Trojans Womenin kotipelit alkavat paikalliskamppailulla

Julkaistu: 1.7.2022

Juhannustauon jälkeen Naisten Vaahteraliigassa päästään jälleen pelaamaan ja Trojans käynnistää viiden perättäisen kotipelinsä sarjan ottelulla Raisio West Coast Phoenixia vastaan uusitulla Urheilupuiston yläkentällä lauantaina kello 19.00 alkaen.

Trojansin kausi on tänä vuonna erikoisen kaksijakoinen johtuen Turun urheilupuiston yläkentän remontista, joka on estänyt joukkuetta pelaamasta alkukaudesta kotikentällään. Remonteilla on taipumusta venyä, joten varmuuden vuoksi Trojans Women pelasi kaikki vierasottelunsa liigan ensimmäisen puoliskon aikana. Vierasotteluiden saldo oli neljä voittoa ja yksi tappio, joten joukkue suoriutui urakasta upeasti. Koko runkosarjan jälkimmäinen puolisko koostuukin sitten pelkistä kotiotteluista, joiden sarjan aluksi Trojans Women kohtaa rakkaan paikallisvastustajansa West Coast Phoenixin Raisiosta.

Trojans pelasi Raisiota vastaan liigan toisella kierroksella heti avausottelussa kärsityn Wolverines-tappion jälkeen. Trojansilta puuttui sarja-avauksesta useita pelaajia ja myöskään Raisiota vastaan joukkue ei ollut vielä täydessä vahvuudessa, mikä näkyi myös kentällä sekä tulostaululla. Ruskon tuulisella kentällä Raision Kerttulan kentän remontin takia pelattu ottelu oli tasainen ja Trojans sai tehdä reilusti hommia saadakseen lopulta upotettua Phoenixin. Lopputulos 20–32.

Tämän jälkeen Trojansin peli lähti vasta kunnolla lentoon ja juhannustauolle lähdettäessä Trojansilla oli takanaan avaustappion jälkeen neljä perättäistä voittoa. Noissa neljässä ottelussa Trojans on tehnyt 162 pistettä ja antanut vastustajilleen vain 26 pistettä, ja kuten todettua, niistä 20 tuli juuri tulevaan vastustajaa West Coast Phoenixia vastaan. Bouncersin ja Lionessesin Trojans jätti nollille ja Saints saldosta vielä puuttuneet kuusi pistettä teki Saints juuri juhannustaukoa edeltäneessä ottelussa.

Sarjataulukko ei kerro kaikkea Phoenixista

West Coast Phoenix on liigan hännillä ilman voittoja, mutta joukkue on parempi kuin mitä sarjataulukko näyttää. Raisiolaisten maalisuhde on melkein sata pistettä parempi kuin viidentenä olevalla sarjanousija Lohja Lionessesillä ja Phoenix pelasi melko tasaiset ottelut Bouncersia, Trojansia ja Saintsia vastaan häviten kaikki pelit korkeintaan kahdella 14 pisteellä. Lohjalaiset kuitenkin yllättivät Raision keskinäisessä ottelussa 18–14, ja sarjataulukko on lahjomaton.

Nyt, kun kaikki joukkueet ovat kohdanneet toisensa kerran, on tilastoissakin jo jotain vertailukelpoisuutta. West Coast Phoenixia pidetään yleisesti heittopelijoukkueena, mutta kun analysoidaan raisiolaisten pelivalinnat, on heittoyrityksiä niistä pyöreästi 55 % ja juoksupelejä 45 %. Heittopelit ovat kuitenkin ne, jotka ovat liikuttaneet Raisiota kentällä, sillä viidessä ottelussa kerätyistä 921 jaardista 61 % on tullut heittopeleillä. Heittojen onnistumisprosentti ei ole kovin korkea, 33,3 %, mutta onnistuneiden heittojen avulla edetty matka on keskimäärin 12 jaardia, mikä on hyvää liigan keskitasoa. Trojansin vastaava luku, 15,6 on liigan korkein. Pienin keskiarvo on Lionessesin 5,9.

Juoksupeleissä Phoenix ei numeroiden valossa loista, sillä etenemisen keskiarvo ottelua kohden on 71,0, eikä kukaan raisiolaisten keskushyökkääjistä mahdu top 10 -listalle. Heittopeleissä tilanne on toinen. Phoenixin heittohyökkäys on kolmanneksi tehokkaina ottelukohtaisilla keskiarvoilla mitattuna. Pelinrakentaja Ronja Sulin on lisäksi liigan toiseksi ahkerin heittäjä heti Saintsin Emilia Rädyn jälkeen. Pallon vastaanottajista Tiia Jansen on kiinniottojen määrässä liigan kolmonen ja Veronika Heino on viidentenä. Ottelukohtaisissa jaardimäärissä top 10 -listalle mahtuu edellä mainittujen lisäksi myös Sanni Heikkinen.

Puolustuksessa West Coast Phoenix on liigan viitonen sallien vastustajille keskimäärin 370,2 jaardia etenemistä ottelua kohden. Juoksuja vastaan Raisio on neljänneksi tehokkain, mutta heittopuolustus on vasta kuudes. Yksittäisistä pelaajista taklaustilaston kakkosena komeilee Raision Aino Joro, jonka ottelukohtainen taklausmäärä 11,3 jää liigan ykkösnaisesta, Trojansin Essi Saastamoisesta vain 0,2 taklausta eli molemmilla on pyöreästi 11 taklausta joka ottelussa.

Trojans nostaa tasoaan peli peliltä

Trojansin kohdalta jouduin toistelemaan pitkälti samoja asioita kuin papukaija, mutta minkäs teet, kun joukkue pelaa johdonmukaisesti vuodesta toiseen ja asiaan vaikuttaa varmasti myös päävalmentaja Pauli Ojanen, joka on saanut joukkueensa toteuttamaan hyvin valittua pelifilosofiaa.

Trojansin hyökkäys on edennyt juosten ja heittäen lähes yhtä paljon. Juosten 777 jaardia, joka on 50,9 % edetyistä jaardeista ja heittäen 749 jaardia eli 49,1 % kokonaisjaardimäärästä 1526. Pelivalinnat ovat painottuneet hiukan enemmän juoksuihin, sillä pelatuista downeista 146 on ollut juoksupelejä ja 106 heittopelejä. Prosenteissa se tarkoittaa 58 % juoksuja ja 42 % heittoja. Kyse on kuitenkin keskiarvosta ja esimerkiksi edellisessä kohtaamisessa Phoenixia vastaan heittoja oli 60 % peleistä. Lähtökohtaisesti kuitenkin pelivalinnat ovat aika lailla tasapainossa keskenään. Pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen onnistumisprosentti on liigan korkein, 47,9 % ja syötönkatkoja on pyöreä nolla. Laitahyökkääjäkaarti on nimekäs ja laaja. Kolmikko Suvi Partanen, Kirsti Nirhamo, Jutta Luhtala on top-kympissä niin kiinniottojen määrässä kuin ottelukohtaisissa jaardeissa mitattuna.

Puolustus on pitkään ollut Trojansin kruununjalokivi. Sitä vastaan on tehty tällä kaudella vain 8 pistettä per ottelu ja edetty 185 jaardia niin ikään per ottelu. Trojansin heittopuolustus on liigan tiukin sallien vastustajille vain 41 jaardia etenemistä heittopeleillä. Syötönkatkoja turkulaisjoukkue on kerännyt viisi. Tilastokärjessä oleva Hanna Ropanen on poiminut niistä neljä. Trojansin ja samalla koko liigan taklaustilaston ykkönen on Essi Saastamoinen ja top 5 -listalla on peräti kolme Trojansin pelaajaa, kun Hilkka Rahkonen on sijalla 4. ja Oona Tuomi sijalla 5.

Kaikkien tilastollisten mittarien valossa Trojans lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina, mutta ensimmäisessä kohtaamisessa jo nähtiin, että West Coast Phoenix on yllätysvalmis ja vaarallinen joukkue, joka syttyy aina Trojansia vastaan parhaimpaansa. Äänekkäät kannattajat tuovat vielä oman lisänsä otteluun ja kun matkakaan ei ole esteenä, katsomossa käydään oma ottelunsa kentällä käytävän lisäksi.

Trojansin pitää voittaakseen nollata Raision juoksuhyökkäys, mikä pakottaa heittopeleihin, joita vastaan puolustus on vahvimmillaan. Hyökkäyspuolella peruspelin pitäisi riittää voittoon, mutta jos lähdetään pelaamaan isoilla riskeillä pyrkien nopeaan ja näyttävään ratkaisuun, voi pelistä tulla vaikeakin.

Scroll to top