Trojans Women vei paikallisderbyn ja varmisti finaalipaikan

Julkaistu: 15.8.2021


Ottelun ensimmäisellä puoliskolla vielä hyvin pelissä mukana ollut Raisio West Coast Phoenix joutui tunnustamaan Trojansin paremmaksi. Kotikentällään pelannut Trojans vei paikalliskamppailun nimiinsä 28–0 ja varmisti samalla runkosarjan voiton ja finaalipaikan, kun Mikkeli Bouncers hävisi Helsinki Wolverinesille 6–27.

Trojans ja Phoenix ovat kohdanneet nyt kuudesti ja paikallisotteluissa on alusta alkaen ollut hyvä säpinä niin kentällä kuin katsomossakin. Vaikka vastakkain olivat liigan ensimmäinen ja viimeinen joukkue, ottelu pysyi tasaisena lähes koko ensimmäisen puoliskon. Trojansilla oli ottelussa aika paljonkin panosta,  mutta ottelun alun perusteella vaikutti hiukan siltä, että pelaajat eivät välttämättä olleet tiedostaneet sitä tai vaihtoehtoisesti kahden ensimmäisen neljänneksen takeltelu saattoi johtua siitäkin, että asia oli liiankin hyvin tiedossa. Trojansilla oli mahdollisuus voitolla varmistaa jo runkosarjan voitto sekä loppuottelupaikka, mikäli lauantain toisessa ottelussa Wolverines onnistuisi voittamaan alkukauden yllättäjän Mikkeli Bouncersin, niin kuin sitten kävikin.

Minttu-Miina Harjula sai lauantaina paljon kavereita, jotka pyrkivät välillä vähän turhankin lähelle.

Puolustukset tarkkoina

Ottelu alkoi West Coast Phoenixin hyökkäysvuorolla, joka hyvän alun jälkeen katkesi rähmäykseen Minttu-Miina Harjulan pudotettua pallon melkein heti sen saatuaan. Trojansin Hilkka Rahkonen oli valppaana ja ehti ensimmäisenä nahkasoikion kimppuun. Trojansin hyökkäys pääsi omalla ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan lupaavasti jo noin 10 jaardin päähän Raision maalialueesta, kun kiinnipitorangaistus vei joukkuetta vastaavasti 10 jaardia taaksepäin. Lopulta kotijoukkueen oli turvauduttava kenttäpotkumaalin yrittämiseen ja Laura Pulkkisen potku olikin onnistuneen näköinen. Uskallan väittää, että suurin osa paikalla olleista kuvitteli potkun onnistuneen, mutta suoraan tolpan alla vahdissa olleen tuomarin mukaan pallo ohitti vasemmanpuoleisen pystypuun vain noin 20 senttiä väärältä puolelta. Tämän jälkeen seurasi jakso, jonka aikana kummankin hyökkäykset kävivät vuorollaan iskemässä päätään vastustajan puolustuksen muuriin. Ensimmäinen neljännes päättyi ilman pistesuorituksia. 

Trojansin puolustus pyrkii sinnikkäästi esittelemään raisiolaisille vierailleen yläkenttää myös lähietäisyydeltä ja horisontaalissa tasossa.

Toisen neljänneksen alussa ottelu pysyi vielä tasaisena, mutta Trojans alkoi saada jo hiukan säröjä raisiolaisten puolustukseen. Yläkentän tulostaulu lopetti yhteistyön, eikä peliajan kulumisesta ole selkeää kuvaa, mutta noin neljänneksen puolivälissä Trojans sai masinoitua pitkän hyökkäysvuoron, jolla se pääsi jo viiden jaardin päähän ensimmäisistä pisteistä. Jälleen kiinnipitorangaistus toi kotijoukkuetta taaksepäin, mutta se vain avasi mahdollisuuksien horisonttia  Trojansin päävalmentaja Pauli Ojaselle, kun koko vastustajan puolustus ei ollutkaan enää pakkautuneena viiden jaardin syvyiselle kaistaleelle. Pelinrakentaja Jonna Hakkarainen löysi tarkasti suunnatulla heitollaan kentän keskeltä, aivan maalialueen rajalta Sari Kuosmasen, joka poimi heiton Phoenix-puolustajien välistä ja heittäytyi maalilinjan yli. Laura Pulkkinen sijoitti lisäpistepotkun epäröimättä haarukkaan ja Trojans siirtyi 7–0 johtoon. 

Päivän hahmo oli Sari Kuosmanen kahdella maalillaan.

Puoliajan jo häämöttäessä Raision Aino Joro katkaisi Hakkaraisen heiton ja antoi vieraille vielä mahdollisuuden kuitata Trojansin johtoasema. Tehtävä kariutui kuitenkin Phoenixin hyökkäyksen ottamaan 15 jaardin rangaistukseen syötön vastaanoton häirinnästä. Tauolle poistuttiin 7–0 tilanteessa. 

Trojans heittämällä karkuun

Kolmannen neljänneksen alkaessa yläkentän tulostaulu oli saatu elvytettyä henkiin. Peli aaltoili tasaisena neljänneksen puoliväliin, mutta sitten rävähti. Trojans oli edennyt Raision 30 jaardin tuntumaan, kun Hakkarainen linkosi pallon korkeassa kaaressa maalialuetta lähestyvälle Sari Kuosmaselle. Varmakätinen Kuosmanen liimasi pallon ja harppoi puuttuvat jaardit kenenkään estelemättä. Lisäpistepotkussa Pulkkinen ei erehtynyt ja kotijoukkue siirtyi 14–0 johtoon. 

Suvi Partanen pyrkii irtautumaan hiukan innokkaista faneistaan. NImmareita jaetaan vasta ottelun jälkeen.

Phoenix koetti laittaa isompaa vaihdetta silmään, sillä neljännes lähestyi loppuaan ja vastustajan kahden touchdownin ero pitäisi saada kurottua umpeen. Hyvin alkanut eteneminen katkesi kuitenkin epäonnistuneeseen aloitussyöttöön ja Trojans sai pallon hyvässä kenttäasemassa. Kotijoukkue ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan Hakkarainen merkkautti päivän kolmannen heittomaalin, kun hänen heittonsa tavoitti tällä kertaa Suvi Partasen aivan maalilinjalta.  Pulkkisen kengästä lähti vielä yksi lisäpiste ja tulostaulu vilkkui tilannetta 21–0.

Phoenix ei saa kirivaihdetta päälle

West Coast Phoenix ei lamaantunut, vaan kävi päälle entistä kovemmin, ja saikin palloa liikkumaan yläkentän nurmella mallikkaasti. Neljänneksen vaihduttua Raisio oli menossa kovaa vauhtia ensimmäisiin tällä kaudella Trojansia vastaan tehtäviin pisteisiin. Liigan syötönkatkokomeetta Olga Wasenius oli kuitenkin asiasta väkevästi eri mieltä ja laittoi pisteen Phoenixin etenemiselle poimimalla pelinrakentaja Ronja Sulinin heiton noin viiden jaardin päästä turkulaisten maalilinjasta. Syötönkatko oli Waseniukselle jo kauden neljäs. 

Ronja Sulin zoomailee horisontista kohdetta, jolle voisi toimittaa vaikka nyt tällaisen soikionmuotoisen pallon.

Kun ottelua oli jäljellä noin kahdeksan minuuttia Lea Kaszas siirtyi pelinrakentajaksi ja pitkälti omilla juoksuillaan suoraan aloitussyötöstä kulutti pelikelloa pois. Välillä nähtiin option-pelejä ja muutama komea heittokin. Maalialue lähestyi vääjäämättä ja lopulta Kaszas juoksi itse viimeiset jaardit maalialueelle. Trojansin voiton sinetiksi Laura Pulkkinen potkaisi tähänkin maaliin onnistuneesti lisäpisteen. Vain kolme sekuntia ennen loppuvihellystä Hanna Ropanen nappasi vielä syötönkatkon, jota hänelle oli tarjottu pitkin päivää useaan otteeseen. Hannan syötönkatkojen määrä tällä kaudella nousi samalla kolmeen. Loppuvihellyksen koittaessa lopputulos siis 28–0.

”Lopussa kiitos seisoo”, voi Hanna Ropanen todeta, sillä näiden kahden koepallon jälkeen kolmas tarttui varmasti näppeihin, muttei valitettavasti kameran valoherkälle kennolle.

Erot kaventuneet

Vaikka Trojans voittikin lopulta ilman suurempia vaikeuksia, on selvää, että kauden alussa Trojansin ja Bouncersin osittain parempien talviharjoittelumahdollisuuksien kautta hankittu etumatka on kauden aikana kaventunut. Se on ollut selvästi nähtävissä kaksinkertaisessa sarjassa. Ensimmäisissä kohtaamisissa Bouncers voitti Phoenixin ja Wolverinesin yhteispistein 68–16, kun taas jälkimmäisissä kohtaamisissa pisteet olivat 48–49. Trojans teki selvää samasta kaksikosta kauden alussa lukemin 85–0, mutta nyt kauden lopulla samoja joukkueita vastaan lukemat olivat 49–7. Etenkin puolustuspeli on vastustajilla tiivistynyt. 

Vastustajien puolustukset ovat tiivistyneet, mutta Jonna Hakkarainen heitti lauantainakin kolme maalia.

Viimeiselle kierrokselle ei jäänyt valtavasti panosta oikein millekään joukkueelle, sillä toinen loppuottelija, Trojans, on selvillä ja sekä Bouncers että Wolverines ovat varmuudella välieräjoukkueet. Auki on ainoastaan välieräottelun pelipaikka.

Trojans Womenin kotiottelut on tältä kaudelta pelattu, joten on aika kiittää Trojansin kannattajia ja muuta yleisöä, joka on runsaslukuisena kansoittanut yläkentän katsomon lehtereitä, vaikka elämme yleisötapahtumien kannalta hankalia aikoja. Trojans kiittää jokaista matseja katsomaan tullutta!

Scroll to top