Trojans 1982 – ryminällä Vaahteraliigaan

Julkaistu: 13.4.2022

Trojansin historia Vaahteraliigassa alkoi vuonna 1982, kun vasta helmikuussa perustettu joukkue sai heti paikan liigassa. Alku ei olisi voinut olla kovin paljon lupaavampi, sillä Trojans onnistui voittamaan liigan kaikki muut joukkueet paitsi loppuotteluun edenneet. Ansaitusti Trojans valittiin kauden päätteeksi vuoden joukkueeksi.

Perustamisensa jälkeen Trojans harjoitteli ahkerasti erityisesti Kupittaan tyhjällä hiekkakentällä, urheiluhallin edustalla. Aluksi kovin puutteellisin varustein, mutta keväällä saatiin varustelähetys Yhdysvalloista TPS:n Heikki Leimen toimiessa kamojen välimiehenä Amerikan päässä.

Enteitä Trojansin iskukyvystä saatiin jo toukokussa, kun ensimmäisessä Turussa pelatussa jenkkifutisottelussa Trojans voitti Ferry Island Ramsin Helsingistä. Vaikkei Rams liigan terävintä kärkeä edustanutkaan, oli voitto kuitenkin osoitus siitä, että Trojansin taso riittäisi kyllä liigaan.

 

Vaahteraliiga 1982 – porukkaa kuin Kiiston Bingossa

Kauden 1982 Vaahteraliigassa pelasi peräti 13 joukkuetta. Mukana olivat Green Rock Gorillas Espoon Viherlaaksosta, Tampere Rocks, Polyteknikkojen Urheiluseura Poli Helsingistä, Jyväskylä Rangers, Ferry Island Rams Helsingistä, Hyvinkää Falcons, Savonlinna Steamers, Helsinki East City Giants, Vantaan TAFT, Pori Bears, MAJS eli Munkkiniemen Amerikkalaisen Jalkapallon Seura Helsingistä, Helsinki Roosters sekä Turku Trojans.  Joukkueet jaettiin kolmeen lohkoon, ja Trojansin kanssa 1. lohkossa pelasivat Bears, MAJS ja Roosters.

Vaahteraliigan historian aikana on nähty monenlaisia sarjamuotoja. Lohkomuotoinen Vaahteraliiga jäi kuitenkin yhden kauden kokeiluksi ja syynä sille oli varmaan jenkkifutisjoukkueiden määrän äkillinen kasvu. Kaudella 1981 mestaruudesta kamppaili vain seitsemän joukkuetta, mutta uusia seuroja perustettiin koko ajan lisää. Sarjatasoja oli tuolloin kuitenkin vain yksi, joten lohkojako oli ratkaisu siihen ongelmaan. Seuraavana vuonna, kaudelle 1983, perustettiin sitten jo I divisioona, jossa ensimmäisellä kaudella pelasi kuusi joukkuetta, kun Vaahteraliigassa joukkueita oli kahdeksan.

Helsinki Roosters on Trojansin vastustajista se kaikkein legendaarisin. Tulevien vuosien kamppailuja ennakoiden Trojansin kaikkien aikojen ensimmäinen Vaahteraliigaottelu oli nimenomaan Roostersia vastaan. Tämä kuva ei ole juuri siitä ottelusta, mutta niitä pelejähän riitti. Kuva ©TeeDee-lehden arkisto.

Trojans kovaan lohkoon

Ensimmäisellä kierroksella Trojans sai vieraakseen Roostersin, joka vei sarjapisteet mukanaan Helsinkiin lopputuloksella 6–48. Seuraavalla kierroksella yläkentälle saapui Pori Bears, joka saikin Turussa aikamoisen löylytyksen Trojansin piestyä porilaiset 80–0. Jenkkifutiksen alkuaikoina suurinumeroiset voitot ja tappiot olivat tavallisia ja kauden 1982 sarjassa nähtiin sellaisia tuloksia kuin Poli–Rocks 120–0 ja Bears–Roosters 0–116. Tasoerot olivat suuria ja lajikulttuuri nuorta, eikä Suomessa vielä oltu omaksuttu amerikkalaisille sarjoille ominaista eetosta, jossa vastustajaa ei tarkoituksella nuijita aivan maanrakoon, vaikka siihen olisi edellytyksiäkin.

Trojansin kolmannessa lohkovaiheen ottelussa se laittoi toisen helsinkiläisjoukkueen MAJS:n ahtaammalle kuin Roostersin kauden avauksessaan. Munkkiniemeläiset saivat tehdä kotikentällään täyden päivätyön voittaakseen turkulaiset lopulta numeroin 25–16.

Bearsista otettu voitto ja 2 sarjapistettä riittivät oman lohkon kolmanteen sijaan, mikä tarkoitti pelien jatkumista alemmassa jatkosarjassa. Roosters ja MAJS pääsivät ylempään loppusarjaan yhdessä 2. lohkon kahden parhaan eli ECG:n ja Falconsin sekä 3. lohkon Polin ja Gorillasin kanssa.

Trojansilla oli sikäli lohkojaossa hiukan huonoa tuuria, että se sai samaan lohkoon kaksi kovinta joukkuetta. Jälkiviisastelu on tietysti turhaa, mutta silti keskeinen osa urheilukirjoittamista. Niinpä rohkenenkin väittää, että Trojans olisi debyyttikaudellaan mennyt kummasta tahansa muusta lohkosta ylempään loppusarjaan. Kummankin lohkon kakkonen nimittäin otti suurinumeroisesti pataan MAJS:lta, jonka kanssa Trojans pelasi tasaisen kamppailun omassa lohkossaan.

Jarmo Rautiainen kuuluu Trojansin ikonisimpiin hahmoihin. Pitkän ja monipuolisen pelaajauran, niin Trojansissa kuin maajoukkueessakin, jälkeen Japi teki vielä mittavan uran valmentajana ja valmennuspäällikkönä.

Jatkosarjassa vain voittoja

Kauden 1982 alemmassa jatkosarjassa Trojans sai ensin Steamersiltä luovutusvoiton 30–0, ja sen jälkeen voitti Tampere Rocksin 26–0, Jyväskylä Rangersin 64–8, Vantaan TAFTin 22–8 ja Ferry Island Ramsin 23–11. Kun alkusarjan Bears-voitto laskettiin mukaan pisteisiin, otti Trojans alemman loppusarjan ykköspaikan puhtaalla pelillä ja maalierolla 245–27.

Ylemmässä jatkosarjassa kaikki mitalit ratkaistiin helsinkiläisten kesken. Loppuottelussa Roosters voitti MAJS:n numeroin 22–3, ja pronssin vei Poli voitettuaan ECG:n 26–0.

Kauden jälkeen Trojans valittiin Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton Vuoden Joukkueeksi. All Starsiin ei vielä mahtunut turkulaispelaajia.

Ensimmäiseltä Vaahteraliigakaudelta ei kuvamateriaalia ole ainakaan vielä löytynyt ja ottelutuloksia tarkemmat tilastotiedot tuntuvat nekin olevan kiven alla, mutta etsintä jatkuu.  Artikkelin kuvat ovat 80-luvun alusta, mutta eivät juuri kaudelta 1982. Ottelun pääkuva on Trojansin kausijulkaisusta vuodelta 1984 eli kuva saattaa olla edelliseltä kaudelta. Kaksi muuta kuvaa ovat TeeDee-lehden arkistoista. Ajankohdista tiedetään pelipäivien osalta vain, että lohkovaihe pelattiin ainakin alkuperäisten suunnitelmien perusteella 19.6.–11.7.1982 ja jatkosarjat 24.7.–15.8.1982.

Kauden 1982 ottelutulokset

Kauden 1982 sarjataulukot

 

Scroll to top