Trojans, TAFT ja hikinen iltapäivä

Julkaistu: 17.7.2021

Turun urheilupuiston yläkentällä nähtiin pitkän tauon jälkeen jälleen miesten amerikkalaista jalkapalloa, kun II divisioonan runkosarjan ottelussa isäntäjoukkue Trojans ja Vantaan TAFT kamppailivat voitosta. Voittajasta ei pätsiä muistuttavissa olosuhteissa pelatussa ottelussa ollut ensimmäisen puoliskon jälkeen epäselvyyttä, sillä kokeneempi TAFT kuittasi sarjapisteet selvin numeroin. Lopputulos Turussa 0–54 (0–30).

Ensimmäinen neljännes oli tulosten valossa vielä melko tasainen, sillä Trojansin puolustus pystyi pitämään vantaalaiset vielä kurissa. Neljänneksen ainoa pistesuoritus oli Matias Hyytiäisen maali, jonka hän teki poimimalla pelinrakentaja Jesper Korkalaisen tarkan heiton. Kahden pisteen lisäpisteyritys jäi Trojansin puolustuksen haaviin.

Jesper Korkalaisen käsi oli kovassa käytössä ja tuloksena syntyi viisi heitettyä touchdownia.

Toisella neljänneksellä alkoikin sitten tapahtua ja TAFT onnistui maalinteossa kolmesti. Kerran juoksupelistä ja kahdesti onnistuneen heittopelin tuloksena. Kaikki lisäpisteyritykset onnistuivat kahden pisteen arvoisesti ja puoliajalle mentiin vierasjohdossa 0–30.

Trojans ei ensimmäisellä puoliskolla saanut hyökkäyspeliään toimimaan. Juoksupelit kehittyivät sen verran verkkaisesti, ettei hyökkäyksen linja pystynyt pitämään vantaalaisten ahnaita näppejä irti pallonkantajista. Heittopeleissä pelinrakentaja Niklas Kantonen onnistui pitkänä pelaajana kyllä näkemään vapaat kiinniottajat, mutta yhteys laitahyökkääjien kanssa haki ottelun alussa vielä muotoaan. Parhaiten yhteispeli tuntui toimivan Kalle Leppäsen kanssa.

Niklas Kantosella on kohde lukittuna ja postipaketti lähdössä, mutta Lauri Snellman on osoitteesta eri mieltä.

Kolmannella neljänneksellä Trojansin hyökkäys alkoi saada onnistumisia, kun Kantosen heitot tavoittivat Leppäsen lisäksi myös Justus Virtasen tartuntaelimet. Mainittakoon, että Justus on toisen polven troijalainen, sillä Justuksen isä Pasi oli mm. nostamassa Trojansia takaisin Vaahteraliigaan vuonna 2013.

Juoksupeleissä voimajuoksija Veeti Munck syöksyi useammankin kerran TAFTin linjasta läpi kuin kanuunankuula. Harmillisesti hyviä hyökkäyspelejä seurasi aina muutama vähemmän onnistunut pelivalinta tai suoritus, minkä seurauksena hyvään vauhtiin päässyt eteneminen joko tyrehtyi tai päättyi pallonmenetykseen.

Veeti Munck imitoi tehokkaasti katerpillaria ja saa tukea muilta miehiltä mustissaan, enkä nyt viittaa koiraan.

TAFT ei antanut armoa, vaan takoi pisteitä taululle tasaiseen tahtiin. Kolmannella neljänneksellä ensimmäinen maali syntyi, kun neljännestä oli jäljellä noin kuusi minuuttia. Onnistuneen lisäpisteen myötä Vantaa nousi 36 pisteen johtoon, mikä tarkoitti, että peliajan mittauksessa siirryttiin pääosin katkeamattomaan peliaikaan. TAFT teki kolmannen neljänneksen viime minuuttien aikana  vielä toisenkin maalin, joka syntyi syötönkatkon seurauksena. TAFTin Lassi Minkkinen poimi Kantosen heiton, kun Trojans oli jo pääsemässä maalialueen tuntumaan. Minkkinen karkasi läpi koko kentän ja kasvatti vieraiden johtoa entisestään.

Justus Virtanen poimii puhallettavan lelun TAFT-puolustajien haisteluelinten edestä.

Viimeisellä neljänneksellä TAFT kaunisteli numeroita vielä toisella syötönkatkosta syntyneellä maalilla. Asialla tällä kertaa Juuso Arminen. Lisäpisteillä höystettynä yläkentällä päädyttiin loppulukemiin 0–54.

Päävalmentaja Aki Halonen kommentoi ottelua tuoreeltaan näin:

”Juoksupelissä oli tänään haasteita, kun hyökkäyksen linjaan tuli viime hetken muutoksia. Lisäksi keskushyökkääjät pelasivat isoja minuutteja myös puolustuksen puolella ja heidän kuormitustaan piti vähän säännöstellä. Puolustus piti pelin tiukkana, mutta hyökkäyksen rytmi löytyi liian myöhään. Pienet virheet pitivät meidät tänään poissa tulostaululta, mutta kokonaisuutena peli oli selvästi valmiimpaa kuin kauden avauspelissä. Kapealla rosterilla pelaaminen näkyy hellepäivinä ja puoliajan edetessä tehot vain laskevat. Kolmannen neljänneksen alkuun tultiin taas tuoreilla jaloilla. Perussuorituksiin, kuten taklaamiseen, pitää vain saada lisää varmuutta, mutta sitä ei tule kuin treenaamalla, eli töitä, töitä. Kiitokset myös kärsivälliselle kotiyleisölle, joka oli joutunut odottamaan miesten paluuta pitkät 1093 päivää. Oli hienoa tuoda joukkue takaisin yläkentälle.”

Kalle Leppänen urakoi molemmilla puolilla palloa. Varmakätinen Leppänen koppaa ja TAFTin puolustaja joutuu tyytymään katsojan rooliin.

Vaikka loppulukemat olivat suuret, pitää muistaa, että projekti, jossa Turun talousalueen pelaajista lähdettiin kokoamaan miesten joukkuetta, käynnistyi viime vuoden lopulla ja aktiivista harjoitteluaikaa on koronan myötä ollut vähänlaisesti. Siihen nähden tämän varsinaissuomalaisen yhteistyön tuloksena syntyneen joukkueen otteissa oli paljon lupauksia herättävää. Treenaamisen ja peleistä saatavan arvokkaan kokemuksen myötä mennään koko ajan eteenpäin.

Tämä joukkue tekee arvokasta pioneerityötä ja oli erityisen ilahduttavaa nähdä katsomossa mukavasti yleisöä, joka antoi ansaitut suosionosoitukset kaikille hienoille suorituksille. Tällä seudulla on pitkät perinteet myös jenkkifutiksen katsomisessa ja se nähtiin taas kerran. Oli sarjataso mikä tahansa, yleisön tukeen voi aina luottaa.