Turku Trojans 40 vuotta – 1982–2022

Julkaistu: 21.2.2022

Turku Trojans täyttää 23.2.2022 kunnioitettavat 40 vuotta ja merkkipaalua juhlistetaan pitkin vuotta monella tavalla. Yksi näistä tavoista on Trojansin historiaa valottava juttusarja, joka alkaa virallisena merkkipäivänä, keskiviikkona, julkaistavalla ensimmäisellä tarinalla.  

Turun Amerikkalainen Jalkapallo Ry:n virallinen perustamispäivä on 23.2.1982, jolloin seuran säännöt ja perustamiskirja on allekirjoitettu. Monissa yhteyksissä on mainittu 24.2.1982, mutta arkeologisten kaivausten myötä löytyneiden asiakirjojen perusteella on selvinnyt, että oikea päivämäärä on 23.2.1982. Tämän viikon keskiviikkona tulee siis kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun joukko ennakkoluulottomia ja asiastaan innostuneita nuorukaisia, päätti aloittaa amerikkalaisen jalkapallon seuratoiminnan Turussa.

Trojansin lähtö oli lentävä ja vaikka aluksi puutteita oli niin puitteissa kuin varusteissakin, kantoi innostus ja yritteliäisyys pitkälle niin, että Trojansista tuli pian suomalaisen jalkapallon kestomenestyjä. Kuluneen 40 vuoden aikana Trojansin miesten joukkue pelasi 35 kautta korkeimmalla sarjatasolla, Vaahteraliigassa saavuttaen yhden Suomen mestaruuden, kymmenen hopeaa ja kuusi pronssia. Väliin mahtui myös yksi kausi I divisioonassa, josta Trojans kävi hakemassa mestaruuden ja nousi takaisin liigaan, joten ajanjaksolla 1982–2017, puolet pelatuista kausista päättyi jonkinvärinen mitali kaulassa.

Vuoden 2017 jälkeen Trojans on miesten joukkueen osalta joutunut keräämään voimiaan, mutta Trojansin naisten joukkue, Trojans Women, on ottanut soihdun kantaakseen ja on pitänyt turkulaista jenkkifutista mitalikannassa kruununaan viime kauden Suomen mestaruus.

Trojansilla oli ensimmäisenä joukkueena Suomessa cheerleadertoimintaa. Siitä se lähti leviämään myös muihin kaupunkeihin ja vähitellen omaksi, itsenäiseksi lajikseen ja nykyään suomalaiset ovat cheerleadingissä aivan maailman huippua.

Trojansin junioritoiminta käynnistyi nopeasti ja uusien pelaajasukupolvien tuominen jenkkifutiksen pariin on aina ollut seuralle avainasia. Menestystäkin on tullut kiitettävästi, mutta tärkeintä on, että nuoret pääsevät pelaamalla etsimään ja toteuttamaan oman potentiaalinsa rajoja turvallisesti ja kannustavasti oman seuran puitteissa.

Trojansin historiaan mahtuu huippuhetkiä ja pohjakosketuksia ja niitä kaikkia on tarkoitus tämän kevään aikana tuoda esille Trojansin verkkosivuilla julkaistavissa artikkeleissa. Ensimmäinen, keskiviikkona julkaistava osa käsittelee seuran perustamista ja ensimmäistä kautta.

Scroll to top