Trojans sai tehdä täyden päivätyön Saintsin kaadossa

Julkaistu: 8.7.2023

Naisten Vaahteraliigan kärkiottelussa Trojans Women matkusti Tampere Saintsin vieraaksi. Kotijoukkueen vahva juoksupeli näytti pysäyttämättömältä, mutta toisella puoliskolla Trojans löysi vielä uuden vaihteen ja pyyhälsi 26–15 voittoon. 

Ottelu alkoi Saintsin erikoisella aloituspotkumuodostelmalla, jossa kaikki pelaajat olivat yhdessä läjässä, josta lyhyenä annetun potkun jälkeen kaikki ryntäsivät hitaasti pomppivan pallon perään. Pallo ei kuitenkaan edennyt kymmentä jaardia, joten Trojans sai pallon haltuunsa hyvästä kenttäasemasta. Se ei kuitenkaan auttanut turkulaisia pistesaldon avaamiseen, vaan ensimmäiset pisteet teki kotijoukkue Saints. Hyvän draivin päätteeksi Nelli Karhu juoksi lähietäisyydeltä puuttuvat jaardit ja vei Saintisin johtoon. Lisäpisteitä pelattiin kaksi ja tulostaulu näytti tilannetta 8–0.

Saints ei enää lähtenyt kikkailemaan aloituspotkunsa kanssa ja Trojans aloitti omalta 29 jaardin linjaltaan, Suvi Väisäsen terävillä juoksuilla Trojans eteni yli puolenkentän ja mukaan mahtui myös Lea Kaszasin heitto Ariadna Tinicolle, jolla kiinniotto taisi olla ensimmäinen. Joka tapauksessa kolmannella yrityksellä tamperelaisten 45 jaardin linjalta Väisänen löysi Saints-puolustuksen väleistä sopivia aukkoja, joista urkeni reitti aina maalialueelle asti. Vaikka Saints johti maalin jälkeen vielä kahdella pisteellä, Trojans pelasi lisäpisteen potkuna, jonka Emilia Ropanen varmasti täräytti haarukkaan.

Tapahtumantäyteinen minuutti

Ensimmäisellä neljänneksellä ei enempää pisteitä tehty ja peli lainehti tasaisena joukkueiden hyökkäysten käydessä vuorotellen yrittämässä löytää vastustajan puolustuksista heikkouksia. Vasta, kun puoliaikaan oli aikaa vajaat kaksi ja puoli minuuttia, Trojans iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kaszasin pitkä heitto Saintsin 35 jaardin linjalta maalialueelle ehtineelle Kirsti NIrhamolle vei vieraat johtoon. Emilia Ropanen tykitti lisäpistepotkun sisään ja tilanne oli 8–14, kun puoliaikaan oli vain 1:14.

Se riitti kuitenkin Saintsille. Ensin Lotta Ahonen palautti aloituspotkua 47 jaardia, aina Trojansin 29 jaardin tasolle asti. Sen jälkeen kolme juoksudownia ja kirsikkanan kakun päälle Emmi Kolehmaisen heitto Lotta Ahoselle maalialueelle. Tilanne tasan 14–14 ja tällä kertaa Saints haki Ahosen potkulla vain yhden lisäpisteen, mikä riitti taukojohtoon 15–14.

Trojans saa juoksukoneen yskimään

Kolmannella neljänneksellä Trojansin puolustus alkoi käydä entistä aggressiivisemmin Saintsin pallonkantajiin kiinni, mikä oli aivan välttämätöntä, sillä ottelun alussa Emma Kammonen, Lillian Nuutinen ja Bouncersista tullut Milla Korhonen tulivat väkevän linjapelaamisen ansiosta läpi kuin rullaluistimilla. Toisella puoliskolla edetyt matkat vähenivät, vaikka muutama pidempi kanto nähtiinkin. 

Saintsin ensimmäinen hyökköysvuoro päättyi yritysten loppumiseen kesken ja Trojansin saatua pallon alkoi Suvi Väisänen Show. Kuusi viisi kantoa ja yksi kiinniotto höystettynä Matilda Berndtssonin kopilla sekä kahdella Kirsti NIrhamon upealla Kaszasin heiton poiminnalla, joista toinen Sainsin maalialueella vei Trojansin taas johtoon. Lisäpisteitä koetettiin ottaa kaksi, mutta yritys jäi torsoksi. Tilanne kutkuttavasti 15–20. 

Seurasi jälleen hiljaisempi vaihe, kun kumpikaan ei saanut yliotetta toisesta. Tässä välissä on hyvä mainita yksi ottelun avainpelaajista, Kaisla Honkaniemi, joka saalisti ottelussa 12+3 taklausta. Noilla numeroilla voi todeta aika monen etenemisen pysähtyneen häneen.

Neljännes vaihtui ja lähdettiin pelaamaan viimeistä 12-minuuttista. Hyökkäykset puskivat vahvasti pelanneiden puolustusten seinään, kunnes tapahtui hiukan muutakin. 

Viimeinen niitti

Kun peliaikaa oli jäljellä enää vajaat hiukan yli kaksi ja puoli minuuttia ja Trojansin hyökkäys oli jumittunut Saintsin 33 jaardin linjalle turkulaiset eivät pelanneet neljättä yritystä, vaan Lea Kaszas suoritti määrämittaisen lentopotkun. Saints joutui aloittamaan tärkeän hyökkäyksensä omalta 9 jaardin linjalta, kun peliaikaa oli jäljellä 2:32. Se tarkoitti, että oli pakko alkaa turvautua heittoihin, joita siihen asti oltiin nähty varsin niukasti. Ensimminen ei tavoittanut Lillian Nuutista, vaan päätyi nurmen pintaan. Toinen ei sekään löytänyt sinivalkoasuita pelaajaa, vaan Hanna Ropasen kädet. Hanna tietää tarkalleen, mitä tehdä, kun saa pallon lähellä vastustajan maalia. Hän toimittaa sen pohjiin. Näin kävi nytkin. Vaikka lisäpistepeli epäonnistui, oli Trojansin johto nyt 11 pistettä, mikä vaatisi Saintsilta kahta pistesuoritusta. Maalilla ja kenttäpotkumaalilla pääsisi tasoihin ja hyökköyskilpailuun, mutta suora voitto edellyttäisi kahta touchdownia. Kolehmainen yritti neljä kertaa löytää syvältä omia pelaajia onnistumatta ja Trojans kuittasi voiton, kaksi pistettä ja runkosarjan voiton. 

Analyysiä ja selvänäköä

Ottelu kertoi vastaansanomattomasti, että Saints on noussut erittäin vahvaksi haastajaksi Trojansille. Saintsin linjapelaaminen on ehkä liigan parasta, ainakin liigan parasta juoksupeleissä. Kolme, jopa neljä kovaa pallonkantajaa sen linjan takana tietää vaikeuksia kaikille tämän liigan puolustuksista. Lotta Ahonen avaa aina mahdollisuuden myös heittopeleille, mikä tässäkin pelissä nähtiin. 

Trojansin onneksi sen vahvuuksiin kuuluu erinomainen puolustuksen koordinointi, joka elää pelin mukana ja reagoi hanakasti eteen tuleviin tilanteisiin. Juhani Koivumäen haukansilmät poimivat vastustajan muodostelmat ja niiden myötä trendit, mikä mahdollistaa korjausliikkeiden teon, vaikka Saintsin valmennus onkin liigan ovelimpia.

Trojansin voitto tyhjensi hiukan pajatsoa runkosarjan lopun osalta. Trojans tulee viemään runkosarjan ykkössijan ja nyt pelataan lähinnä siitä, mikä joukkue Trojansia vastaan joutuu. Tällä hetkellä neljäntenä olevalla Oulu Northern Lightsilla on vielä kolme peliä pelaamatta eli tarjolla on kuusi pistettä. Ensimmäinen niistä pelataan jo sunnuntaina Helsingissä Wolverinesia vastaan. Tappio siinä tarkoittaa, että ainakaan Wolverinesin ohi Oulu ei voi nousta. Silloin kolmanteen sijaan tarvitaan voitot sekä Trojansista että Saintsista ja Saintsin pitää hävitä myös Wolverinesille. Se voi olla aika iso tilaus, joten kiusaus on suuri ennustaa, että välieräparit tulevat olemaan Trojans ja Northern Light sekä Saints ja Wolverines, kotiedun ratketessa runkosarjan viimeisessä ottelussa joukkueiden keskinäisessä kamppailussa. 

Trojans Women pelaa viimeisen runkosarjaottelunsa jo viikon päästä lauantaina, kun se matkustaa Ouluun Northern Lightsin vieraaksi. 

Scroll to top