Trojans Women otti avausvoiton Saintsista

Julkaistu: 25.7.2020

Tampere Saints aloitti pirteästi, ja kun Trojans hermoili ensimmäisellä neljänneksellä vieraat ehtivät ensimmäisenä maalintekoon. Kuitenkin mitä pidemmälle ottelu eteni, Trojansin materiaaliylivoima alkoi näkyä ja toinen puolisko oli jo pelkkää kotijoukkueen näytöstä. Turun urheilupuiston yläkentän ennätysyleisö naisten otteluissa näki runsasmaalisen kamppailun, jonka Trojans vei nimiinsä 41–6 (13–6).

Tampere Saints aloitti ottelun tehokkaasti ja onnistui omilla hyökkäysvuoroillaan etenemään varsin mallikkaasti pelinrakentaja Emilia Rädyn johdolla. Trojanskin eteni hyvin, mutta runsaat virheet mitätöivät useita pitkiä pelejä ja veivät joukkuetta taaksepäin. Kiinnipitoja, joista napsahtaa aina 10 jaardia miinusta, oli tyypilliseen ensimmäisen ottelun tapaan molemmilla joukkueilla paljon. 

Vierasjoukkue onnistui ensimmäisenä maalinteossa saatuaan ensin pallon Trojansilta Petra Pölkin nappaamasta syötönkatkosta. Hetkeä myöhemmin Emilia Räty löysi Trojansin maalialueen vasemmasta kulmasta Lotta Ahosen, joka vei Saintsin 6–0 johtoon. Lisäpistepotkun blokkasi tyylikkäästi Trojansin Oona Tuomi, joten tamperelaiset joutuivat tyytymään kuuden pisteen johtoasemaan. 

Peli aaltoili koko ensimmäisen neljänneksen puolelle ja toiselle, eikä Trojans vielä saanut aikaan ehjää hyökkäysvuoroa. Puolustus kuitenkin onnistui pitämään vastustajan poissa pisteidentekopaikoilta, eikä tulostaululle näppäilty uusia numeroita. 

Trojansin kipsi alkaa murentua

Toisella neljänneksellä Trojansin lievä ylilataus alkoi helpottaa ja joukkue sai peliään sellaiseen kuosiin kuin oli lupa odottaa. Pelinrakentaja Jonna Hakkarainen pommitti pitkillä heitoilla Kirsti Nirhamoa ja juoksupeleissä Laura Pulkkinen ja Lea Kaszas raatelivat Saintsin puolustusta. Tasoitus syntyi, kun Hakkarainen sijoitti terävän harppuunaheiton maalialueen keskelle Janna-Jemina Seilekselle. Laura Pulkkinen toi Turkuun mukanaan Kuopiosta paitsi kovat juoksutehot, myös potkupelit, ja ensimmäistä kertaa vuosiin Turussa nähtiin lisäpistepotku, joka myös solahti haarukasta läpi. Tilanne 7–6.

Janna-Jemina Seiles viihtyi tamperelaisten mielestä liiankin hyvin Saintsin maalialueella.

Vaakakuppi alkoi kallistua kotijoukkueen puolelle, kun Trojansin puolustus pääsi kerta toisensa jälkeen kiinni Saintsin hyökkääjiin jo linjassa antaen omalle hyökkäykselle tilaisuuksia lisätä johtoa. Niin tapahtuikin pian, mutta ei ehkä aivan suunnitelman mukaisesti. Jonna Hakkarainen sai pallon shotgun-muodostelmasta ja pudottautui vielä pari askelta etsiäkseen vapaata laitahyökkääjää, mutta joutui pian toteamaan, että peli on hajoamassa käsiin. Hän otti omat jalat alleen ja löysi kentän vasemmasta reunasta käytävän, jota pitkin saattoi lasketella maalialueelle asti. Kokeneen pelaajan kylmähermoinen ratkaisu kasvatti Trojansin johdon lukemiin 13–6. Lisäpistepotkun aloitussyöttö jäi karvan verran matalaksi ja pallonpitelijänä toiminut Hakkarainen joutui asettelemaan palloa sen verran hätäisesti, ettei Pulkkisen osuma palloon ollut optimaalinen ja potku jäi Aku Ankan Taskukirjan paksuuden verran liian matalaksi. Tauolle mentiin siis lukemissa 13–6.

Laura Pulkkisen ja Jonna Hakkaraisen määrätietoiset ilmeet eivät tiedä hyvää vastustajan puolustukselle.

Saints ei pysy mukana Trojansin kyydissä

Saints esiintyi ensimmäisellä puoliskolla ennakkoluulottomasti, mutta toisella puoliskolla alkoi joukkueiden tasoero näkyä. Janna-Jemina Seiles teki päivän toisen maalinsa Hakkaraisen heitosta ja jyrkensi Saintsin alamäkeä. Lisäpistepotkun tykitti Pulkkinen haarukkaan. Taululle sommiteltiin lukemiksi 20–6.

Lisää kylmää vettä oli tamperelaisille tulossa, kun Lea Kaszas pääsi vihdoin juoksemaan ilman, että keltaiset liput olisivat täplittäneet yläkentän tekonurmea. Lea päätti lenkkinsä Saintsin maalialueelle ja edessä blokkaajana toiminut Laura Pulkkinen pääsi jälleen esittelemään potkuvarmuuttaan Kaszasin tekemään maaliin. Lukemat 27–6 alkoivat jo antaa hätäisimmille viitteitä siitä, miten ottelun lopun käsikirjoitus tulisi menemään. 

Viimeisellä neljänneksellä Saints kuitenkin piristyi ja sai rakennettua pitkän hyökkäysvuoron, joka eteni aivan Trojansin maalialueen kuvitteellisille porteille. Juuri, kun näytti siltä, että Saintsinkin sarakkeeseen piirtyisi kohta uusia numeroita, Lea Kaszas veti niiltä kuvitelmilta maton alta katkaisemalla Emilia Rädyn heiton ja juoksemalla koko kentän läpi toiseen päätyyn. Kuusi pistettä Trojansille ja Pulkkisen potkulla vielä yksi lisää. Viimeistään nyt, tilanteessa 34–6 oli optimistisimmankin tamperelaisen myönnettävä, että kotimatkalle ei pisteitä saada mukaan. 

”Tonneppäi!” viittilöi Kirsti Nirhamo, mutta Lea Kaszas ei tarvitse reittiohjeita Saintsin maalialueelle. Se on jo käynyt tutuksi.

Yrityksen puutteesta ei Saintsia voi syyttää, sillä vielä kerran tamperelaiset pääsivät yrittämään numeroiden kaunistelua, mutta tämäkin päättyi syötönkatkoon, jonka tällä kertaa nappasi koko ottelun hyvin pelannut Oona Tuomi. Loppunumerot viimeisteli Lea Kaszas päivän kolmannella maalillaan pitkän juoksun päätteeksi ja sen aivan viimeisen pisteen potkaisi haarukkaan jälleen Laura Pulkkinen. Lopputulos 41–6.

Ottelun yhteenveto

Kauden ensimmäinen ottelu oli odotetusti aluksi virheiden sävyttämää, mutta yllättävän nopeasti joukkueet saivat hermonsa kuriin. Etenkin Trojansin peli koheni selvästi, kun joukkue lakkasi hätäilemästä. Ajoitukset alkoivat napsahtaa kohdalleen ja tulosta syntyi. Puolustuksesta pitää mainita erityisesti Essi Saastamoinen, jonka näyttävät ja jykevät taklaukset sytyttivät sekä yleisön että pelikaverit. Essi valittiinkin ottelun parhaaksi pelaajaksi Trojansista. Laura Pulkkinen oli joka kerta pallon kanssa vaarallinen ja yhdessä Lea Kaszasin kanssa he muodostavat pelottavan kaksikon.

Essi Saastamoinen huomaa, että pallo on liikkumassa aivan väärään suuntaan ja päättää laittaa menolle stopin. Hilkka Rahkonen #34 varmistaa, että uudet reittiohjeet menevät perille.

Päävalmentaja Pauli Ojanen oli syystä tyytyväinen joukkueensa suoritukseen, vaikka tyypilliseen tapaansa löysi myös parannettavaa. ”Kauden ekasta pelistä 24 minuuttia harjoiteltiin ja toinen 24 minuuttia alettiin sitten jo pelata”, summasi Ojanen avausottelun ja arveli latautumisen menneen kauden alkua odotellessa jo hiukan yli. ”Tuli virheitä, tuli ohitaklauksia ja pallot putoili käsistä, kun kädet tärisivät ja oltiin hiukan liian innoissaan”, Ojanen analysoi. ”Toiselle puoliskolle lähdettäessä sovittiin, että rauhoitutaan ja ruvetaan pelaamaan sitä peliä, jota osaamme ja tuo oli nyt sitä, mitä me osaamme”. 

Emilia Räty valmiina linkoamaan ilmatäytteisen projektiilin troposfääriin.

”Saimme toimimaan paljon uusia asioita, joita olemme talven aikana koettaneet ajaa sisään, mutta paljon on vielä säästössäkin. Lopussa saimme vielä hyvin kierrätettyä pelaajia ja uudetkin pelaajat saivat mukavasti peliaikaa ja onnistumisia. Kaikki muualta tulleet pelaajat ovat hyvin joukkueessa sisällä ja tuovat tärkeitä elementtejä sekä puolustukseen että hyökkäykseen”, Ojanen niittasi kokoon ensimmäisen ottelun hyvät puolet.

Trojansin kausi jatkuu viikon päästä lauantaina vierasottelulla Helsingissä, jossa vastaan tulee hallitseva mestari Wolverines, joka aloitti kautensa voitolla Raisio West Coast Phoenixista numeroin 37–0.

Seuraava kotiottelu pelataan maanantaina 17.8. kello 18.00. Silloin kyseessä kuuma paikalliskamppailu Raisio West Coast Phoenixia vastaan.

Scroll to top