Trojans Women ja Saints lauantain kärkikamppailussa

Julkaistu: 5.7.2024

Turun urheilupuiston yläkentällä nähdään lauantaina Naisten Vaahteraliigan ehdoton huippuottelu, kun Trojans saa vastaansa liigan kärkipaikkaa pitävän Tampere Saintsin kello 14.00 alkaen.

Lauantaina turkulaisyleisöä hemmotellaan Naisten Vaahteraliigan kärkikamppailulla, jossa vastakkain ovat sarjaa johtava Tampere Saints ja sarjakakkonen, kolminkertainen Suomen mestari, Turku Trojans. Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli jenkkifutistrilleri parhaasta päästä. Saint karkasi suurimmillaan jo 22 pisteen johtoon, mutta Trojans kuroi eron lähes umpeen. Lopulta voitto kirjattiin tamperelaisille 36–29. Paljon pistesuorituksia ja jännitystä loppuun asti.

Kumpikin joukkue pelasi viikko sitten tiukat matsit, kun Trojans päihitti vieraskentällä Helsinki Wolverinesin 28–20 ja Saints kävi Oulussa hakemassa tiukassa olleet kaksi pistettä Northern Lightsilta luvuin 26–22. Saintsin kamppailu oli äärimmäisen tasainen, sillä pisteiden lisäksi myös sekä tamperelaisten että oululaisten ottelussa etenemät jaardit olivat yhden jaardin erolla samat, 235–234.

Myös Trojansin viime viikonlopun ottelu oli tiukka. Tavoilleen turhankin uskollisena Trojans päästi Wolverinesin 14–0 johtoon, ennen kuin alkoi itse pelata tosissaan. Lopulta turkulaiset nousivat Wolverinesin kanssa tasoihin ja ohi. Tässäkin ottelussa edetyt jaardit olivat liki samat, mutta niiden hankkimistavat olivat toistensa peilikuvat – Trojans heitti ja Wolverines juoksi.

Vilkaisu tilastoihin

Trojans on useana vuotena peräkkäin tunnettu tasapainoisesta hyökkäyksestään, joka juoksee ja heittää lähes yhtä paljon ja niin on tänäkin vuonna. Pelatuista yrityksistä on juoksupelejä ollut 132 ja heittopelejä 133. Edetyissä jaardeissa heitoilla on edetty ottelua kohden keskimäärin 176 jaardia ja juoksuilla 93 jaardia. Trojansin heittopeli on aivan omassa luokassaan, sillä toiseksi eniten heitoilla jaardeja nettoava joukkue, Saints, on saalistanut niitä keskimäärin 73 jaardia per ottelu.

Trojansin puolustus on tehokkainta heittoja vastaan. Muut joukkueet eivät kovin paljon palloa ilmaan laita, mutta kun laittavat, Trojans on pitänyt huolen että jaardeja on tarjolla minimaalisen vähän, vain 53 jaardissa per ottelu. Juoksuja vastaan puolustettaessa Trojans on liigan kolmonen sallien vastustajille keskimäärin 209 jaardia ottelua kohden. Yrityskohtainen keskiarvo, 7,9 jaardia, on hiukan huolestuttava, koska vastaan tulee liigan paras juoksujoukkue.

Tampere Saints on liigan tilastoissa tosiaan ykkösenä juosten edetyissä jaardeissa 267 jaardia per ottelu. useassa kategoriassa. Ykkönen se on monessa muussakin kategoriassa, kuten tehdyissä pisteissä, vähiten vastustajille annetuissa pisteissä ja hyökkäyksen etenemisen kokonaistilastossa. Voidaan siis sanoa, että Saints johtaa liigaa aivan ansaitusti. Trojansin kannalta tärkeässä tilastossa, heittopuolustuksessa, Saints on kakkosena heti Trojansin jälkeen.

Hahmoja valokeilassa

Saintsin vahvan juoksuhyökkäyksen keskiössä ovat keskushyökkääjä Miina Laukkanen ja pelinrakentaja Emilia Räty. Kun katse lukittuu aloituslinjassa heihin, mahdollisuudet ovat suuret, että jompikumpi heistä kantaa palloa vastustajan maalinjan suuntaan. Heittopeleissä varmakätinen ja nopea Lotta Ahonen on Rädyn suosikkikohde, yleensä syvällä takakentällä. Puolustuksessa jälleen Miina Laukkanen sekä raisiolaislähtöinen Aino Joro ovat kärkkäästi vastustajan pallonkantajan kraiveleissa kiinni.

Trojansin juoksupeleissä Laura Pulkkinen ja Matilda Berndtsson on parivaljakko, joka juoksee ja blokkaa jomminkummin päin. Myös pelinrakentaja Lea Kaszas on tunnettu yllättävistä sprinteistään ja nopeista jaloistaan. Kaszasin heittojen kohteita on useita, joista tässä mainittakoon yleisimmät. Pitkissä heitoissa Tiia Jansen poimii pallon käsittämättömällä varmuudella hankalissakin tilanteissa ja Suvi Partanen on keskipitkien, laitoihin tai usein myös slot-alueelle suuntautuvien heittojen spesialisti. Tämän kauden komeetta on ollut Sunelle Coetzee, jolla on juoksu- ja rugby-taustaa eli nopeat jalat ja kova iskunkestävyys.

Puolustuksessa taklaukset ovat jakautuneet aika tasaisesti, joten katsottaessa huomionkin voi jakaa usean pelaajan kesken. Jos jotain nimiä pitää mainita, niin linjassa Veera Anttila ja Kia Kavander ovat keränneet taklauksia reippaasti. 

Trojans–Saints siis Turun urheilupuiston yläkentällä lauantaina 6.7. kello 14.00.

Scroll to top