Trojans Doris vei naisten lippupallon Suomen mestaruuden

Julkaistu: 10.3.2024

Trojans Doris päihitti tasaisessa ja aina hyökkäyskilpailuun asti venyneessä loppuottelussa Kouvola Indiansin lukemin 26–20 ja otti nimiinsä lippupallon naisten Suomen mestaruuden.

Jyväskylässä pelatussa lippupallon lopputurnauksessa naisten joukkueista pelasivat Turku Trojans Doriksen lisäksi Helsinki HFF Mummelines, Kouvola Indians ja Tampere Saints.

Välierässä tutut kiistakumppanit

Trojans Doris kohtasi välieräottelussa HFF Mummelinsin Helsingistä. Mummelines on Trojansin vanha tuttu kilpakumppani, jonka kanssa ottelut ovat aina olleet tasaisia ja voitot ovat tälläkin kaudella menneet tasan. Ennakkoarvioissa Trojansia pidettiin hienoisena ennakkosuosikkina ja ottelun ensimmäinen puolisko osoittikin, että turkulaishyökkäys oli aavistuksen verran terävämpi. Normaalisti peliä rakentava Lea Kaszas oli turnauksen aikana matkoilla, joten pelinrakentajana toimi Trojans Doris Jr -joukkueen QB Lotta Wulff. Wulff otti heti tontin haltuun ja nakutti tarkkoja heittoja hyvällä onnistumisprosentilla. Ensimmäinen pistesuoritus tuli Wulffin pitkällä heitolla Kirsti Nirhamolle Trojansin jouduttua ensin pakittamaan rangaistuksella lähelle puolta kenttää. Lisäpistepelissä Suvi Partanen koppasi varmasti Wulffin heiton ja tauolle mentiin turkulaisten 7–0 johdossa.

Toisella puoliskolla ottelu aaltoili tasaisesti kummankaan onnistumatta maalinteossa. Vasta, kun peliaikaa oli jäljellä enää kaksi minuuttia, Wulff tavoitti maalialueen vasemmasta reunasta Tiia Jansenin maalin arvoisesti. Lisäpistepelissä lähdettiin hakemaan kahta pistettä ja ne myös saatiin, kun Kirsti Nirhamo poimi Lotta Wulffin heiton jälleen maalialueen vasemmalta puolelta. Tilanne 15–0. Mummelines onnistuu vielä kaunistelemaan numeroita Elina Keron maalilla. Ottelun viimeisenä pelinä nähtiin Wulffin ballistinen heitto yli koko kentän aivan maaliviivalla päivystäneelle Nirhamolle. Maalia ei enää jaardin päästä ehditty yrittämään, sillä ottelu päättyi samalla hetkellä. Trojans Doris loppuotteluun lukemin 15–6. Vastaan finaalissa asettui oman välieränsä Tampere Saintsia vastaan numeroin 33–5 voittanut Kouvola Indians.

Loppuottelun arvon mukainen jännitysnäytelmä

Kouvola aloitti räväkästi heti ensimmäisessä pelissä pitkällä heitolla syntyneellä maalilla, jonka teki Jaana Kekki. Lisäpiste kuitenkin epäonnistui ja tilanne Indiansille 6–0. Trojansin hyökkäys jäi puoleen kenttään, mutta Indianskaan ei onnistunut omalla vuorollaan kasvattamaan johtoa. Seuraava turkulaisten hyökkäysvuoro kuitenkin aiheutti säpinää tulostaululle, sillä Tiia Jansen oli oikeassa paikassa, kun Lotta Wulffin harppuunaheitto tavoitti Jansenin Trojansin kannalta maalilinjan oikealta puolelta. Tilanne 6–6. Lisäpistepelissä akseli Wulff–Nirhamo toi vielä yhden pinnan lisää ja Trojans Doris johtoon 7–6.

Indians pääsi omalla vuorollaan jo kolkuttelemaan Trojansin maalialueen kuvitteellisia portteja, mutta yritykset eivät riittäneet maalilinjan ylitykseen. Trojans Doris sen sijaan onnistui lisäämään johtoaan Kirsti Nirhamon komealla kopilla pitkästä Wulffin heitosta. Essi Saastamoinen haali vielä lisäpisteen ja tilanne näytti turkulaisittain hyvältä, kun tulostaululla hehkuivat lukemat 14–6, mikä jäi myös puoliaikatulokseksi.

Hiuksia nostattava huipennus

Trojans Doris näytti hallitsevat ottelun toisen puoliskon alkua vakuuttavasti, mutta jakson puoliväliä lähestyttäessä Kouvola Indiansin Tiia Haataja poimi pelinrakentaja Carola Lindholmin pitkän heiton ja toimitti pallon turkulaisten maalialueelle. Lisäpisteitä yritettiin kahta, mutta se yritys jäi piippuun. Tilanne kutkuttavasti 14–12 Trojansille.

Seuraavalla hyökkäysvuorolla Essi Saastamoinen kasvatti turkulaisjohdon kahdeksaan pisteeseen maalillaan, mutta kun lisäpistepeli ei onnistunut, oli Indians yhden maalin ja kahden pisteen lisäpistesuorituksen päässä ottelun tasoittamisesta. Peliaikaa oli jäljellä vielä viisi minuuttia ja ne minuutit tarjosivatkin huikeaa jännitystä.

Kun peliaikaa oli jäljellä kolme minuuttia, Kouvola oli selkä seinää vasten. Neljäs yritys ja matkaa uusiin noin kahdeksan jaardia. Lindholmin heitto tavoitti Kekin ja takaa-ajo pysyi elossa. Se kuitenkin näytti kuolevan heti seuraavaan yritykseen, kun Trojansin Tiia Jansen katkaisi Lindholmin heiton vain muutaman jaardin päässä omalta maalialueelta.

Trojans alkoi jo kuluttaa viimeistä paria minuuttia kellosta, mutta Indians ei suostunut luovuttamaan. Se esti turkulaisia pääsemästä puolen kentän yli ja saamasta uusia yrityksiä, joten kellon näyttäessä alle kahta minuuttia Indians pääsi aloittamaan oman hyökkäysvuoronsa. Viimeisen minuutin jo kuluessa Lindholm tavoitti Jaana Kekin Trojans-maalialueelta kaventaen pelin lukemiin 20–18. Tarvittiin onnistuminen kahden pisteen yrityksessä. Se alkoi huonosti kouvolalaisittain, sillä rangaistus vei joukkuetta taaksepäin. Indians hämäsi juoksupeliä, mutta sieltä tulikin flea flicker eli heitto takaisin pelinrakentaja Lindholmille, joka linkosi pallon korkeassa kaaressa maalialueelle ehtineelle Jaana Kekille. Heitto pysyi näpeissä ja peli oli tasan 20–20. Trojans Doris masinoi vielä huiman hyökkäysvuoron, jolla se pääsi noin viiden jaardin päähän maalista, mutta siihen kohtaan loppui pelikellosta aika. Siirryttiin hyökkäyskilpailuun.

Trojans Doris kesti paineet

Indians voitti arvonnan ja pääsi aloittamaan hyökkäävänä osapuolena puolesta kentästä. Carola Lindholm heitti heti ensimmäisellä yrityksellä valtavan pommin kohti Trojansin maalialuetta. Painovoiman tuodessa palloa kohti maanpintaa, alla olivat kuitenkin Kirsti Nirhamon kädet, jotka päivän otteluiden aikana olivat niin kuumat, että pallo jäi niihin sataprosenttisen varmasti.

Trojans Doris eteni kahdella Nirhamon kopilla alle kymmenen jaardin päähän Indiansin maalialueesta. Kolmas yritys oli jo Suvi Partasen sormissa, mutta Indians-puolustajan aktiivisuus esti kiinnioton. Vuorossa oli neljäs ja ratkaiseva yritys tai muuten pallo päätyy jälleen Indiansille. Lotta Wulff sai sentteri-Saastamoiselta pallon shot gunista ja heitti roikun kohti maalialueen oikeaa laitaa. Ulottuva Tiia Jansen ehti palloon ennen Indians-puolustusta ja ottelu ratkesi siihen. Kultamitalit Trojansille loppulukemin 26–20.

Miehissä FlagLions jälleen mestari

Miesten sarjassa voiton vei FlagLions Helsingistä, nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin. Rusko Roadmen sijoittui toiseksi, kolmas oli Jyväskylä Flaguars ja neljäs Turku Trojans Fredrik. Trojans Fredrick pelasi välieräottelunsa Flaguarseja vastaan ja sen ottelun jyväskyläläiset voittivat 33–0. Pronssiottelussa Rusko Roadmen oli turkulaisia parempi numeroin 56–6.