahta pistettä. Peli, joka sieltä tuli, ollaan nähty kauden aikana moneen kertaan. Kaszas laittoi pallon korkeassa kaaressa kohti maalin vasenta nurkkaa, jonne Suvi Partanen purjehti ja ehtikin pallon alle puolustajien estelyistä huolimatta. Varma kiinniotto juuri ennen sivurajaa sai tuomarin kädet nousemaan pystyyn maalin merkiksi ja Trojans oli juuri ottanut kolmannen perättäisen mestaruutensa numeroin 8–7.

Kuva: © @miikastormphotos

Scroll to top