Trojans Women päättää runkosarjansa Oulussa

Julkaistu: 13.7.2023

Naisten Vaahteraliigan voiton jo varmistanut Trojans Women pelaa runkosarjan viimeisen ottelunsa  Oulussa, jossa se kohtaa sarjassa neljäntenä olevan Northern Lightsin.

Trojans Women varmisti välierien kotiedun jo voitettuaan Helsinki Wolverinesin pari viikkoa sitten ja viime viikonlopun jännittävässä kamppailussa Tampere Saintsia vastaan panoksena oli koko runkosarjan voitto. Viimeiseen otteluun ei sarjataulukkoon vaikuttavaa panosta siis jää, mutta tappioton runkosarja on arvo sinänsä. 

Panokseton ottelu on aina hiukan ongelmallinen tilanne, etenkin amerikkalaisessa jalkapallossa, johon ei lainkaan sovi minkäänlainen puolivaloilla pelaaminen. Lajissa on pakko olla sataprosenttisesti hereillä ja pelata tilanteet loppuun asti. Kaikki muu on suoranaista veren kaivamista nenästä, sillä loukkaantumisiin johtavat tilanteet johtuvat usein keskittymiskyvyn puutteesta ja tilanteeseen sopimattomista pelinopeuksista. 

Toinen syy pelata täysillä voitosta on, että siten joukkue voi säilyttää voittavan identiteetin lähdettäessä ratkaisevaan välierään. Lepsuilu on siis monessakin mielessä rasvattu tanko kadotukseen.

Northern Lights kovassa kyydissä

Northern Lights nousi tämän kauden alussa taas Naisten Vaahteraliigaan pitkän tauon jälkeen ja vaikka joukkue I divisoonassa teki kovaa tulosta, on korkein sarjataso osoittautunut ehkä odotettuakin kovemmaksi. Voittotiliään oululaiset eivät vielä ole saanut avattua, vaikka monessa ottelussa joukkueen vahva valintapeleihin pitkälti perustuva juoksupeli onkin hetkittäin toiminut erittäinkin mainiosti. Heittopelin täydellinen puuttuminen on kuitenkin ollut oululaisten akilleen kantapää. Se suurin yksittäinen syy sille, ettei Northern Ligths ole liigassa keräämään voittoja.

Trojans lähti kauteen monella tavalla muuttuneena siitä joukkueesta, joka oli kahtena edellisenä kautena voittanut mestaruuden. Valmennus vaihtui lähes kokonaan ja keskeisin hyökkäyksen pelaaja, pelinrakentaja vaihtui. Nämä muutokset Trojans kuitenkin onnistui hanskaamaan ongelmitta, eikä joukkueen suoritustaso laskenut viime vuodesta. 

Joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyi Trojansin voittoon 48–28. Trojans johti ottelua parhaimmillaan jo 48–7, mutta nosti kaasua hiukan liian aikaisin päästäen oululaiset uudestaan mukaan peliin. Northern Lights tehtaili kolme perättäistä maalialisäpisteineen kaunistellen numeroita oleellisesti. Itse asiassa nuo Trojansia vastaan tehdyt 28 pistettä ovat yli puolet joukkueen koko kauden aikana kerämistä pisteistä.

Juoksu on Oulun leipälaji

Northern Lightsin hyökkäys perustuu lähes kokonaan juoksupeleihin. Kaikista pelatuista yrityksistä 89,4 % on ollut juoksupelejä ja heittoa on kokeiltu vain 10,6 % peleistä. Onnistuneita heittoja koko kaudella vain kaksi ja niillä on edetty 20 jaardia. Trojans taas edustaa liigan toista ääripäätä. Juoksu- ja heittopelien suhde on 56,8 % juoksuja, 43,2 % heittoja. 

Oululaisen perinteen mukaisesti juoksut koostuvat vahvasti pelinrakentajan valintapeleistä, joissa QB Nea Törmänen lähtee pallon kanssa kiertämään linjaa ja joko pitää pallon itse tai antaa sen edellä kulkevalle keskushyökkääjälle. Konsepti on toimiva silloin, kun se yllättää, mutta oululaiset ovat hiukan ryöstökalastaneet näillä vesillä. Kun vastustaja tietää, mitä on tulossa, on option-peleihinkin toimivat lääkkeet. Törmänen onkin kernnyt koko liigassa eniten jaardeja, kaikkiaan 400. Northern Lightsin seuraavaksi paras etenijä, Satu Laamanen, on kantanut palloa 180 jaardia. Oululaisten puolustus on ollut vaikeuksissa niin heittoja kuin juoksujakin vastaan sallien vastustajien edetä keskimäärin 393,8 jaardia per ottelu.

Ottelun ennakkosuosikista ei siis ole epäilystä, mutta pelit pelataan aina kentällä, eikä paperilla.

Ottelu perinteisellä Castrenin kentällä Oulussa pelataan 15.7. lauantaina kello 13.00 alkaen. 

Scroll to top