Trojans Women–Wasa Royals sunnuntaina yläkentällä

Julkaistu: 29.5.2024

 

Trojans pyrkii pääsemään takaisin voittojen tielle kärsittyään edellisellä kierroksella tappion Tampere Saintsille. Sarjanousija Wasa Royals taas koettaa avata pistetilinsä Naisten Vaahteraliigassa.

Naisten Vaahteraliiga jatkuu kolmen viikon tauon jälkeen kahdella ottelulla, joista lauantaina pelataan Oulussa Northern Lightsin ja Helsinki Wolverinesin välinen kamppailu ja sunnuntaina Turussa kello 12 alkavassa ottelussa kohtaavat Trojans ja Wasa Royals.

Trojans kärsi ensimmäisen tappionsa pariin vuoteen, kun Tampere Saints viime kierroksella piti sarjapisteet Pyynikillä numeroin 36–29. Saints karkasi suurimmillaan jo 30–8 johtoon, mutta Trojans kiri johdon melkein kiinni. Eroa jäi lopulta vain seitsemän pistettä. Trojansin helmasynti tällä kaudella on ollut hiukan myöhäinen herääminen pelaamaan. Avausottelussa Wolverines karkasi 14–0 johtoon ja Saints ylsi vielä reilumpaan karkumatkaan.

Sarjanousija Royals heittää ja juoksee

Wasa Royals nousi uutena joukkueena liigaan ja sai heti avausottelussaan vastaansa toisen viime kauden finalisteista, Helsinki Wolverinesin. Helsinkiläiset eivät antaneet vieraanvaraisuudelle sijaa kotiottelussaan, vaan ottivat sarjanousijasta selvän 30–0 voiton.

Royalsin hyökkäys oli varsin tasapainoinen yhdistelmä juoksuja ja heittoja. Yrityksistä 25 oli juoksupelejä, ja heittoja oli 24. Vaasa peluutti ottelussa kahta pelinrakentajaa, joista Kia-Erica Hjerpe heitti ottelussa 12 kertaa ja onnistui kuudesti. Jaardeja heitoilla kertyi 25. Toinen pelinrakentaja, Ida Similä, heitti myös 12 kertaa, ja onnistui kerran, joka oli Royalsin pisin heittopeli 18 jaardilla.

Juoksupeleistä suurin osa kulki Mirella Holmin ja Mira Mäki-haapojan kautta, mutta eniten jaardeja yritystä kohden keräsi kuitenkin Ida Similä omilla juoksuillaan. Wolverinesin kivikova puolustuksen linja piti vaasalaisten juoksujaardit aika lailla minimissä, kun 25 yrityksellä jaardeja kertyi vain 22. Heittopeleillä Royals eteni tuplasti enemmän, mutta 43 jaardillakaan ei kuuhun asti mennä, eikä oikein toiseen kenttäpäätyynkään. Potentiaalia kuitenkin on, joten kädet taskussa ei voi puolustuksen takakentällä olla.

Royalsin puolustus oli helisemässä Wolverinesin vahvan juoksuhyökkäyksen kanssa, mistä kertoo Mari Jääskelän keräämät 181 nettojaardia. Helsinkiläiset heittivät 19 kertaa ja yhdeksän heitoista löysi perille ja kahdesta niistä syntyi myös maali. Jaardeja onnistunutta kohden kertyi keskimäärin 10,3. Royalsin puolustuksen ahkerimmat taklaajat olivat Ida Similä, joka tuntuu olevan useammankin tilaston kärkipaikoilla, sekä Oona Saarinen.

Wolverines oli Royalsille aika kova mittari heti avausottelussa, joten kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei vaasalaisten iskukyvystä vielä kannata yhden pelin perusteella muodostaa. Jotain suuntaa se kuitenkin antaa.

Ennakkosuosikinkin pitää olla valppaana

Trojans lähtee hallitsevana mestarina otteluun ennakkosuosikkina, mutta Trojansin rosteri on tällä kaudella viimevuotista kapeampi, eikä kestä kovinkaan monta loukkaantumista. Kirsti Nirhamon loukkaantuminen avausottelussa oli jo iso menetys. Trojansin vahvuuksia ovat kuitenkin monipuolisuus, kokemus ja kova henkinen kantti, josta saatiin Saints-ottelussa väkevä näyttö. Harva joukkue nousee 22 pisteen takaa-ajoasemasta vielä realistisesti pelaamaan taistelemaan voitosta.

Trojansin hyökkäys nojaa tasapainoisesti juoksuihin ja heittoihin, joita molempia on toteuttamassa aimo liuta maajoukkueen aloittavia pelaajia sentteri Ninni Mäkisestä lähtien. Lea Kaszas on pelinrakentajana varsinainen ”sveitsiläinen linkkuveitsi”, jolta löytyy tilanteeseen sopiva ratkaisu silloinkin, kun ennalta sovittu peli ei lähdekään rullaamaan halutulla tavalla. Keskushyökkääjäosastolla Laura Pulkkinen ja Matilda Berndtsson muodostavat voimakaksikon, joka juoksee, blokkaa ja nappaa heittoja. Laitahyökkääjinä Suvi Partanen ja Tiia Jansen ovat varmakätisiä, isojen pelien tekijöitä, jotka poimivat kopin pahemmastakin paikasta.

Puolustuksessa Trojans on kokenut merkittäviä muutoksia, mutta uudet vastuunkantajat ovat ottaneet paikkansa ja nousseet uudelle tasolle. Linjassa Eveliina Välimäki ja Veera Anttila tuovat kokemuksellaan jämäkkyyttä linjapelaamiseen ja Kaisla Honkaniemi on ottanut Yhdysvalloissa pelaavan Essi Saastamoisensaappaat täytettäväkseen puolustuksen keskikerroksessa. Oona Tuomi liikkuvana pelaajana on aina siellä missä tapahtuu, oli kyse keskikerroksesta tai takakentästä.  Takakenttä onkin säilynyt hyvin kasassa ja siellä Tuomen lisäksi tutut nimet Olga Wasenius, Jenna Hietala, Hilma Kuitunen ja Helen Wicht pitävät huolen, että pitkät heitot pysyvät kurissa. Saints-ottelun taklaustilastoissa kolmen kärki Trojansilla oli Honkaniemi, Tuomi sekä Kia Kavander.

Yhteenveto

Sunnuntain ottelussa vastakkain ovat pelityyleiltään tasaisesti heitto- ja juoksupelejä viljelevät joukkueet, joista toinen on kokenut, kolminkertainen mestari ja toinen vasta korkeimman sarjatason tavoille totutteleva sarjanousija. Kuten niin usein tulee todettua, pelit pelataan kuitenkin kentällä ja ottelut alkavat tilanteesta 0–0, eikä pallokaan ole pyöreä, joten viisainta on tulla paikan päälle sunnuntaina 2.6. kello 12.00 tekemään itse silminnäkijähavaintoja.

Scroll to top