Trojans vs. West Coast Phoenix päättää runkosarjan

Julkaistu: 13.8.2020

Lauantaina ja maanantaina ratkotaan Naisten Vaahteraliigan runkosarjan sijoitukset ja se, ketkä kohtaavat toisensa välierissä. Saints ja Wolverines pelaavat lauantaina ja Trojans ottaa mittaa Raisio West Coast Phoenixista todellisessa paikallisderbyssä maanantaina.

Runkosarjassa on jäljellä enää yksi kierros, jonka otteluissa kohtaavat lauantaina 15.8. kello 12.00 Tampereella Saints ja Wolverines ja maanantaina 17.8. kello 18.00 Turun urheilupuiston yläkentällä Trojans ja West Coast Phoenix. 

Kahden kierroksen jälkeen liigan kärjessä on melkoisen odotetusti Helsinki Wolverines Ladies Gold puhtaalla pelillä. Vastustajat kumoon juossut Wolverines on kerännyt etenemistään 693 jaardista peräti 600 juoksemalla. Heittopeli on ollut vähemmän tuloksellista, mutta eipä se haittaa, kun Tytti Kuusinen ja Kiira Kesä-Heino tikittävät jaardeja mittariin maata pitkin. 

Lauantaina helsinkiläiset matkustavat Tampereelle Saintsin vieraaksi. Tampere Saints Naiset hävisi Trojansille 6–41, mutta voitti WCP:n tasaisen ottelun jälkeen 13–6. Saints pelaa varsin tasapainoista peliä ja myös puolustus on toiminut kohtalaisesti sekä heittoja että juoksuja vastaan, mutta kun suurin mörkö on vielä kohtaamatta, ei tilastoja voi oikein verrata muihin Wolverinesin jo kohdanneisiin joukkueisiin. 

WCP:n pelinrakentaja Ronja Sulin on liigan ahkerin heittäjä. Hyökkäyksen yrityksistä 65 % on ollut heittopelejä.

Trojans–West Coast Phoenix 

Toisena liigassa oleva Turku Trojans Women on sekin kerännyt enemmän jaardeja juosten, mutta sen heittohyökkäys on kuitenkin edennyt toiseksi eniten liigassa. Trojansin pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen onnistumisprosentti on liigan korkein ja syötönkatkoja hän on heittänyt vähiten, vain yhden. Puolustuksessa Trojans on ykkösenä heittopelejä vastaan antaen vastustajille vain 92 jaardia. Esimerkiksi kärkijoukkue Wolverines eteni Trojansia vastaan heitoilla vain neljä jaardia. 

Vastaansa Trojans saa maanantaina urheilupuiston yläkentällä sarjanousija Raisio West Coast Phoenixin, jonka kanssa se mitteli kahdesti divarikaudella toissakesänä. WCP on panostanut selvästi enemmän heittopeleihin kuin pallon kuljettamiseen maata pitkin. Kaikkiaan 99 yrityksestä 64 on ollut heittopelejä. Heitoista 20 on onnistunut eli onnistumisprosentti on 31,3 %. Noilla 20 yrityksellä Phoenix on kerännyt kaikki etenemänsä 222 jaardia, sillä juoksupelit ovat yhdeksän jaardia miinuksella. Runsas heittäminen tuottaa myös välillä syötönkatkoja ja niitä raisiolaisilla on neljä, mikä on eniten liigassa. Suhteessa heittomäärään se ei kuitenkaan ole paljon, sillä vähiten heittäneellä Wolverinesilla niitä oli kolme. Eniten jaardeja pelinrakentaja Ronja Sulinin heitoista ovat keränneet Tiia Jansen ja Veronika Heino. 

Maanantaina tullaan todennäköisesti näkemään näiltä joukkueilta hyvin pitkälti samanlaista peliä kuin tähänkin asti. Trojans pyrkii juoksujen ja heittojen yhdistelmällä pitämään Phoenixin puolustuksen varpaillaan. Tavoitteena on, että Laura Pulkkisen ja Lea Kaszasin juoksuvoima pakottaa lataamaan väkeä keskelle ja lähelle linjaa, mikä taas jättäisi kovatasoiselle laitahyökkääjäkaartille tilaa temmeltää. Jos heittopeli tuottaa tulosta, on puolustusta pakko levittää, mikä taas helpottaa juoksupelien onnistumista. 

WCP:n syömähammas on vahva heittopeli ja vaikka kaikki vastustajat tietävät sitä odottaa, silti Ronja Sulinin heitot ovat löytäneet tiensä laitahyökkääjien näppeihin. Trojansin takakenttä onkin paljon vartijana, mutta myös puolustuksen linjan pitää antaa painetta pelinrakentajalle, sillä Sulin on peloton heittäjä, joka jaksaa kärsivällisesti odottaa avautuvia heittoikkunoita.

Trojansin Kirsti Nirhamo on liukasliikkeinen laitahyökkääjä, joka jättää vastustajat seuraamaan loittonevia kengänpohjia, mikäli tarkkaavaisuus herpaantuu hetkeksikään.

Mitä tahansa voi vielä tapahtua

Koska urheiluun kuuluu olennaisesti spekuloiminen, esitetään nyt kaikki mahdolliset viimeisen kierroksen skenaariot.  Aluksi helpoin vaihtoehto.

Mikäli Wolverines voittaa Saintsin ja Trojans voittaa WCP:n, Wolverines on ykkönen, Trojans sijoittuu toiseksi, Saints kolmanneksi ja WCP neljänneksi. Kaikkien sijoitus selviää puhtaasti sarjapisteillä. Välierissä Wolverines–WCP ja Trojans–Saints.

Lisätään hieman vaikeusastetta.

Jos Saints yllättää Wolverinesin ja WCP voittaa Trojansin, ovat Saints ja Wolverines tasapisteissä ja keskinäisen ottelun perusteella Saints ottaa runkosarjan voiton ja Wolverines sijoittuu toiseksi. WCP vie kolmannen sijan Trojansilta niin ikään keskinäisen ottelun perusteella, mutta samalla toki Trojans välttyy kohtaamasta Wolverinesin välierässä. Välieräparit samat kuin edellä, mutta Saints pelaa kotona.

Vieläkin monimutkaisempia skenaarioita on luvassa.

Wolverinesin voittaessa Saintsin ja Trojansin hävitessä WCP:lle, Wolverines olisi ykkönen, mutta kolme muuta joukkuetta olisivat kaikki kahdessa sarjapisteessä ja keskinäiset voitot menevät ristiin. Myös joukkueiden voittamien vastustajien voittoprosentti on kaikilla sama, ja otteluohjelman vahvuus. Tässä skenaariossa onkin pakko turvautua viimeiseen kriteeriin joka on vierasvoittojen määrä. Koska Trojans ei ole ottanut vierasvoittoja ja kahdella muulla on niitä kummallakin yksi, Trojans putoaisi neljänneksi, ja Saintsin ja WCP:n sijoituksen ratkaisisi näiden keskinäinen ottelu eli Saints olisi toinen ja WCP kolmas. Välierinä silloin Wolverines–Trojans ja Saints-WCP.

Käsittelemättä on vielä yksi vaihtoehto. Jos Saints voittaa Wolverinesin ja Trojans voittaa WCP:n on kolme joukkuetta neljässä sarjapisteessä. Keskinäiset voitot menevät jälleen ristiin, samoin kaksi seuraavaakin kriteeriä eli tässäkin on pakko turvautua vierasvoittojen määrään. Silloin pisimmän korren vetää jälleen Saints, jolla on vierasvoitto Raisiosta, kun taas sekä Wolverines että Trojans ovat ottaneet voittonsa kotikentällä. Saints ottaa ykköstilan, keskinäisen ottelun perusteella Wolverines on toinen, Trojans kolmas ja WCP neljäs. Välieräotteluissa Saints–WCP ja Wolverines–Trojans.

Jokainen voi tykönään miettiä näiden skenaarioiden todennäköisyyksiä, ja puolet näistä vaihtoehdoista putoaa pois noin kello 15 paikkeilla lauantaina, kun Saintsin ja Wolverinesin välisen ottelun lopputulos on selvillä. Pääasia on kuitenkin se, että maanantai-iltana saadaan yläkentälle hyvä tunnelma ja molempien joukkueiden kannattajat paikalle. Ottelu alkaa siis kello 18.00.

Scroll to top