Trojans piti pintansa kärkikamppailussa

Julkaistu: 26.7.2021

 

Naisten Vaahteraliigan kärkikamppailussa Trojans Women piti Mikkeli Bouncersin vahvan juoksuhyökkäyksen aisoissa ja takoi taululle voittonumerot 33–6 (14–6). Kumpikin joukkue esitti parastaan ja ottelu tarjosi runsaslukuiselle yleisölle hyvää urheiluviihdettä. 

Otteluisäntä Luotone Oy:n Janne Uotin suorittamassa kolikonheitossa ottelun ensimmäiseksi hyökkääväksi joukkueeksi arpoutui MIkkeli Bouncers. Laura Pulkkinen potkaisi pallon syvälle Bouncersin kenttäpuoliskolle ja vieraat lähtivät kuljettamaan palloa kohti Trojans-päätyä. Eteneminen katkesi kuitenkin äkisti, kun Trojansin Lea Kaszas katkaisi tylysti Bouncersin pelinrakentajan Carola Lindholmin heiton ja juoksi pallon 20 jaardin päässä häämöttävälle maalialueelle. Lisäpistepotkun toimitti Laura Pulkkinen vakuuttavasti pystypuiden väliin ja yläkentän tulostaululle naputeltiin numeroiksi 7–0 kotijoukkue Trojansille. 

Trojans nopeasti tulostaululle

Trojans torpedoi maalia seuranneella Bouncersin hyökkäysvuorolla mikkeliläisten etenemishaaveet ja sai lentopotkun jälkeen ensimmäistä kertaa oman hyökkäyksensä kentälle. Bouncersin puolustus pelasi aggressiivisesti ja esti tehokkaasti turkulaisten etenemisen, joten myös Trojans joutui luopumaan pallosta lentopotkulla. Pulkkisen puntti oli täydellinen pakottaen Mikkelin aloittamaan oman hyökkäyksensä viiden jaardin sisäpuolelta, aivan oman maalin tuntumasta.

Trojansin puolustus oli ilmatiivis ja myös tämä hyökkäysvuoro päättyi lentopotkuun, jonka Bouncers joutui suorittamaan tiukasta paikasta, omalta maalialueelta. Niinpä Trojans sai pallon haltuunsa jo mikkeliläisten omalla 25 jaardin linjalla eli erinomaisesta kenttäasemasta. Tarvittiin vain yksi yritys, kun kotijoukkue juhli jo maalia. Pelinrakentaja Jonna Hakkarainen löysi lyhyellä heitolla laidalta keskelle puolustuslinjan taakse koukanneen Janna-Jemina Seileksen, joka pujotteli vastustamattomasti vastustajien estelyistä piittaamatta maalialueelle asti. Laura Pulkkinen  lisäsi vielä potkullaan pistetilanteeksi 14–0.

Molempien joukkueiden puolustukset pelasivat erinomaisesti ja onnistuivat kumpikin pysäyttämään vastustajan hyökkäyksen aikeet, eikä ensimmäisellä neljänneksellä tehty enää pisteitä. 

 

Bouncers saa juoksupelinsä kulkemaan

Toisella neljänneksellä Bouncers löysi jonkinlaisen avaimen, jolla Trojansin puolustusta saatiin, jos ei nyt aukeamaan, mutta ainakin hiukan raolleen, sillä hyökkäyksen linja sai raivattua Emilia Kempin mentäviä aukkoja ja jaardeja alkoi karttua. Pelinrakentajaksi oli vaihdettu Emmi Kolehmainen, joka ojenteli palloa pääasiassa Kempille, mutta välillä myös Noora Koposelle. Mikkeliläisten hyökkäys oli päässyt jo yli puolen kentän, kun Trojansin Olga Wasenius sai napattua ensimmäisenä Emilia Kempin pudottaman pallon eli maali jäi Bouncersilta vielä saamatta. 

Trojansin hyökkäyskin alkoi kulkea mallikkaammin, mutta sille kävi aivan samoin kuin naapurillekin eli hyökkäysvuoro päättyi pallonmenetykseen. Vain hiukan yli kymmenen jaardin päässä maalilinjasta Hakkaraisen heitto tavoitti Kaszasin, mutta muutaman askeleen pallon kanssa edettyään peliväline karkasi hänen otteestaan. Oli varsin täpärällä oliko pallo alkuunkaan Kaszasin hallussa mutta tuomarit tulkitsivat, että näin oli, joten kun Bouncersin puolustus ehti ensimmäisenä pallolle, hyökkäyssuunta vaihtui jälleen.

 

Bouncers jatkoi hyviä otteitaan ja liikkutti palloa tasaisesti eteenpäin, kunnes pelikirjasta kaivettu kaksinkertainen suunnanvaihtopeli, double-reverse, upposi Trojansin puolustukeen ja Noora Koponen pääsi juoksemaan täysin avoimena ollutta kentän oikeaa laitaa kohti Trojansin päätyä. Raketin lailla kiitänyt Lea Kaszas sai taklattua Koposen vain noin 17 jaardia ennen maalialuetta. Pelinrakentajaksi oli vaihtunut nyt Jenni Kuitunen, joka muutaman juoksuyrityksen jälkeen heitti pallon turkulaisten maalialueen vasenta reunaa kohti juoksevalle Noora Koposelle. Koponen sai kunnian tehdä tämän kauden ensimmäiset pisteet Trojansia vastaan. Lisäpisteitä sen sijaan ei saatu, kun kahden pisteen yritys kuivui kasaan. Tauolle mentiin lukemissa 14–6.

Kotijoukkue kasvattaa johtoaan

Trojans pääsi aloittamaan kolmannen neljänneksen hyökkäävänä osapuolena ja saikin palloa liikutettua juoheasti läpi kentän. Vajaan 30 jaardin päässä maalista Hakkarainen heittää lyhyen, hyökkäyslinjan suuntaisen heiton Lea Kaszasille, joka panee pystyyn jälleen hänelle tyypillisen pujotteluesityksen puikkelehtien taas puolustajien välistä maalialueelle. Lisäpistepotku haarukkaan  ja helteisen yläkentän tulostaululle loihditaan lukemat 21–6.

 

Maalia seurasi sekavampi jakso pelissä, kun kumpikaan joukkue ei oikein saanut kuvioitaan kuntoon tai ehkä oikeammin kummankin joukkueen puolustukset osasivat työntää sopivasti kapuloita hyökkäyksen rattaisiin. Seuraavaa pistesuoritusta saatiin odottaa neljänneksen loppuun. Bouncers joutui jälleen punttaamaan ja samoin kuin edeltävässä puntissa, potkua suorittamaan lähtenyt Milla Korhonen ei saanut aloitussyöttöä kunnolla haltuunsa, jolloin Trojansin puolustus ehti häneen kiinni ja taklaamaan tekonurmen pintaan. Näin Trojans pääsi yrittämään maalintekoa melkoisen läheltä Mikkelin maalialuetta. Useampi yritys siihen vaadittiin, mutta lopulta Suvi Partanen nappasi tiukasta paikasta Hakkaraisen linkoaman pallon ja lisäsi kotijoukkueen johdon lukemiin 27–6. Lisäpistepotkua ei koskaan tullut, koska aloitussyöttö jäi matalaksi, eikä Hakkaraisen ex tempore tilanteen pelastukseksi kehittämä heittopeli tuottanut tulosta. 

Bouncersin kiri ei lähde käyntiin

Viimeisellä neljänneksellä Bouncers yritti epätoivoisesti ajaa Trojansia takaa, mutta mikkeliläisten pelivalikoima oli supistunut aika pieneksi, ja perustui pääasiassa Emilia Kempin linjan keskeltä juoksuihin, jotka kuljettivatkin joukkuetta ajoittain uusiin yrityksiin. Peliaika oli kuitenkin hupenemassa käsiin ja tilanne olisi vaatinut radikaalimpia pelivaliintoja. Ajoittain nähtiin heittojakin, mutta niiden onnistumisprosentti ei ollut sellainen, että niillä olisi saatu tulostaulun numeroihin vipinää.

Viimeisen niitin ottelulle iski Hanna Ropanen, joka katkaisi viimeisellä neljänneksellä jälleen pelinrakentajaksi palanneen Carola Lindholmin heiton ja palautti sen maaliin. Lisäpistepeli hajosi jo alkuunsa joten taululle lukemat 33–6. Ne jäivät myös ottelun päätöslukemiksi.

Numeroista huolimatta tasainen kamppailu

Melko suureksi venähtäneestä maalierosta huolimatta ottelu oli tasainen ja tarjosi yleisölle paljon viihdettä. Kaikesta näki, että kentällä olivat tämän hetken parhaat Naisten vaahteraliigan joukkueet. Bouncers pystyi ensimmäisenä joukkueena tämän vuoden liigassa panemaan Trojansin puolustuksen ahtaalle ja vastaavasti mikkeliläisten puolustus onnistui pakottamaan turkulaiset useampaankin kertaan luopumaan pallosta lentopotkulla. Lopulta ottelun ratkaisu oli Trojansin monipuolisempi hyökkäyspeli tai toisaalta Bouncersin pelivalintojen yksipuolisuus. 

Amerikkalainen jalkapallo on monimutkaisuudestaan huolimatta varsin yksinkertainen peli, kun ajattelee sen lainalaisuuksia. Viime kädessä kaikki kulminoituu siihen, kumpi joukkue osaa paremmin ennakoida sen, mitä vastustaja tekee. Mitä enemmän vaihtoehtoja on arvattavana, sitä vaikeampaa on yrittää keksiä siihen vastalääkettä. 

Joka tapauksessa Bouncersin terävät otteet antoivat Trojansille myrskyvaroituksen. Mikkeliläiset eivät ole kaukana. Tämäkin peli olisi voinut muuttua huomattavasti täpärämmäksi muutamalla Bouncersin onnistumisella tai Trojansin epäonnistumisella. Marginaalit ovat lopultakin aika pienet. Veikkaankin, että valmennuksessa katsellaan tämän pelin videoita vielä tarkkaan. 

Scroll to top