Trojans–Bouncers päättää Naisten Vaahteraliigan runkosarjan

Julkaistu: 18.8.2022

Naisten Vaahteraliiga ja sen myötä myös Trojans palaa MM-kisatauolta hoitamaan alta viimeisen kierroksen ottelunsa. Sunnuntaina kello 18.00 pelattavassa kamppailussa yläkentälle saapuu sarjassa neljäntenä oleva Mikkeli Bouncers.

Vilkaisu sarjataulukkoon paljastaa, että sijoitukset on suurinpiirtein valettu sementtiin. Wolverines on kärkipaikalla neljän pisteen erolla Trojansiin, Saints on Trojansia niin ikään neljä pistettä perässä ja viimeisellä välieriin menijän paikalla olevan Bouncersinkaan, ei tarvitse pelätä takaa tulijoita, sillä Lohja Lionesses on sekin neljän pisteen päässä. Myös viimeinen sija on selvä, sillä West Coast Phoenix ei voitollakaan enää voi tavoittaa Lohjaa. 

Aivan merkityksetön sunnuntain ottelu ei kuitenkaan ole. Vaikka molemmilla on jo välieräpaikka taskussa, yhteen asiaan Bouncers voi kuitenkin vielä vaikuttaa. Bouncers voisi voitolla Trojansista nousta kolmanneksi ja saada välierässä vastaansa Trojansin, jonka se siis olisi siinä tapauksessa jo kertaalleen voittanut. Huomattavasti houkuttelevampi vaihtoehto kuin Helsinki Wolverines, jota vastaan kauden saldo Bouncersilla on kahdesta ottelusta 0–86. Näin siis edellyttäen, että Saints ei yllätä omassa päätöspelissään Wolverinesia, mikä sekään ei olisi mahdotonta helsinkiläisille merkityksettömässä pelissä. Ei olisi ensimmäinen kerta.

Tähän väliin tietoiskunomaisesti kertaus SAJL:n kilpailusäännöistä. Jos joukkueet ovat tasapisteissä ja keskinäisistä otteluista saadut sarjapisteet ovat tasan, toisin sanoen molemmat ovat voittaneet toisensa yhtä monta kertaa kauden aikana, siirrytään vertailemaan voitojen vahvuuksia eli joukkueiden voittamien vastustajien voittoprosentteja. Tässä Bouncers olisi parempi, sillä kumpikin on voittanut vain toisensa sekä sarjataulukossa itseään alempana olevat joukkueet, mutta voitto Trojansista olisi Bouncersille valttikortti turkulaisten voittoprosentin ollessa tappionkin jälkeen 70,0 %

Se spekuloinnista sekundäärisillä argumenteilla, sillä todelliset argumentit esitetään pelikentillä lauantaina ja sunnuntaina, kun viimeinen runkosarjakierros pelataan. 

Eroja ja yhtäläisyyksiä

Otteluennakkona voidaan todeta, että vastakkain asettuvat joukkueet, jotka ovat yksissä asioissa hyvin toistensa kaltaisia ja toisissa taas aivan erilaisia.

Mikkeli Bouncersin ja Turku Trojansin tilastot juoksupelien osalta ovat hyvin samanlaiset. Trojansin juoksuhyökkäys on liigan toiseksi ja Bouncersin kolmanneksi tehokkainta. Ottelua kohden etenemistä on Trojansilla ollut 185 ja Bouncersilla 181 jaardia ja keskimäärin yritystä kohti on edetty 5,9 ja 5,3 jaardia. Myös puolustuksessa Trojans on liigan kakkonen juoksuja vastaan mikkeliläisten ollessa tilastokolmosia. Turkulaisia vastaan on edetty ottelua kohden 128 ja mikkeliläisiä vastaan 165 jaardia. 

Eroa joukkueiden välillä onkin eniten heittotilastoissa. Trojansin pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen kapellimestaroimassa heittopelissä jaardeja on kerätty 1177 onnistumisprosentilla 43,1 %. Bouncers on edennyt yhdeksässä ottelussa heitoilla vain 329 jaardia onnistuen 27,8 % heitoistaan. 

Voidaan siis sanoa, että Bouncersin on syytä saada juoksupelinsa toimimaan, sillä työkaluvalikoimassa ei kovin mainittavia sorkkarautoja ole Trojansin puolustuksen avaamiseen. Etenkin, kun Trojansin puolustus on liigan toiseksi tiiveintä niin heittoja kuin juoksujakin vastaan. 

Helppoa ei tosin tule olemaan Trojansinkaan edetä juoksupeleillä liigan kolmanneksi parasta juoksupuolustusta vastaan. Saattaakin olla, että kotijoukkue saa kaivaa omasta pakistaan muutamankin heittopelin saadakseen maisemaa vaihtumaan ja ehkä myös juoksupeleille tilaa.

Mitalisteja kentän täydeltä

Suomi otti MM-kisoista upeasti pronssia ja esitti kovia otteita voittamalla ensin Ruotsin aivan pystyyn ja näyttämällä pohjoisamerikkalaisille joukkueille hauista. Välierässä Suomi piti USA:ta ahtaalla ja oli tauolle mentäessä vielä johdossakin. Pronssiottelussa Suomi jätti Kanadan ilman mitaleja. Aikamoisia näyttöjä.

Sunnuntaina yläkentällä voidaan nähdä Trojansilta seitsemän ja Bouncersilta viisi Suomen maajoukkuepelaajaa. Matsia kannattaa tulla katsomaan jo pelkästään sen takia, että voi onnitella mitalisteja myrskyisin suosionosoituksin.

Scroll to top