Trojans Women velodromille Wolverinesin vieraaksi

Julkaistu: 29.6.2024

 

Naisten Vaahteraliiga jatkuu vihdoin kolmen viikon tauon jälkeen kahdella ottelulla. Niistä toinen pelataan sunnuntaina Helsingissä, ja siinä kohtaavat Wolverines–Trojans.

Kumpikin kolmen viime kauden finalisteista on aloittanut kautensa hiukan alavireisesti. Molemmat ovat voittaneet kaksi ja hävinneet kaksi ottelua. Trojans voitti tulevan vastustajansa Wolverinesin sarja-avauksessa 28–14 ja Wasa Royalsin 29–0, mutta hävisi Saintsille 29–36 ja yllättävästi Northern Lightsille trilleriottelussa numeroin 28–29.

Wolverines hävisi Trojansin lisäksi Saintsille 12–26, mutta voitti Royalsin 30–0 ja Northern Lightsin 26–8. Kun kausi on tarkalleen puolivälissä, sarjataulukossa kolmikko Trojans, Wolverines, Northern Lights on tasapisteissä kaikki neljä otteluaan voittaneen Saintsin ja kaikki matsinsa hävinneen Royalsin välissä.

Tauko Trojansille tarpeeseen

Trojansista tiedettiin jo kauden alkaessa, että sen rosteri tulee olemaan viimevuotista jonkin verran pienempi, mutta kun sen lisäksi alkoi tulla ikäviä loukkaantumisia, alkoi kokoonpano oheta jo liikakin. PäävalmentajaTuomas Mankki antoi kuitenkin rohkeasti vastuuta uusille pelaajille, jotka täyttivät paikkansa ja saivat onnistumisista itseluottamusta. Kolmen viikon tauko tuli kuitenkin tarpeeseen ja toivon mukaan vammoja on saatu paranneltua niin, että joukkue on taas täydessä iskussa.

Trojans vahvistuu – kääntyykö kurssi

Juhannustauon jälkeen toiveissa turkulaisleirissä on tietysti, että loukkaantuneet pelaajat olisivat taas iskussa, mutta pelkän toivon varaan ei asiaa ole jätetty. Hyökkäyksen linjaan Trojans saa Meksikon maajoukkueen ja Seattle Majesticsin Olga Valdezin. Wolverines onkin paras mahdollinen mittari, sillä helsinkiläisten linja on todella kova vastus.

Tasapainoinen, heittävä hyökkäys

Trojansin vahvuus on jo vuosien ajan ollut hyökkäys, joka käyttää etenemiseen sekä juoksu- että heittopelejä varsin tasapainoisesti. Suhde on 52 % juoksuja ja 48 % heittopelejä. Edetyistä jaardeista kuitenkin 63 % tuli heittopeleillä. Ero ei kuitenkaan ole räikeä, joten Trojansin hyökkäys paottaa vastustajien puolustukset odottamaan kumpaa tahansa. Laitahyökkääjäkalusto oli kauden alussa hiukan kapea ja kapeni Kirsti Nirhamon loukkaantumisen myötä entisestään, mutta uusia pelaajia on ottanut vastuuta ja saanut itsevarmuutta, joten se osasto alkaa olla kunnossa. Juoksupeleissä Laura Pulkkinen ja Matilda Berndtsson muodostavat vahvan kaksikon.

Puolustus pitää heitot kurissa

Turkulaispuolustus ei ole vastustajille antanut juurikaan mahdollisuuksia heittopeleissä, mutta juoksuja vastaan Essi Saastamoisen puuttuminen näkyy. Vastustajat ovat keränneet keskimäärin yli 200 jaardia ottelua kohden, mikä on enemmän kuin Turussa ollaan vähään aikaan totuttu. Wolverinesin vahvaa juoksupeliä vastaan Trojansin pitääkin pyrkiä lukemaan pelit nopeasti, jotta hyökkäyksen kone ei pysy käynnissä ja maalialue tule vastaan. Tärkeää olisi saada pallonkantajat tatamiin jo linjassa.

Wolverinesin puolustus on liigan kovin

Kun puolet sarjasta on pelattu ja kaikki joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan, voidaan jo katsella hiukan tilastojakin. Niiden perusteella Wolverinesin puolustus vaikuttaa todella vahvalta. Vastustajien etenemiset juoksupeleillä ovat jääneet Saintsia lukuun ottamatta 50 jaardiin tai alle. Heittopeleissä lähes sama tilanne. Trojans keräsi heittopeleistä Wolverinesia vastaan 167 jaardia, mutta kaikki muut jäivät alle 50 jaardin. Kokonaisjaardimäärä per ottelu on hintelät 142 jaardia.

Taklaustilastoja hallitsevat Nelli Malk, Riikka Kallio ja Linnea Uggeldahl, mutta taklaukset ovat jakautuneet aika tasaisesti puolustuksen kesken.

Eniten jaardeja juosten

Wolverinesin hyökkäys on suhteellisen tasapainoinen yhdistelmä heitto- ja juoksuyrityksiä. Ne jakautuvat aika tarkasti 60 % juoksupelejä ja 40 % heittopelejä. Jaardeista kuitenkin suurin osa tulee juoksupeleistä, noin 71 %. Leijonanosasta juoksujaardeja on vastannut Mari Jääskelä, kun taas heittopeleissä ykköspelinrakentaja Essi Söderholmin yleisimpiä kohteita ovat olleet Anna Martola, Laura Ainamo ja Aino Helskyaro.

Wolverines Trojans sunnuntaina Käpylän velodromilla.

Scroll to top