Trojans ei saanut kurottua Saintsin karkumatkaa

Julkaistu: 12.5.2024


Naisten Vaahteraliigan toisen kierroksen ottelussa Tampere Saints karkasi Trojansilta suurimmillaan jo 30–8 johtoon. Trojans aloitti kuitenkin kovan loppukirin, joka ei kuitenkaan riittänyt aivan loppuun asti. Lopulta Saints voitti numeroin 36–29. Tappio oli Trojansille ensimmäinen liki kahteen vuoteen. 

Saints sai ottelulle hyvän alun pidettyään Trojansin hyökkäyksen ensin kurissa ja sen jälkeen etenemällä vahvasti juoksupeleillä läpi kentän. Emma Kammonen kantoi pallon lopulta maalialueelle ja kun lisäpistepelissä pelinrakentaja Emilia Räty peippaili itsensä maalilinjan yli, johti kotijoukkue vajaan viiden minuutin pelin jälkeen 8–0.

Trojansin hyökkäys ei toisellakaan yrittämällä päässyt etenemään kentällä ja Saints sai pallon 55 jaardin päässä Turun maalialueesta. Jälleen tamperelaisten juoksuhyökkäys oli myrkkyä Trojansille ja matka maalialueen suuntaan taittui joutuisasti. Tällä kertaa maalia pääsi juhlimaan Unna Törmänen. Tällä kertaa lisäpistepelissä Räty saatiin nurin ennen maalilinjaa, joten tulostaulu esitteli numeroita 14–0.

Trojans pääsi seuraavalla yrityksellä Tiia jansenin kiinnioton turvin jo iskuetäisyydelle Saintsin maalialueesta, mutta pallo menetettiin rähmäyksellä tamperelaisille. Heti toisella yrityksellä Unna Törmänen pinkoi läpi koko kentän syvältä omalta puoliskoltaan aina maalialueelle asti ja kotijoukkue vain kasvatti johtoaan. Lotta Ahonen juoksi vielä kaksi lisäpistettä ja tilanne oli turkulaisittain karu 22–0. 

Valoa tunnelin päässä

Hyökkäyspeli ei vieläkään ottanut onnistuakseen ja jälleen Trojans joutui luopumaan pallosta ilman pistesuoritusta. Saints sai pallon omalla 20 jaardin linjallaan neljänneksen vaihtuessa samalla toiseksi. Trojans oli saamassa ensimmäistä kertaa Saintsin hyökkäyksen pysähtymään, mutta sitten paitsiorangaistus antoi kotijoukkueelle ilmaiset uudet yritykset. Onneksi seuraavan Saintsin yrityksen Trojans kuitenkin käänsi edukseen, kun Helen Wicht riisti pallon linjan läpi juoksevan Emilia Rädyn käsistä ja palautti pallon maaliin. Lea Kaszas juoksi kaksi lisäpistettä päälle ja Trojans pääsi vihdoin peliin mukaan, kun tilanne taululla oli nyt 22–8.

Saints ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan lähti määrätietoisesti jauhamaan kohti Trojansin kenttäpäätyä. Rädyn pitkä heitto Lotta Ahoselle toi tamperelaiset vain noin 10 jaardin päähän maalista ja seuraavalla yrityksellä Miina Laukkanen runnoi itsensä maalilinjan yi lisäten taas Saintsin johtoa. Emma Kammonen toi vielä kaksi pistettä lisää ja ero kasvoi nyt 22 pisteeseen tilanteen ollessa 30–8.

Trojans onnistui pitkän hyökkäysvuoron päätteksi maalinteossa toisen neljänneksen alkaessa jo lähestyä loppuaan. Kaszas löysi heitollaan maalialueen keskeltä Tiia Jansenin ja tilanteeksi kaventui 30–14, mikä jäikin taukotulokseksi, sillä lisäpistepeli ei tuottanut tulosta. 

Trojans herää taisteluun

Kolmannen neljänneksen aluksi Saints kasvattaa vielä johtoaan pitkän hyökkäysvuoron päätteeksi Emilia Rädyn juoksemalla maalilla. Lisäpisteitä ei kuitenkaan siihen saatu, joten tilanne nyt 36–14. Trojansin oma hyökkäys hyytyi alkuunsa, mutta jälleen puolustus pelasti tilanteen. Saintsin Emma Kammosen lähtiessä viemään Saintsin hyökkäystä kiireellä eteenpäin, Trojansin puolustus antoi siinä määrin painetta, että peliväline irtosi Kammosen käsistä ja Kaisla Honkaniemi haali sen haltuunsa. Trojansin hyökkäys pääsi uudestaan yrittämään kavennusta ja onnistuikin siinä. Laura Pulkkisen ja Lea Kaszasin juoksuilla sekä Tiia Jansenin kiinniotoilla palloa kuljetettiin pitkin nurmea, kunnes päästiin aivan Saintsin maalilinjan tuntumaan kolmannen neljänneksen vaihtuessa neljänneksi. Viimeisen neljänneksen ensimmäisessä pelissä Matilda Berndtsson juoksi linjasta läpi ja kavensi jälleen numeroita Trojansille suotuisampaan suuntaan. Lisäpistepelin epäonnistuttua tilanne nyt 36–20.

Laura Pulkkinen potkaisi maalin jälkeisen aloituspotkun lyhyenä ja pallo kimpolikin kuin flipperin kuula päätyen lopulta Trojansin potkun itse suorittaneen Pulkkisen haltuun. Tilanne oli hetken aikaa epäselvä ja tuomaristo arpoi oliko tilanteessa ennenaikainen vihellys, mutta lopputulos oli, että pallo tuomittiin Trojansille. Trojans jatkoi erinomaisia otteitaan ja jyräsi hitaasti, mutta varmasti pitkälti Matilda Berndtssonin laitoihin suuntautuvilla juoksuilla sekä muutamalla Kaszasin omilla etenemisillä vääjäämättä kohti maalialuetta. Hyökköysvuoron lopuksi päästiin taas hämmästelemään Tiia Jansenin kykyä napata pallo, vaikka puolustaja ratsastaa reppuselässä. Maalin myötä tilanteeksi kaventuu 36–26. Lisäpistepelin heitto meni pitkäksi, joten mainittu tulos jäi toistaiseksi voimaan. 

Jännittävät loppuminuutit

Trojans näytti aloituspotkussa jälleen mallia tamperelaisille, jotka koko ottelun ajan olivat potkineet lyhytiä onside-potkuja niissä onnistumatta. Pulkkisen potku pomppi tamperelaisittain inhottavasti ja päätyi valkopaitaisen Trojans-pelaajan hyppysiin. Asialla varmakätinen Jansen.

Peliaikaa oli jäljellä kuutisen minuuttia, kun Trojansin hyökkäysvuoro alkoi. Trojans eteni hyvin janseni kiinniotoilla ja Kaszasin juoksuilla, mutta pitkän, maalialueelle suuntautuneen heiton katkaisi Saintsin Miina Laukkanen ja Trojansin kiri katkesi ainakin toistaiseksi. Trojansin puolustus muuttui kuitenkin läpäisemättämäksi terässeinäksi ja pakotti Saintsin lentopotkuun syvällä omalla alueellaan. Puntti jäi lyhyeksi ja Trojans pääsi uudestaan yrittämään kymmenen pisteen kuromista umpeen, kun peliaikaa oli jäljellä 2.58. 

Eteneminen sujui, mutta kiusallisen hitaasti. Kun peliaikaa oli jäljellä 1.40, turkulaiset olivat vajaan kymmenen jaardin päässä maalista. Trojansin valmennus päätti yllättäen kokeilla ensimmäisellä yrityksellään kenttäpotkumaalia. Ehkä ajatuksena oli, että potkun onnistuessa Trojans saisi aloituspotkussa mahdollisuuden yrittää jälleen onside-potkua ja sen jälkeen pitkillä heitoilla tavoitella touchdownia, jolloin lisäpistepelissä voisi lähteä hakemaan joko tasoitusta tai jopa voittoa. Laura Pulkkinen onnistuikin potkumaalissa ja toi Trojansin vain seitsemän pisteen päähän. Onside-potku sieltä tulikin ja Oona Tuomi oli jo saamassa pallon haltuunsa, mutta pallo ehti vieriä sivurajan yli, joten Saints sai pallon ja pelasi jäljellä olevat puolitoista minuuttia pois kellosta. Lopputulos 36–29.

Pari sanaa lopuksi

Trojans on nyt kahdessa pelaamassaan ottelussa kummassakin päästänyt vastustajan vähintään kahden maalin johtoon, ja sitten lähtenyt kirimään johtoa kiinni. Wolverinesia vastaan se onnistui ja Saintsiakin vastaan melkein, mutta taktiikkana se ei välttämättä ole erityisen toimiva, eikä se tarkoituksellista varmasti olekaan. Jatkossa Trojansin onkin syytä valmistautua otteluihin paremmin, jotta valmiina ollaan heti alusta alkaen. Trojans on kuitenkin näyttänyt henkisen vahvuutensa näissä kahdessa ottelussa. Joukkue ei ole lamaantunut edes 22 pisteen tappion edessä, vaan taisteli komeasti loppuun asti ja paremmalla tuurilla Tampereeltakin olisi voinut olla tuomisena kaksi pistettä.

Trojans Women oli edellisen kerran kärsinyt tappion heinäkuussa 2022, kun Helsinki Wolverines voitti Trojansin 22–6.

Trojans Womenin seuraava ottelu on sunnuntaina 2.6. Turussa pelattava Trojans–Wasa Royals. Ottelu alkaa kello 12.00

Scroll to top