Trojans Women hakee voittoputkelle jatkoa, Wolverines revanssia

Julkaistu: 29.7.2021

Tulevana sunnuntaina, 1.8., Trojans Women kohtaa Helsinki Wolverinesin, jonka se voitti kauden avausottelussa, ja josta myös käynnistyi Trojansin nyt kolmen ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki. Kello 13.00 alkavassa ottelussa nähdään mitkä ovat joukkueiden voimasuhteet nyt, kun kumpikin on saanut koneensa käymään kaikilla sylintereillä.

Molemmat joukkueet tulevat otteluun allaan voitettu kamppailu. Trojans peittosi liigan kärkikamppailussa Mikkeli Bouncersin 33–6 ja Wolverines otti kauden ensimmäisen voittonsa Raisio West Coast Phoenixin kustannuksella lukemin 28–8.

Wolverinesia motivoi avausottelussa koettu suurinumeroinen 0–58 tappio, joka tuli varmasti helsinkiläisille itselleenkin yllätyksenä. Moninkertainen Suomen mestari haluaa taatusti osoittaa olevansa noita lukemia parempi joukkue. Trojans taas on saanut hyvän boostin itsevarmuudelleen voittamalla jo kertaalleen liigan kaikki vastustajansa, ja vieläpä varsin selvin numeroin. Siinä piilee kuitenkin myös oma vaaransa, sillä helpon voiton ennakoiminen on rasvattu tanko kadotukseen.

Ahmat parantavat juoksuaan

Wolverines sai vihdoin Phoenixia vastaan alkukaudella takkuilleen juoksuhyökkäyksensä vauhtiin, kun keskushyökkääjä Mari Jääskelä juoksi ottelussa kolme maalia ja joukkue eteni palloa kantamalla kaikkiaan 285 jaardia. Trojansia vastaan jaardeja kertyi vaatimattomat 31 jaardia, joten parannettavaa on rutkasti. Jääskelän kanssa pallonkantoja on jakanut jokaiselle lajia seuraavalle tuttu Tytti Kuusinen.

Wolverinesin heittopeli ei ole antanut aihetta sombrerojen ilmaan heittelemiselle. Kolmessa ottelussa jaardeja on saatu kasaan vain 91 jaardia eli keskimäärin noin 30 jaardia ottelua kohden. Heittojen onnistumisprosentti on kuitenkin ollut sarjan toiseksi paras, 35,9 %, yksittäisillä heitoilla on vain edetty kovin vähän, keskimäärin 4 jaardia. Pelinrakentajana on pääasiassa toimineen Pia Kososen heitot ovat jakautuneet useamman vastaanottajan kesken. Kuten etenemisten keskiarvokin kavaltaa, heitot ovat olleet lyhyitä ja ne ovat usein suuntautuneet laitahyökkääjien sijaan keskushyökkääjälle heti linjan tuntumassa.

Helsinkiläisten puolustusta vastaan on edetty juoksemalla 435 ja heittämällä 372 jaardia. Wolverinesia vastaan edettyjen heitojaardien määrä on suurin kaikista liigan joukkueista ja juoksemallakin helsinkiläisiä vastaan on edetty toiseksi eniten, joten puolustuksen tiivistäminen on varmasti prioriteeteissa korkealla. Joukkueen ahkerimmat taklaajat ovat olleet Tiina Möttönen 20 ja Jenna Hautamäki 15,5 taklauksellaan.

Trojansin iskukyky tuli testattua kovaksi

Trojansin puolustus on ollut koko kauden hämmentävän kova, sitä vastaan on edetty alle 100 jaardia per ottelu. Vasta viime sunnuntaina se joutui ensimmäistä kertaa kovempaan paikkaan, kun mikkeliläisten juoksuhyökkäys pääsi ajoittain tunkeutumaan linjasta läpi tavalla, johon muut eivät ole pystyneet. Vaikka Trojansin puolustus pystyi pitämään vastustajan pisteet yhdessä maalisuorituksessa, toimi Bouncers erinomaisena indikaattorina valmennukselle siitä, mitä osa-alueita pitää vielä parantaa. En tiedä millaisen parviälyn valmennus on onnistunut luomaan Trojansin puolustuksen pelaajien välille, mutta joukkue on pysynyt tiukasti kompissa kuin hyvin treenannut bändi. Pallonkantajan kimppuun on käyty nopeasti ja kun yksi on saanut otteen, muut tulevat kuin parvi piraijoja samoille apajille.

Myös hyökkäys sai muistutuksen Bouncers-ottelussa siitä, että kaikki ei aina kulje kuin kiskoilla. Mikkeliläiset saivat pidettyä Trojansin juoksujaardit aiempiin otteluihin verrattuna minimaalisina, mutta monipuolisen pelivalikoimansa sekä Laura Pulkkisen upeiden lentopotkujen myötä saatujen hyvien kenttäasemien  ansiosta turkulaisjoukkue pääsi tekemään pisteitä kustannustehokkaasti. Trojans eteni ottelussa vain 201 jaardia, mutta teki 33 pistettä eli yhtä maalia kohden joukkueen tarvitsi edetä vain noin 40 jaardia.

Juoksupeleissä Trojansin tehot lepäävät kaksikon Laura Pulkkinen–Lea Kaszas hartioilla. Eri tyyppiset keskushyökkääjät täydentävät hyvin toisiaan ja kumpikin on vieraillut useaan otteeseen vastustajien maalialueilla. Heittopeleissä liigan tarkimman pelinrakentajan, Jonna Hakkaraisen heittoja ovat kopanneet Janna-Jemina Seiles, Suvi Partanen ja Sari Kuosmanen. Seiles on erikoistunut pitkien kuvioiden juoksemiseen ja luo vastustajille jatkuvan isojen pelien uhkan, kun touchdown voi piileskellä minkä tahansa yrityksen sisällä.

Kolme pelattua ottelua on tilastollisesti vielä varsin vaatimaton lähdemateriaali, mutta vertailemalla eri joukkueiden samoja vastustajia vastaan pelattuja pelejä, voi voidaan päästä ehkä lottoarvontakonetta aavistuksen verran ennustettavempiin analyyseihin. Jos pitäisi sanoa – ja koska kyseessa on otteluennakko, niin pitää – vaikuttaa siltä, että Wolverines olisi saamassa peliään parempaan kuosiin. Kun siihen lisää kestomenestyjän revanssinhalun, Trojansin yllätysmomentin puuttumisen ja Wolverinesin valmennuksen Trojansin pelien dissektion, avausottelun kaltainen selkäsauna ei siis ole kovin todennäköinen. Luvassa on siis tasaisempi kamppailu sarjapisteistä, joten kaikki kannustus on toivottavaa. Tervetuloa Turun urheilupuiston yläkentälle sunnuntaina kello 13.00 alkaen.

Scroll to top